Σε κλοιό φόβου και σύγχυσης τελεί ο Λίβανος έπειτα από την συντονισμένη επίθεση στη χώρα με στόχο τη Χεζμπολάχ. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 2.800 τραυματίστηκαν – οι 170 σε κρίσιμη κατάσταση – από τις ταυτόχρονες εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες σε εκατοντάδες βομβητές που ανήκαν σε μέλη της οργάνωσης, αλλά και σε πολίτες. Εκρήξεις αναφέρθηκαν και στη Συρία, όχι όμως στη Γάζα.
Ανάμεσα στους νεκρούς είναι οι γιοι δύο βουλευτών της Χεζμπολάχ, του Αλί Αμάρ και του Χασάν Φαντλάλα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.
Οι γιοι ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου ασφαλείας της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν επίσης, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ.
Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βηρυτό, ο Μοτζτάμπα Αμανί, τραυματίστηκε επίσης από την έκρηξη ενός βομβητή, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.
«Πόλη – ζόμπι» η Βηρυτός
Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν στο CNN πώς άνθρωποι κείτονταν τραυματισμένοι στους δρόμους της πρωτεύουσας του Λιβάνου μετά τις φονικές εκρήξεις.
Ένας άνδρας περιέγραψε τις σκηνές που αντίκρισε σε νότιο προάστιο της Βηρυτού αφού διάβασε για τις εκρήξεις στο διαδίκτυο. «Βγήκαμε στους δρόμους και βρήκαμε το προάστιο σαν να ήταν μια πόλη ζόμπι», είπε. Τραυματίες κείτονταν σκορπισμένοι στους δρόμους, είπε, προσθέτοντας ότι και κάποιοι φίλοι του ήταν μεταξύ αυτών.
Ένας άλλος μάρτυρας είπε ότι οδηγούσε προς τη δουλειά του όταν είδε ασθενοφόρα του Ερυθρού Σταυρού και ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. «Εκπλαγήκαμε που υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι… υπήρχε αίμα στους δρόμους και άνθρωποι μεταφέρονταν με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο. Αλλά δεν ξέραμε τι συνέβαινε», είπε.
«Αυτή η συσκευή δεν ήταν μόνο στα χέρια ανθρώπων που ανήκουν στη [Χεζμπολάχ], αλλά στα χέρια όλων των ανθρώπων. Υπήρχαν άνθρωποι που εργάζονταν στον τομέα της ασφάλειας που χρησιμοποιούσαν αυτή τη συσκευή και τραυματίστηκαν επίσης», είπε άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος είδε φίλο του να τραυματίζεται.
Το προοίμιο μιας ευρύτερης επίθεσης ή μια αυστηρή απάντηση προς τη Χεζμπολάχ;
Οι βομβητές, ασύρματες συσκευές τηλεειδοποίησης που χρησιμοποιούνται αρκετά στη χώρα αντί των κινητών, εξερράγησαν ταυτόχρονα σε αρκετές περιοχές του Λιβάνου που αποτελούν προπύργια της φιλοϊρανικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, γνωστό ως Dahiyeh, στις πόλεις Ali Al-Nahri και Riyaq στην κεντρική κοιλάδα Beqaa του Λιβάνου, καθώς και στη Σιδώνα και την Τύρο στο νότιο Λίβανο.
Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «φέρει ακέραια την ευθύνη» και προειδοποίησε ότι «θα λάβει τη δίκαιη τιμωρία του για την εγκληματική επίθεση». Το Ισραήλ δεν έχει προβεί σε σχόλιο.
Ωστόσο το τελευταίο διάστημα, οι Ισραηλινοί πολιτικοί και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μιλούσαν όλο και περισσότερο για στρατιωτική δράση κατά του Λιβάνου για να απομακρύνουν τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα και να επιτρέψουν την επιστροφή των περίπου 60.000 Ισραηλινών που απομακρύνθηκαν αμέσως μετά την έναρξη των επιθέσεων.
Οι ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη έχουν ενταθεί επικίνδυνα. Το Ιράκ έκανε λόγο για «σιωνιστική κυβερνοεπίθεση» και ανακοίνωσε πως στέλνει γιατρούς για να βοηθήσει την κατάσταση καθώς τα νοσοκομεία της χώρας έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητές τους και κάλεσε επείγουσα παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας ώστε να αποτραπεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση. Η Ουάσινγκτον ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στο συμβάν, δεν γνωρίζουν ποιος ευθύνεται και δεν ήταν ενήμερες εκ των προτέρων.
Τι γνωρίζουμε
Ο τρόπος με τον οποίο εκτελέστηκε η επίθεση και πυροδοτήθηκαν οι βομβητές είναι σε μεγάλο βαθμό ακόμα αντικείμενο εικασιών. Σύμφωνα με αναλυτές ήταν μια καλά υπολογισμένη επίθεση με στόχο να πλήξει το δυναμικό και να κάμψει το ηθικό της οργάνωσης.
Οι βομβητές είναι ασύρματες συσκευές που μπορούν να στέλνουν μηνύματα χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Δεν χρησιμοποιούνται ευρέως λόγω των κινητών τηλεφώνων, ωστόσο ορισμένοι τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτά. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν τα μέλη της ομάδας να μην έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα, υπό το φόβο υποκλοπής επικοινωνιών από το Ισραήλ, οπότε η οργάνωση χρησιμοποιούσε βομβητές.
Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε στο Associated Press ότι οι συσκευές που εξερράγησαν ήταν από μια νέα μάρκα που δεν είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν η ομάδα. «Οι βομβητές ήταν καινούργιοι και είχαν αγοραστεί από τη Χεζμπολάχ τους τελευταίους μήνες», δήλωσε στο CNN πηγή της ασφάλειας του Λιβάνου. Η πηγή δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με την ακριβή ημερομηνία αγοράς των βομβητών ή το μοντέλο τους.
Παραμένει ασαφές πώς πυροδοτήθηκαν οι εκρήξεις. Ορισμένες θεωρίες «έδειξαν» το ασύρματο δίκτυο στο οποίο βασίζονται οι βομβητές, υπονοώντας ότι μπορεί να έχει παραβιαστεί, προκαλώντας την εκπομπή σήματος από το σύστημα που προκάλεσε την αντίδραση των ήδη παραποιημένων βομβητών.
«Αυτό που νομίζω ότι συνέβη [είναι ότι] κάθε [μέλος] της Χεζμπολάχ που βρισκόταν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο δέχθηκε επίθεση», δήλωσε ο αναλυτής δεδομένων Ralph Baydoun στο Al Jazeera.
Ειδικοί που μίλησαν στο CNN δήλωσαν ότι οι εκρήξεις πιθανότατα προκλήθηκαν από αλλοίωση του υλικού και όχι από κάποιο «χακάρισμα» που προκάλεσε την υπερθέρμανση και την έκρηξη των μπαταριών λιθίου – εντούτοις καμία από τις δύο θεωρίες δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές.
Ο Justin Cappos, καθηγητής κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι είναι δυνατόν να προκληθεί ζημιά σε διάφορες μπαταρίες – κυρίως σε μπαταρίες λιθίου. Αλλά είπε ότι φαίνεται πως «οι συσκευές σχεδιάστηκαν σκόπιμα για να εκραγούν όταν ενεργοποιηθούν, όχι όπως ένας βομβητής όπως αυτός που χρησιμοποιούν όλοι οι άλλοι στον κόσμο».
Το ίδιο υποστήριξε και ο πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού και ειδικός σε θέματα χημικών όπλων Hamish de Bretton-Gordon, λέγοντας ότι οι βομβητές της Χεζμπολάχ μπορεί να είχαν αλλοιωθεί κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού και να ήταν «καλωδιωμένοι ώστε να εκραγούν κατόπιν εντολής».
Εάν η μπαταρία λιθίου του βομβητή υπερθερμανθεί, ξεκινά μια διαδικασία που ονομάζεται θερμική διαφυγή.
Ουσιαστικά, συμβαίνει μια χημική αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας και τελικά σε βίαιη έκρηξη της μπαταρίας.
Ωστόσο, η ενεργοποίηση αυτής της αλυσιδωτής αντίδρασης σε πολλαπλές συσκευές που δεν έχουν συνδεθεί ποτέ στο διαδίκτυο δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση.
«Θα πρέπει να υπάρχει ένα σφάλμα στον ίδιο τον βομβητή [ώστε] να υπερθερμανθεί ως αποτέλεσμα ορισμένων συνθηκών», δήλωσε ο αναλυτής δεδομένων Ralph Baydoun, υποθέτοντας ότι αυτές οι συνθήκες θα ήταν πιθανότατα μια «σκανδάλη πυροδότησης» που εισάγεται στον βομβητή μέσω παραποιημένου κώδικα.
πηγή: ertnews.gr