Στο στόχαστρο των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών βρίσκονται 100 γιατροί που φαίνεται να υπερσυνταγογραφούν, μετά την αποκάλυψη για τα κυκλώματα απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, προκαλώντας στον Οργανισμό περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια ευρώ ζημιά.
Οι δύο πολύ καλά δομημένες και στελεχωμένες εγκληματικές οργανώσεις, προχωρούσαν σε ψευδείς συνταγογραφήσεις και εικονικές εκτελέσεις τους από τα φαρμακεία. Τα σκευάσματα διακινούνταν εντός και εκτός Ελλάδας.
Από την έρευνα των αρχών εντοπίστηκαν μεμονωμένες ψευδείς συνταγές ακόμα και πριν από 9 χρόνια, από το 2015
Από την οικονομική αστυνομία συνελήφθησαν συνολικά 16 μέλη των οργανώσεων, μεταξύ των οποίων, τέσσερις ιατροί, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι φαρμακείων όπως και ιατρικός επισκέπτης.
Οι τρεις γιατροί ήταν επικεφαλής στη μία οργάνωση, ενώ στη δεύτερη ήταν γιατρός Κέντρου Υγείας της Στερεάς Ελλάδας. Οι φαρμακοποιοί που συνεργάζονταν με τις δύο εγκληματικές ομάδες ήταν κοινοί.
Το σχέδιό τους αποκαλύφθηκε, έπειτα από καταγγελίες δύο γυναικών στον ΕΟΠΥΥ ότι έλαβαν μήνυμα εκτέλεσης συνταγής που δεν είχαν συνταγογραφήσει.
Στους συλληφθέντες, που χρησιμοποίησαν 3.516 Α.Μ.Κ.Α. και εξέδωσαν ψευδώς 90.186 συνταγές, ασκήθηκε ποινική δίωξη για οκτώ κακουργήματα, μεταξύ των οποίων και η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και δύο πλημμελήματα.
Πώς ξάφριζαν τον ΕΟΠΥΥ
«Τα φάρμακα ήταν συγκεκριμένα, οπότε υπήρχαν επιλογές τυχαίων ΑΜΚΑ, όπου γινόταν η συνταγογράφηση των φαρμάκων. Τα φαρμακεία αυτά καρπωνόντουσαν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ», είπε στο MEGA o Γιώργος Νύχας, εκλέκτορας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
«Οι φαρμακοποιοί δεν έχουν καμία πρόσβαση στο φάκελο του ασθενούς. Μόνο οι γιατροί έχουν το δικαίωμα να μπουν σε πραγματικό χρόνο στο φάκελο του ασθενούς και να τσεκάρουν τι έχει γραφτεί, πότε και πόσες φορές».
Σημειώνεται πως από την έρευνα των αρχών εντοπίστηκαν μεμονωμένες ψευδείς συνταγές ακόμα και πριν από 9 χρόνια, από το 2015.
Ένα από τα βασικά μέλη, του κυκλώματος, παθολόγος που ζούσε στην Κύπρο, συνταγογραφούσε ψευδώς το σκεύασμα, πλήρωνε το ποσό που αντιστοιχούσε στη συμμετοχή του ασφαλισμένου και μετά την εξαγωγή του πουλούσε 50 ευρώ το καθένα.
Μέσα σε 3 χρόνια, από το 2020 έως τον Ιανουάριο του 2024, είχε εκδώσει 27.162 συνταγές, συνολικής αξίας 724.815,01 ευρώ, ποσό που δεν συμπεριληφθεί στη βεβαιωμένη ζημία του ΕΟΠΥΥ, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.
Η 50χρονη γιατρός
Όπως εξάλλου αποκάλυψε ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, στο MEGA, πρωταγωνιστικό ρόλο είχε και μια 50χρονη γυναίκα προερχόμενη από βαλκανική χώρα, η οποία τα τελευταία χρόνια κατείχε πολύ σημαντική θέση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ η 50χρονη είχε τη θέση Επιμελήτριας στο τμήμα των Επειγόντων.
Η συγκεκριμένη γυναίκα τον τελευταίο καιρό είχε αποσπαστεί στο τμήμα Υπερήχων. Έτσι παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε έναν τομέα ακτινοδιαγνωστικό φαινόταν να συνταγογραφεί φάρμακα για παθήσεις του στομάχου, βιταμίνες κι άλλα φάρμακα, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στο Δημόσιο ειδικά για αυτά τα φάρμακα στις 38 χιλιάδες ευρώ.
Η εν λόγω γυναίκα, προκειμένου να εργαστεί στο Ιπποκράτειο προέβη και σε δικαστική διαμάχη με το Δημόσιο.
πηγή: in.gr