Η Ρωσία έχει εντείνει την εκστρατεία παραπληροφόρησης σε βάρος της προεκλογικής εκστρατείας της Αμερικανίδας αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις δημοσιεύοντας ψευδή βίντεο, σύμφωνα με έρευνα της Microsoft που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη 18/09.
Η νέα αυτή προσπάθεια είναι η πιο πρόσφατη απόπειρα της Ρωσίας να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, με την εκστρατεία παραπληροφόρησης να έχει στραφεί πολύ γρήγορα στη Χάρις, αφότου αντικατέστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος.
Ομάδα ερευνών της Microsoft συγκέντρωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ομάδες «που συνδέονται με το Κρεμλίνο» έχουν δημοσιεύσει και αναπαράγει τις τελευταίες εβδομάδες βίντεο που έχουν στόχο να πλήξουν τη Χάρις.
Τα δύο αυτά βίντεο έχουν εκατομμύρια views.
Ψεύτικες διαφημίσεις
Εξάλλου ομάδες χάκερς ανήρτησαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X και Telegram από ψεύτικες διαφημιστικές αφίσες στη Νέα Υόρκη, οι οποίες υποτίθεται ότι παρουσίαζαν πολιτικές προτάσεις της Χάρις.
«Η στροφή στην εκστρατεία της Χάρις και του (υποψήφιου αντιπροέδρου Τιμ) Γουόλς αποκαλύπτει μια στρατηγική κίνηση Ρώσων παραγόντων η οποία έχει στόχο να εκμεταλλευθεί οποιοδήποτε σημείο των νέων υποψήφιων μπορεί να θεωρηθεί ευάλωτο», επεσήμανε ο Κλιντ Ουότς του Κέντρου Ανάλυσης Απειλών της Microsoft σχολιάζοντας τα ευρήματα.
Η έκθεση της Microsoft δημοσιεύθηκε μία ημέρα προτού η επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας εξετάσει τις παρεμβάσεις από το εξωτερικό που απειλούν τις προεδρικές εκλογές.
«Μπλόκο» στο RT
Τη Δευτέρα η εταιρεία Meta -στην οποία ανήκουν οι εφαρμογές Facebook, Instagram και WhatsApp- ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την πρόσβαση στις πλατφόρμες της στον ρωσικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Rossiya Segodnya -στον οποίο ανήκει το Russia Today (RT)- προκειμένου να αποτρέψει «οποιαδήποτε ενέργεια ξένης παρέμβασης».
Η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει το RT και εργαζόμενούς του ότι χρησιμοποίησαν εταιρείες-βιτρίνα για να χρηματοδοτήσουν εκστρατείες επιρροής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πριν περίπου 15 ημέρες οι αμερικανικές αρχές παρουσίασαν σειρά μέτρων που είχαν στόχο κυρίως τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων ποινικές διώξεις και κυρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις απόπειρες παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές, για τις οποίες κατηγορούν τη Ρωσία.
πηγή: cnn.gr