Κλειστό θα παραμείνει, μέχρι νεωτέρας, το Φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά της Κρήτης μετά από τον θάνατο της 35χρονης τουρίστριας η οποία άφησε την τελευταία της πνοή αφού χτυπήθηκε από πέτρες και κλαδιά στην διάρκεια κατολίσθησης την Τετάρτη
Σήμερα ξεκινούν οι αυτοψίες για την κατάσταση στο διάσημο φαράγγι ενώ οι αυτόπτες μάρτυρες μεταφέρουν σκηνές παγίδευσης από την βροχή και τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν μετά τη χθεσινή νεροποντή
Η τουρίστρια πέθανε από αιμορραγία στην μηριαία αρτηρία η οποία προκλήθηκε από το χτύπημα στην διάρκεια της πτώσεις βράχων και κλαδιών από νεροποντή που ξέσπασε μετά τις 13:30, την Τετάρτη (18/9).
Στο σημείο του δυστυχήματος, στο στενό σημείο του φαραγγιού και συγκεκριμένα στις Πόρτες βρισκόταν τουρίστας γιατρός, επίσης πεζοπόρος, ο οποίος έσπευσε να της προσφέρει τις πρώτες βοήθειες ωστόσο δεν τα κατέφερε
Όπως μεταφέρουν αυτόπτες μάρτυρες στο φαράγγι εγκλωβίστηκαν και άλλοι πεζοπόροι ( στο φαράγγι βρέθηκαν εχθές 1074 άνθρωποι ) καθώς οι βράχοι απέκλεισαν διόδους πρόσβασης. Οι τουρίστες που εγκλωβίστηκαν τελικώς οδηγήθηκαν με ασφάλεια μέσω της Αγίας Ρούμελης και στη συνέχεια στο Λιμάνι Σφακίων.
Η ανακοίνωση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Aλλαγής
Ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό εξέδωσε και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, στην οποία αναφέρει:
«Σήμερα, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, στο Φαράγγι της Σαμαριάς, σημειώθηκαν κατολισθήσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό μίας επισκέπτριας.
Από το σύνολο των 1.074 επισκεπτών δεν καταγράφηκαν άλλοι σοβαροί τραυματισμοί. Μέχρι και τις 16:55 εξήλθε το σύνολο των επισκεπτών, εκτός δύο ατόμων, που συνοδεύονται εποπτευόμενα προς την έξοδο Ξυλόσκαλο, ενώ 10 άτομα φιλοξενούνται, προσωρινά, στο χωριό της Σαμαριάς.
Ομάδες από την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) και της Πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή.
Το φαράγγι θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους, έως ότου πραγματοποιηθεί αυτοψία από εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) και από ομάδα γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών».
Ευθύμιος Λέκκας : Το φαράγγι της Σαμαριάς περιοχή υψηλού κινδύνου
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤnews τις πολλαπλές καταπτώσεις και κατολισθήσεις που σημειώθηκαν σε μεγάλο μήκος του φαραγγιού, τονίζοντας ότι παρόμοια φαινόμενα είχαν καταγραφεί και πέρυσι, στις 18 Αυγούστου, εξαιτίας ενός ισχυρού σεισμού στην περιοχή της Παλαιόχωρας.
«Πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσα στο φαράγγι μετά την έντονη βροχόπτωση που είχαμε χθες το μεσημέρι», δήλωσε ο κ. Λέκκας. Εξήγησε ότι, ενώ πέρυσι οι κατολισθήσεις πυροδοτήθηκαν από σεισμική δόνηση, φέτος η αιτία είναι οι σφοδρές βροχοπτώσεις.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε τη φυσική ιστορία των φαραγγιών της νότιας Κρήτης, επισημαίνοντας ότι σχηματίζονται από έντονα γεωλογικά φαινόμενα, όπως οι κατολισθήσεις, η διάβρωση και η σεισμική δραστηριότητα. «Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το κορυφαίο φαράγγι από άποψη ομορφιάς και ενδιαφέροντος, αλλά θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι πρόκειται για ένα μέρος υψηλού κινδύνου», υπογράμμισε.
Σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες για να μειωθεί η έκθεση των επισκεπτών στον κίνδυνο. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε την έκθεση και η δική μας επίσκεψη είχε ως στόχο να εντοπίσουμε τα τρωτά σημεία κατά μήκος των πρανών του φαραγγιού», σημείωσε. Συνεργάζεται στενά με τον φορέα που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαραγγιού για την εφαρμογή περαιτέρω δράσεων.
Το φαράγγι παραμένει κλειστό, καθώς το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωρούν συχνά σε κλεισίματα όταν υπάρχουν έντονα φαινόμενα. «Χθες το φαινόμενο ήταν πολύ ισχυρό και σχεδόν ακραίο, αλλά δεν υπήρχε προειδοποίηση στη γενική πρόγνωση», ανέφερε ο κ. Λέκκας.
Σημείωσε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως η έντονη βροχόπτωση, είναι δύσκολα προβλέψιμα, ειδικά όταν πρόκειται για τοπικά φαινόμενα που δημιουργούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας και την εξάτμιση.
Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε τη σημασία της προστασίας των επισκεπτών και της λήψης των κατάλληλων μέτρων. «Όταν ο κίνδυνος υπερβαίνει το αποδεκτό επίπεδο, είναι αναγκαίο να προχωράμε στο κλείσιμο του χώρου για την ασφάλεια όλων», κατέληξε.
πηγή: athina984.gr