Την πρόθεση του να φέρει νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στους απόδημους ψηφοφόρους να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ουδείς από την αντιπολίτευση θα αρνηθεί αυτή τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους του εξωτερικού, απευθυνόμενος κυρίως στο ΠΑΣΟΚ. Σημειωτέον ότι απαιτούνται 200 ψήφοι στη Βουλή για να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο.
“Για πρώτη φορά, στις πρόσφατες ευρωεκλογές, κάναμε κάτι που ήταν αδιανόητο: δώσαμε την δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψετε στην Ελλάδα ή να εμφανιστείτε στο Προξενείο ώστε να ψηφίσετε. Αυτές ήταν ευρωπαϊκές εκλογές, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε ξανά στις εθνικές εκλογές”, είπε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας στους ομογενείς.
“Πρέπει να επισημάνω ότι χρειαζόμαστε 200 ψήφους στο Κοινοβούλιο γι’ αυτό. Αλλά, βλέποντας την επιτυχία και την ικανότητα του κράτους να οργανώσει αυτό το σύστημα επιστολικής ψήφου, είμαι βέβαιος ότι ουδείς θα αρνηθεί να παραχωρήσει το δικαίωμα σε εκείνους που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν την Πρεσβεία ή το Προξενείο ή να επιστρέψουν στην Ελλάδα, όπως συνέβαινε”, πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός έσπευσε να απορρίψει εκ των προτέρων τυχόν κριτική της αντιπολίτευσης για την επιστολική ψήφο αποδήμων. “Είναι, πιστεύω, σημαντικό για εκείνους που έχουν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά. Δεν συμφωνώ με το επιχείρημα ότι αν συμβεί αυτό -και θα γίνει-, θα εξάγουμε την πόλωση που υπάρχει στην Ελλάδα στο εξωτερικό. Όχι, πιστεύω ότι έχετε την ικανότητα να βλέπετε τα πράγματα από απόσταση, να βλέπετε τη μεγάλη εικόνα, να μένετε μακριά από τα μικροπολιτικά ζητήματα που αρκετά συχνά μας βυθίζουν σε ανούσιες συζητήσεις οι οποίες δεν αφορούν τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων. Προσβλέπω ιδιαίτερα στη συμμετοχή σας”, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Εξέφρασε ακόμη την προσδοκία περισσότεροι Ελληνοαμερικανοί είτε να επιστρέψουν στην Ελλάδα είτε “να τη δουν με άλλο μάτι” και να επενδύσουν ή να στείλουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα.
“Έλαβα εντολή για τολμηρές αλλαγές”
“Έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας χωρίς κάποια εκλογική αναμέτρηση. Είμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία”, δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.
“Αισθάνομαι ότι η εντολή που έλαβα από τον ελληνικό λαό είναι εντολή για τολμηρές αλλαγές. Δεν με ενδιαφέρει απλώς να διαχειρίζομαι τις υποθέσεις του κράτους. Με ενδιαφέρει να διασφαλίσω ότι η Ελλάδα θα γίνει μία χώρα που πραγματικά μπορεί να είναι πρωταγωνίστρια και όχι ουραγός μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ευημερούσα δημοκρατική κοινωνία που προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους”, πρόσθεσε.
Η αναφορά Μητσοτάκη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, χωρίς φυσικά να αναφερθεί ονομαστικά στην Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ. Εξέφρασε άλλωστε τη βεβαιότητα ότι όποιος και αν εκλεγεί, όποιον και αν επιλέξει ο αμερικανικός λαός να τον εκπροσωπήσει στο ανώτατο αξίωμα, αυτή η σχέση Ελλάδας- ΗΠΑ θα γίνεται ολοένα και πιο δυνατή, “γιατί αυτό είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον των δύο χωρών μας”.
Αναφέρθηκε επίσης στα ελληνοτουρκικά μία ημέρα μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
“Η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας, παρά τις δυσκολίες, να εξομαλύνει τη σχέση μας με την Τουρκία, να είναι ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής και να συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να προσπαθήσει να επιλύσει αυτή την κρίση στη Μέση Ανατολή. Είναι προς το συμφέρον όλων να εργαστούμε για την αποκλιμάκωση και να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.