Κορυφώνεται η ανησυχία στην Αθήνα για την απάντηση του Τελ Αβίβ στην Τεχεράνη και τον κίνδυνο πυροδότησης γεγονότων που μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένη σύρραξη και σε βίαιη μετακίνηση εκατομμυρίων προσφύγων προς την Ευρώπη ενδεχομένως και μέσω Ελλάδας.
Στην κελεισμένων των θυρών σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε ενημέρωση της τρέχουσας κατάστασης από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη. Αξιολογήθηκε η κατάσταση ασφαλείας, ενώ συζητήθηκε το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από τον Λίβανο.
Ανησυχία για την απάντηση του Ισραήλ
Η εκτίμηση ήταν πως τα τελευταία γεγονότα συνιστούν σοβαρή κλιμάκωση που απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Ξεκαθαρίστηκε πως η Ελλάδα στηρίζει τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια και επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση.
Φόβοι για 4 εκατ. πρόσφυγες
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του ΚΥΣΕΑ εκφράστηκαν φόβοι πως μια γενικευμένη σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε βίαιη έξοδο από τις πατρίδες τους μέχρι και 4 εκατ. ανθρώπους και πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οι πρόσφυγες να επιχειρήσουν να κινηθούν προς Τουρκία και από εκεί προς την Ευρώπη, φυσικά μέσω Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε η ανάγκη να αυξηθεί η χωρητικότητα των ελληνικών camps η οποία βρίσκεται στο 50%. Η Ελλάδα θα μπορέσει να απορροφήσει έως 20.000 άτομα έλεγαν πηγές στο CNN Greece, προσθέτοντας “δεν έχουμε άλλο χώρο”.
Το σχέδιο “Κόσμος” για εκκενώσεις σε Λίβανο και Ισραήλ
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και τα ειδικά επιχειρησιακά σχέδια εκκένωσης χιλιάδων Ελλήνων από τη Μέση Ανατολή, από Λίβανο και περιοχές του Ισραήλ αν χρειαστεί. Υπενθυμίζεται πως στο Λίβανο διαμένουν 3.500 άτομα με ελληνικό διαβατήριο αλλά και 1.000 εξαρτώμενα μέλη, δηλαδή μέλη των οικογενειών τους.
Αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου θα ενεργοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες το ειδικό σχέδιο Κόσμος το οποίο συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ. Σε πρώτη φάση ενημερώνονται οι αρχές Λιβάνου και Ισραήλ για την ελληνική επιχείρηση, ώστε να μην εμπλακούν και να υπάρξει απόλυτη ασφάλεια.
Οι επιλογές για τον απεγκλωβισμό είναι δύο. Αν γίνει από αέρος, δύο C-130 της πολεμικής αεροπορίας, πιθανώς με στελέχη ειδικών επιχειρήσεων, θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, θα παραλάβουν Έλληνες και ξένους υπηκόους…
Αν όμως ο απεγκλωβισμός με αεροσκάφη δεν είναι δυνατός λόγω πολεμικών επιχειρήσεων η μόνη άλλη λύση είναι δια θαλάσσης. Σε αυτό το σενάριο δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού συνοδεία φρεγατών θα προσεγγίσουν όποιο λιμάνι του Νότιου Λιβάνου κρίνεται πιο ασφαλές και θα επιστρέψουν είτε στην Κύπρο είτε σε ελληνικό έδαφος.
Στο ΚΥΣΕΑ ειπώθηκε ως προς τα σχέδια εκκενώσεων, πως το πρωτεύον είναι αυτό του Λιβάνου. Ισχύει το σχέδιο του Υπουργού Άμυνας Ν. Δένδια με τα δύο C130 και τα δύο αρματαγωγά, εφόσον υπάρξει κώλυμα με τις εμπορικές πτήσεις.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες οι εμπορικές πτήσεις συνεχίζονται και μπορούν να ναυλωθούν κιόλας. Αυτή την ώρα σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ελάχιστα αιτήματα απεγκλωβισμού από το Λίβανο, περίπου 40 από τους 3.600 Έλληνες ζήτησαν διπλωματική συνδρομή.
Ειδικό σχέδιο της ΕΥΠ
Σε συναγερμό βρίσκεται και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους κινδύνους για την εσωτερική ασφάλεια στη χώρα, όπως την πιθανότητα τρομοκρατικών χτυπημάτων ενώ υπάρχει αυξημένη φύλαξη πιθανών στόχων,
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΥΠ επικεντρώνει στο ενδιαφέρον της στα αεροδρόμια της χώρας και κυρίως στο Ελευθέριος Βενιζέλος και εξετάζει εξονυχιστικά τις λίστες όσων χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως χώρα τράνζιτ με έμφαση σε όσους έχουν Ιρανικά, Λιβανέζικα και Πακιστανικά διαβατήρια.
πηγή: cnn.gr