Τα όσα έλαβαν χώρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο δείχνουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα πόλωσης έχει πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά.
Οι υποστηρικτές Κασσελάκη αποχώρησαν καταγγέλλοντας τους πάντες και τα πάντα, ενώ κραταιά στελέχη της πλειοψηφία του οργάνου κινούνται με άξονα την πολιτική καταδίκη των δηλώσεων και των συμπεριφορών του Στέφανου Κασσελάκη.
Το κλίμα στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο κακό, που με την παραμικρή αφορμή ξεσπά και ένα επεισόδιο αντιπαράθεσης. Βλέποντας το κλίμα που επικρατεί, δεν είναι πια λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως η ενότητα του κόμματος είναι τόσο εύθραυστη που δεν αποκλείουν κατακλυσμιαίες εξελίξεις ακόμα και πριν την διεξαγωγή του συνεδρίου, που προγραμματίστηκε για τις 8-11 Νοεμβρίου.
Όσο, δε, για τις προεδρικές εκλογές, η ρητορική της ομάδας Κασσελάκη προμηνύει άγριες και διαρκείς συγκρούσεις μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου.
«Νεοσταλινισμό» καταγγέλλει το στρατόπεδο Κασσελάκη
Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη και αποχώρησαν από τις εργασίες της, μιλούν για «μεθοδεύσεις» της ηγετικής ομάδας, ώστε να φράξει ο δρόμος στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Γι αυτό και ασκούν κριτική σε κάθε μία από τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής, είτε αυτή αφορά την ημερομηνία του συνεδρίου είτε το μέτρο της εκλογής αντιπροσώπων. Παρόλα αυτά επιμένουν ότι η ομάδα τους θα συμμετάσχει κανονικά στις επόμενες διαδικασίες, αν και κάτι τέτοιο μοιάζει παράδοξο δεδομένης της έντασης των αντιπαραθέσεων.
Η φρασεολογία που χρησιμοποιούν, δε, για τους αντιπάλους τους κάθε μέρα και σκληραίνει. Εσχάτως τους κατηγορούν για «νεοσταλινισμό» και συμπεριφορές «εκτροπής» της κομματικής «νομενκλατούρας», δείχνοντας διάθεση για περαιτέρω όξυνση της έντασης.
Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, πάντως, μαζί με βουλευτές που τον στηρίζουν όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, η Ραλλία Χρηστίδου και ο Θάνος Μωραΐτης, πραγματοποιεί επισκέψεις και συναντήσεις με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που τον υποστηρίζουν, δίνοντας την εικόνα μιας παράλληλης και ανεξάρτητης με την ηγεσία πορείας.
Εχτές ο πρώην πρόεδρος του κόμματος βρέθηκε στο Νέο Ηράκλειο, όπου τον συνάντησαν μερικές δεκάδες μέλη και υποστηρικτές του, όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος.
«Φλερτάρουν» με την διαγραφή Κασσελάκη στελέχη της πλειοψηφίας
Όταν ο Στέφανος Κασσελάκης στο βίντεο με το οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, συνέδεσε όλους τους αντιπάλους του με την διαπλοκή, προκάλεσε οργή στα στελέχη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός πως ο Σωκράτης Φάμελλος, που επενδύει στην εικόνα ενός νηφάλιου πολιτικού, κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είπε πως «η προχθεσινή δήλωσή του πρώην προέδρου προκαλεί νέο διχασμό και πόλωση. Δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν του αρέσει, ένα άλλο κόμμα θέλει».
Ο Παύλος Πολάκης από την πλευρά του, απαντώντας στις κατηγορίες των στελεχών της ομάδας Κασσελάκη, τους παραλλήλισε με «σουχλίστρα γυναίκα, αυτή δηλαδή που βάζει όλο σπιουνιές και συνέχεια κουτσομπολεύει και λέει: “μου έκαναν αυτό, μου έκαναν το άλλο”».
Το κλίμα αντιπαράθεσης συμπληρώνεται από το γεγονός πως η Κεντρική Επιτροπή υιοθέτησε την πρόταση των Κώστα Ζαχαριάδη και Θανάση Θεοχαρόπουλου για την πολιτική καταδίκη των δηλώσεων Κασσελάκη περί «διαπλοκής» που επιθυμεί τη συνεργασία της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.
Σε αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί και η επιστολή του πρώην βουλευτή Θέμη Μουμουλίδη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, με την οποία ζήτησε την διαγραφή του Στέφανου Κασσελάκη.
Η σκέψη για πειθαρχικά μέτρα προς τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει μόνον στον υπογράφοντα την επιστολή, αλλά αρκετά στελέχη φλερτάρουν με τη συγκεκριμένη ιδέα.
Ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και μόνο η κατάθεση της επιστολής προς την Επιτροπή Δεοντολογίας οξύνει επικίνδυνα το κλίμα διακυβεύοντας την ενότητα του κόμματος.
«Σύννεφα» στην ομάδα Κασσελάκη
Το στρατόπεδο Κασσελάκη, ωστόσο, δεν είναι ενιαίο. Πληροφορίες αναφέρουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια παρασκηνιακή κόντρα ανάμεσα στην Θεοδώρα Τζάκρη και την Νίνα Κασιμάτη που ξεκίνησε προ ολίγων ημερών με αφορμή την κατανομή των αρμοδιοτήτων στους τομείς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η γραμματέας της και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος φέρονται να ερίζουν για τον τομέα των Αποδήμων, με το κλίμα ανάμεσά τους να μην είναι και το καλύτερο.
Η Νίνα Κασιμάτη άλλωστε «έσπασε» την γραμμή της πτέρυγας Κασσελάκη το Σάββατο και επανήλθε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ώρες αφότου οι υποστηρικτές Κασσελάκη είχαν αποχωρήσει. Μπήκε στην αίθουσα και επιχειρηματολόγησε κατά της τροπολογίας για την μετάθεση της εκλογής νέας Κεντρικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί τελικά μετά την εκλογή νέου προέδρου.
πηγή: ethnos.gr