Κρίσιμη και καθοριστική για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είναι η σημερινή Δεύτερη Διακυβερνητική Διάσκεψη που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο.
Η Διάσκεψη γίνεται μία ημέρα μετά τη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου και είναι η πρώτη, μετά τον διαχωρισμό της υποψηφιότητας των Τιράνων από εκείνη των Σκοπίων, στον οποίο προχώρησε τον προηγούμενο μήνα το Συμβούλιο των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ (Coreper).
Στη σημερινή συνεδρίαση, που είναι σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης και τα θέματα που θα εξεταστούν ανήκουν στην ομάδα κεφαλαίων 1, στα οποία περιλαμβάνονται οι θεμελιώδεις αρχές για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τις υπό ένταξη χώρες.
Η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, καθώς και ζητήματα σχετικά με το δικαστικό σύστημα και τα θεμελιώδη δικαιώματα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται και τα οικονομικά κριτήρια, όπως οι δημόσιες συμβάσεις, στατιστικά στοιχεία για την αλβανική οικονομία και ο απαραίτητος δημοσιονομικός έλεγχος.
Η σημερινή Διάσκεψη είναι κρίσιμη, καθώς η εξέταση των κεφαλαίων που αφορούν τις θεμελιώδεις αρχές ανοίγει πρώτη και ολοκληρώνεται τελευταία. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η παράμετρος, σύμφωνα με την οποία, η πρόοδος στο πλαίσιο αυτής της ομάδας θεμάτων θα καθορίσει τον συνολικό ρυθμό των διαπραγματεύσεων.
Η Ελλάδα προσέρχεται στη Διάσκεψη με τις πάγιες και ξεκάθαρες θέσεις της για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Στηρίζει αυτήν την προοπτική. Υπήρξε άλλωστε πρωτεργάτης της με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003.
Η Ελλάδα τονίζει ωστόσο, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, και εν προκειμένω της Αλβανίας, δεν είναι κάτι που χαρίζεται. Διέπεται από όρους και προϋποθέσεις, όπως ο πλήρης σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του Διεθνούς Δικαίου και του Κράτους Δικαίου.
Η Αθήνα και οι Βρυξέλλες θέλουν να δουν πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα, στα οποία τα Τίρανα δοκιμάστηκαν το προηγούμενο διάστημα, κυρίως σε ό,τι αφορά την ελληνική εθνική μειονότητα και τον σεβασμό των δικαιωμάτων της.
Ο Φρέντυ Μπελέρης είναι πλέον ελεύθερος και ευρωβουλευτής στις Βρυξέλλες, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική διπλωματία έχουν διαμηνύσει ότι «δεν ξεχνάμε το τι συνέβη». Μένει λοιπόν να δούμε πως θα εκφραστεί αυτό σήμερα από την Αθήνα, αλλά και πως θα αποτιμηθεί από τις Βρυξέλλες.
Στα Τίρανα πάντως πανηγυρίζουν, καθώς η ουγγρική προεδρεία ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών υιοθέτησε την κοινή θέση της Ένωσης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης των ενταξιακών κεφαλαίων. Η Αλβανία αναφέρεται άλλωστε ως η πρώτη από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες με την οποία εκκινούν διαπραγματεύσεις, μετά την αποσύνδεση της υποψηφιότητάς της από εκείνη της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία δεν έλαβε σχετική πρόσκληση τον προηγούμενο μήνα.
ΑΘΗΝΑ 984