Τα επόμενα βήματα μετά την εξολόθρευση του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ τίθενται επί τάπητας στο έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας που συγκάλεσε για σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ στη σύσκεψη αναμένεται να τεθούν όλα επί τάπητας: η εξόντωση Σινουάρ και η Γάζα, η εσωτερική ασφάλεια, το Βόρειο Μέτωπο, η απάντηση στο Ιράν αλλά και οι προσπάθειες εντοπισμού του αδελφού του Σινουάρ. Υπό την πίεση των εσωτερικών αντιδράσεων θα πραγματοποιηθεί ειδική διαβούλευση με αποκλειστικό θέμα την τύχη των ομήρων.
Ιδιαιτέρως αναμένεται να συζητηθεί ο εντοπισμός του αδελφού του νεκρού ηγέτη της Χαμάς, του Μοχάμεντ Σινουάρ, ο οποίος θεωρείται πιθανός διάδοχος του καθώς είναι ήδη ένας από τους πιο υψηλόβαθμους διοικητές του στρατιωτικού κλάδου της Χαμάς.
Στα 49 του χρόνια, ο Μοχάντ Σινουάρ έχει κάνει λίγες δημόσιες εμφανίσεις ή σχόλια στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το Reuters. Παραμένει ένας από τους κορυφαίους στόχους του Ισραήλ και έχει επιβιώσει από πολλές απόπειρες δολοφονίας κατά τη διάρκεια των ετών.
Ο Σινουάρ δεν έχει τη χαρισματική ηγεσία και το όραμα που είχε ο αδελφός του, δήλωσε ο Σάντζερ, αλλά το όνομά του θα μπορούσε να προκαλέσει σεβασμό στη βάση της Χαμάς.
Οι αδελφοί Σινουάρ ήταν πολύ κοντά και πιστεύεται ότι και οι δύο συνεργάστηκαν για να σχεδιάσουν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, η οποία άφησε περισσότερους από 1.200 νεκρούς, σύμφωνα με το Fox News.
Ειδικοί δήλωσαν στην Post ότι η Χαμάς θα μπορούσε να επιλέξει να ανταποδώσει τη δολοφονία του Γιαχία δολοφονώντας τους υπόλοιπους ομήρους αν ο Μοχάμεντ είναι ο επόμενος στη σειρά.
Στο χθεσινό διάγγελμα του ο Νετανιάχου ανάφερε ότι ο θάνατος του Σινουάρ σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τον πόλεμο στη Γάζα και κάλεσε τη Χαμάς να παραδώσει τα όπλα και να απελευθερώσει τους ομήρους.
Επίθεση κατά ΟΗΕ και Γκουτέρες
Η σχέση της UNWRA, της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες τίθεται εκ νέου μετά από την ανακάλυψη ενός Παλαιστινιακού διαβατηρίου ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα του αρχηγού της Χαμάς το οποίο ανήκει σε δάσκαλο που εργάζεται για λογαριασμό της UNWRA. Η συμμετοχή στελεχών της UNWRA στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου αλλά και στις απαγωγές ομήρων έχει οδηγήσει στην αναστολή της χρηματοδότησής της από πολλές χώρες. Αυτή τη φορά πάντως το διαβατήριο που βρέθηκε είναι ληγμένο και ανήκει σε άτομο το οποίο βρίσκεται στην Αίγυπτο.
Σε αυτό το πλαίσιο εξαπολύθηκε η σκαιότατη επίθεση κατά του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ ο οποίος κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΟΗΕ ότι δεν «καλωσόρισε» τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και ότι «ηγείται μιας ακραίας αντι-ισραηλινής και αντι-εβραϊκής ατζέντας».
«Ο Γκουτέρες δεν καλωσόρισε την εξόντωση του αρχιτρομοκράτη Γιαχία Σινουάρ, όπως αρνήθηκε να κηρύξει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ο ισραηλινός ΥΠΕΞ. Θα συνεχίσουμε να τον χαρακτηρίζουμε ως persona non grata και να του απαγορεύουμε την είσοδο στο Ισραήλ»
Στις 2 Οκτωβρίου, ο Κατζ δήλωσε ότι απαγορεύει στον Γκουτέρες να εισέλθει στη χώρα επειδή δεν είχε καταδικάσει «απερίφραστα»την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ την προηγούμενη νύχτα «τη διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με την κλιμάκωση μετά την κλιμάκωση», αλλά ο Κατζ είπε ότι αυτό δεν πήγαινε αρκετά μακριά.
Ο Γκουτέρες είχε εκδώσει μια σύντομη δήλωση μετά την πυραυλική επίθεση καταδικάζοντας «τη διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με την κλιμάκωση μετά την κλιμάκωση», αλλά ο Katz δήλωσε ότι αυτό δεν έφτανε αρκετά μακριά.
Τελευταία πράξη στην πολύμηνη αντιπαράθεση Ισραήλ – ΟΗΕ είναι η σημερινή καταγγελία του εκπροσώπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Γενς Λέρκε για τη χρήση από το Ισραήλ τακτικών «που προσομοιάζουν με πόλεμο» εναντίον των Παλαιστίνιων στη Δυτική Όχθη, επισημαίνοντας ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί μέσα σε μία εβδομάδα.
«Οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποιούν φονικές τακτικές που προσομοιάζουν με πόλεμο στη Δυτική Όχθη, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για υπερβολική χρήση βίας και επιδείνωση των ανθρωπιστικών αναγκών των κατοίκων», δήλωσε ο Λέρκε σε δημοσιογράφους από τη Γενεύη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη από τις 8 ως τις 14 Οκτωβρίου.
Ο Λέρκε πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κατηγόρησαν τους περισσότερους από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ότι είχαν εμπλακεί σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.
Πηγή: Aθήνα984