Ο κ Πούτιν υποδέχεται από σήμερα είκοσι ξένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, συμμάχους και εταίρους του, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου της συμμαχίας των BRICS.
Στη Μόσχα η σύνοδος των BRICS
Η σύνοδος, σε πείσμα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, θα διεξαχθεί καθώς η Μόσχα κερδίζει έδαφος στα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία και σφυρηλατεί συμμαχίες με τους κυριότερους αντιπάλους των ΗΠΑ — την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Αυστηρά μέτρα ασφαλείας
Στο κέντρο της Καζάν, στις όχθες του Βόλγα, έχουν επιβληθεί πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι κάτοικοι παροτρύνθηκαν να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.
Η Καζάν, κάπου χίλια χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, έχει υποστεί επανειλημμένα ουκρανικές επιθέσεις με drones, που είχαν στόχο βιομηχανικές εγκαταστάσεις συνδεόμενες με τον στρατό.
Μπαράζ διμερών συναντήσεων
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αρχίσει από σήμερα μαραθώνιο κάπου δεκαπέντε διμερών συναντήσεων, κατά το Κρεμλίνο. Η πρώτη θα είναι αυτή με τον κινέζο ομόλογό του, ένδειξη της στρατηγικής στροφής του Κρεμλίνου στην Ασία. Κατόπιν, ο κ. Πούτιν θα συναντηθεί με τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.
Μεθαύριο Πέμπτη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, θα έχει πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, την πρώτη από τον Απρίλιο του 2022.
Τι θα συζητηθεί
Πέρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, θα συζητηθεί επίσης διεθνές σύστημα πληρωμών που αναμένεται να ανταγωνιστεί το SWIFT, από το οποίο έχουν αποκλειστεί οι περισσότερες ρωσικές τράπεζες μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια.
Ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν αναμένεται επίσης να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μεθαύριο, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου. Αυτή η σύνοδος της BRICS σκοπό έχει «να δείξει πως η Ρωσία όχι μόνο απέχει παρασάγγας από το να είναι απομονωμένη, αλλά έχει εταίρους και συμμάχους», συνόψισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κονσταντίν Καλάτσεφ, πολιτικός αναλυτής με βάση τη Μόσχα.
Σε αυτή τη σύνοδο, εντός έδρας, το Κρεμλίνο κρίνει πως είναι «κρίσιμο» να επιδειχθεί ότι υπάρχει «εναλλακτική στις δυτικές πιέσεις (…) και πως ο πολυπολικός κόσμος είναι μια πραγματικότητα», σύμφωνα με τον κ. Καλάτσεφ.
Η Μόσχα δεν παύει να παρουσιάζει την επίθεσή της εναντίον της Ουκρανίας όχι ως κατακτητικό πόλεμο, παρότι έχει προχωρήσει στην προσάρτηση ουκρανικών περιφερειών, έπειτα από εκείνη της Κριμαίας το 2014, αλλά ως σύρραξη που προκάλεσε ο αμερικανικός ηγεμονισμός.
Για τις χώρες της Δύσης και τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ρωσία κινείται απεναντίας έχοντας πάντα λογική κυριαρχίας επί των γειτόνων της κι επιδιώκει την επιβολή του νόμου του ισχυρού σε διεθνή κλίμακα.
πηγή: cnn.gr