Έρχεται στην Ελλάδα η πρώτη θεραπεία για την παχυσαρκία και και το διαβήτη και αναμένεται να είναι διαθέσιμο στα τέλη του Νοεμβρίου.
Στην Ελλάδα τα ποσοστά παχυσαρκίας στον πληθυσμό είναι ιδιαίτερα υψηλά και δίχως αμφιβολία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Το φάρμακο θα ενδείκνυται και για τον διαβήτη.
Η εταιρεία ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ LILLY φέρνει τον Νοέμβριο τα πρώτα 8.000 σκευάσματα από τη νέα φαρμακευτική αγωγή που περιέχει την ουσία Τιρζεπατίδη (Mounjaro), ένα φάρμακο που έχει ένδειξη την απώλεια βάρους. Αντίθετα από το γνωστό Ozempic, το οποίο χρησιμοποιούνταν λανθασμένα για το αδυνάτισμα ενώ είχε ένδειξη τη ρύθμιση του διαβήτη, το Mounjaro μπορεί να χρησιμοποιείται και στις δύο περιπτώσεις εξίσου.
Το φάρμακο θα χορηγείται με υποδόρια εβδομαδιαία ένεση, με το μηνιαίο κόστος του να ανέρχεται στα 253 ευρώ. Ωστόσο, η Τιρζεπατίδη θα κυκλοφορήσει στην αρνητική λίστα, δηλαδή χωρίς κρατική αποζημίωση.
Πώς δρα η θεραπεία
Όπως αναφέρθηκε σε σχετική συνέντευξη τύπου που δόθηκε με αφορμή την παρουσίαση του σκευάσματος, περίπου 1 στους 3 ενήλικες στην Ελλάδα έχει ήδη σημαντικό πρόβλημα με το βάρος του, ενώ τα τελευταία χρόνια οι δείκτες αυτοί έχουν αυξηθεί.
Μάλιστα, όπως τονίστηκε, η παχυσαρκία συνδέεται με περισσότερες από 230 επιπλοκές υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, και άλλες συννοσηρότητες, κι έτσι η ανάγκη για μια αποτελεσματική θεραπεία είναι επιτακτική.
Η νέα θεραπεία βασίζεται στη φαρμακευτική ουσία Τιρζεπατίδη (Tirzepatide), η οποία δρα ταυτόχρονα σε δύο υποδοχείς (GLP-1 και GIP) και ήδη έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε κλινικές μελέτες. Yπόσχεται μείωση του βάρους έως και 15% μέσα από φαρμακευτική αγωγή, ποσοστό που είναι πολύ υψηλότερο από την απώλεια βάρους που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω αλλαγής του τρόπου ζωής.
Στην Ελλάδα, πάνω από 1.100 άτομα συμμετείχαν σε κλινικές μελέτες που εξετάζουν την επίδραση της θεραπείας τόσο στην παχυσαρκία όσο και στις σχετιζόμενες παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης.
Η χρήση της Τιρζεπατίδης, όπως τονίστηκε, είναι δοσοεξαρτώμενη, κάτι που σημαίνει ότι η συνέχιση της θεραπείας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των αποτελεσμάτων.
Όπως τόνισε η Κατερίνα Μπαρμπαγιάννη, παθολόγος με εξειδίκευση στον διαβήτη και υποψήφια διδάκτωρ στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, το πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν είναι απλά ζήτημα βάρους.
Είναι μια χρόνια πάθηση, που πέρα από τις φυσικές της επιπτώσεις, συνοδεύεται συχνά από ψυχολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη.
Επιπλέον, η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς, όπως αποδείχθηκε από έρευνα σε υιοθετημένα παιδιά, οι γενετικοί παράγοντες συμβάλλουν περισσότερο από τους περιβαλλοντικούς στην ανάπτυξη της νόσου.
Το κόστος της θεραπείας και οι προκλήσεις του clawback
Παρά τα οφέλη της νέας θεραπείας, το γεγονός ότι το φάρμακο δεν εντάσσεται στη λίστα αποζημίωσης του κράτους δημιουργεί προβληματισμό.
Στις ΗΠΑ, η ίδια θεραπεία κοστίζει περίπου 1.000 δολάρια τον μήνα και στην Ελλάδα η τιμή της διαμορφώνεται στα 253 ευρώ, ένα ποσό που είναι μεν χαμηλότερο από άλλα κράτη, αλλά δεν είναι προσιτό για όλους τους ασθενείς.
Σύμφωνα με τον Διονύση Φιλιώτη, Πρόεδρο της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ LILLY, το υψηλό clawback (σύστημα αυτόματων επιστροφών) αποτρέπει την εταιρεία να ζητήσει την ένταξη του φαρμάκου στη λίστα αποζημίωσης, κάτι που όμως περιορίζει ταυτόχρονα την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία.
Η χαμηλότερη τιμή του στην Ελλάδα από άλλα κράτη, ωστόσο, εγκυμονεί και τον υπαρκτό κίνδυνο των παράλληλων εξαγωγών, ενδεχόμενο που δεν αποκλείεται να «αδειάσει» από σκευάσματα τα ράφια των φαρμακείων της εγχώριας αγοράς.
Αυτό αναδεικνύει ένα ευρύτερο πρόβλημα στη φαρμακευτική αγορά: τη δυσκολία εισαγωγής ή/και αποζημίωσης καινοτόμων θεραπειών λόγω του αυξημένου clawback και των δημοσιονομικών περιορισμών.
Πηγή: newsit.gr