Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που προώθησε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη και συνυπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, οι Δήμοι και τα εποπτευόμενα από αυτούς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ορίζονται ως δυνητικοί δικαιούχοι στο πιλοτικό Πρόγραμμα Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης των άρθρων 51 και 52 του ν. 4997/2022.
Η Πρώιμη Παιδική Παρέμβαση παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες σε παιδιά, ηλικίας από 0 έως 6 ετών, για την πρόληψη ή/και την ελαχιστοποίηση των περιορισμών που εμφανίζουν ή μπορεί να εμφανίσουν λόγω αναπηρίας ή αναπτυξιακής διαταραχής, με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων του παιδιού, την ενδυνάμωση της οικογένειας και την προώθηση της γενικής οικογενειακής ευημερίας και της κοινωνικής ένταξης του παιδιού και της οικογένειάς του.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Δήμοι που διαθέτουν διεπιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από αναπτυξιακό παιδίατρο ή παιδοψυχίατρο ή παιδονευρολόγο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή και λογοθεραπευτή, θα είναι σε θέση να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, στη βάση των εξατομικευμένων αναγκών της οικογένειας και του παιδιού, κατά προτεραιότητα, στο φυσικό περιβάλλον του παιδιού με την ενεργό συμμετοχή των γονέων και των φροντιστών του.
Επιπλέον, ρυθμίζεται και ο τρόπος παροχής των υπηρεσιών του προγράμματος και σε μικρούς νησιωτικούς, ορεινούς και μειονεκτικούς Δήμους (π.χ. με εξ αποστάσεως συνεδρίες).
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρακολουθεί και συμμετέχει σε όλες τις προσπάθειες για τη σφαιρική ανάπτυξη και λειτουργικότητα των παιδιών μας, από κοινού με την οικογένεια και το σχολείο. Το Υπουργείο Εσωτερικών παρέχει όλο το κατάλληλο υποστηρικτικό πλαίσιο στις προσπάθειες αυτές», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης.