Μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της σύγχρονης ιστορίας της βιώνει η Ισπανία, μετά τη θεομηνία που έπληξε τα νοτιοανατολικά, καταστρέφοντας την περιφέρεια της Βαλένθια και σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή.
Ο νεότερος απολογισμός αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε, πλέον, τους 217, με τις αρχές να εκφράζουν βεβαιότητα πως ο κατάλογος θα μακρύνει κι άλλο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε περίπου 1.900.
Από τους επιβεβαιωμένους νεκρούς οι 213 ήταν μόνο στην περιοχή της Βαλένθια και άλλοι τρεις στην Καστίγια-λα-Μάντσα, εκεί όπου σήμερα το πρωί εντοπίστηκε και ο τελευταίος νεκρός, καθώς ανασύρθηκε το άψυχο σώμα μιας 70χρονης που ήταν δηλωμένη ως αγνοούμενη από την Τρίτη, κι ένας στην Ανδαλουσία.
Ανάμεσα στα θύματα των πλημμυρών είναι και δύο Κινέζοι πολίτες, ενώ η πρεσβεία στη Μαδρίτη έχει ανακοινώσει και δύο αγνοούμενους.
«Υπάρχουν ακόμη πλημμυρισμένα ισόγεια, αποθήκες, υπόγεια, χώροι στάθμευσης που πρέπει να καθαριστούν και είναι αναμενόμενο ότι άνθρωποι νεκροί βρίσκονται σε αυτούς τους χώρους» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Όσκαρ Πουέντε, προαναγγέλλοντας την ανεύρεση και άλλων νεκρών, καθώς οι αρχές έχουν προς το παρόν «χτενίσει» μόνο τις πιο προσβάσιμες περιοχές.
Οργή λαού κατά της εξουσίας
Όπως ήταν αναμενόμενο, σήμερα καταγράφηκαν πρωτοφανείς σκηνές στην Παϊπόρτα, όπου το εξαγριωμένο πλήθος επιτέθηκε με λάσπη, βρισιές και συνθήματα κατά του βασιλιά Φελίπε και της συζύγου του, αλλά και εναντίον του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Από την αγανάκτηση δεν ξέφυγε και ο τοπικός κυβερνήτης Κάρλος Μαθόν.
Μπορεί τα χειρότερα να αποφεύχθηκαν, όμως, ο βασιλιάς Φελίπε έσπευσε να τοποθετηθεί μέσω των κοινωνικών δικτύων σημειώνοντας ότι πρέπει να «κατανοήσουμε την οργή και την απόγνωση. Πρέπει να τους δώσουμε ελπίδα και να τους εγγυηθούμε ότι το κράτος στην ολότητά του είναι παρόν».
Οι σκηνές των παραλίγο ταραχών που διαδραματίστηκαν στην Παϊπόρτα μπορούν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι επί του πεδίου, ο πληθυσμός παραμένει αντιμέτωπος με μια δραματική κατάσταση, με υποδομές κατεστραμμένες ή εκτός λειτουργίας και σωρούς από αυτοκίνητα και συντρίμμια στον δρόμο.
Θέση πήρε και ο Πέδρο Σάντσεθ, δηλώνοντας ότι καταλαβαίνει την «αγωνία και τα δεινά» των πληγέντων, αλλά έσπευσε να καταδικάσει «κάθε μορφή βίας».
«Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας και να πω ότι η ισπανική κυβέρνηση αναγνωρίζει την αγωνία και τα δεινά» των πληγέντων, δήλωσε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός για να τονίσει, όμως, ότι κάποιες στιγμές είναι απολύτως οριακές.
«Ο κύριος στόχος είναι να σωθούν ζωές, να βρεθούν τα πτώματα των ανθρώπων που χάθηκαν συνεπεία αυτής της φυσικής καταστροφής και τελικά να επικεντρωθούμε στο έργο της ανοικοδόμησης» είπε χαρακτηριστικά.
Επιστροφή στο τίποτα;
Μέσα σε αυτό το κλίμα η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αρχίζει να απομακρύνεται και εστάλη ειδοποίηση στους κατοίκους της περιοχής της Βαλένθια να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Σε μια περιοχή, όμως, που είναι πλήρως κατεστραμμένη με τις ζημιές να υπολογίζονται στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς περισσότερες από 54.000 επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές που αναμένεται να επηρεάσουν περίπου 350.000 εργαζόμενους.
Η περιοχή έχει τεθεί ξανά σε καθεστώς συναγερμού, καθώς το βράδυ αναμένονται νέες δυνατές βροχοπτώσεις στην περιοχή με την πιθανότητα καταιγίδων μεγάλης έντασης να είναι ορατή.
πηγή: efsyn.gr