Συνεχίζεται η επέκταση του δικτύου των καφέ κάδων στις γειτονιές του Ηρακλείου. Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής τοποθέτησε επιπλέον 30 καινούργιους κάδους αυτή την φορά στην περιοχή της Καναπίτσας. Θυμίζουμε, οι καφέ κάδοι χρησιμοποιούνται για την ανακύκλωση των βιοαποβλήτων – οργανικών δηλαδή απορριμμάτων, όπως υπολείμματα τροφών – τα οποία κομποστοποιούνται για να επαναχρησιμοποιηθούν ως λίπασμα στην ενίσχυση και την φροντίδα του αστικού πρασίνου.
Στον ένα, περίπου, χρόνο που το πρόγραμμα εφαρμόζεται στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής η ανταπόκριση των πολιτών είναι, μήνα με το μήνα, μεγαλύτερη καθώς ολοένα και περισσότεροι Ηρακλειώτες μαθαίνουν μέσα από την καμπάνια του Δήμου να χρησιμοποιούν τους καφέ κάδους.
Είναι αυτή η αυξανόμενη συμμετοχή των κατοίκων της πόλης, και στο συγκεκριμένο αλλά και στα υπόλοιπα προγράμματα Ανακύκλωσης τα οποία έφερε στο Ηράκλειο η δημοτική αρχή, που συνέβαλε δραστικά στο πλάνο της διοίκησης του Δήμου να ρίξει το κόστος για την διαχείριση των απορριμμάτων και να μπορέσει να μετακυλήσει αυτή την έκπτωση στον οικογενειακό προϋπολογισμό των Ηρακλειωτών: αρχικά με τη μείωση στα δημοτικά τέλη το 2018 κατά 10% για όλα τα νοικοκυριά, συνεχίζονται δε και φέτος με επιπλέον μείωση 10% για όλα τα σπίτια και 6% για όλα τα επαγγελματικά ακίνητα.
Ας υπενθυμίσουμε πως χρησιμοποιούμε τον καφέ κάδο;
Με απλά βήματα: διαχωρίζουμε καθημερινά τα οργανικά μας υλικά από τα υπόλοιπα. Τα οργανικά τα ρίχνουμε στον καφέ κάδο (προσοχή, οι σακούλες που πετάμε μέσα να είναι κατά προτίμηση βιοαποσπώμενες και οπωσδήποτε όχι δεμένες σακούλες).
Τι μπορούμε να πετάμε στον καφέ κάδο;
Υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού (κατά προτίμηση αποστραγγισμένα από λάδια και λίπη), φρούτα και λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια, ψωμί και ζυμαρικά, τσόφλια αυγών, υπολείμματα καφέ ή αφέψημα, ξερά ή χλωρά φύλλα, στάχτη.
Τι ΔΕΝ μπορούμε να πετάμε στον καφέ κάδο;
Κόκαλα, μπαταρίες, ξύλινα αντικείμενα, οικοδομικά υλικά, υφάσματα. Οι ηλεκτρικές συσκευές πετιούνται στους ειδικούς κάδους ή, όταν πρόκειται για ογκώδεις, τηλεφωνούμε στο 8018019090 προκειμένου να απομακρυνθούν δωρεάν από το σπίτι μας, στο πλαίσιο του σχετικού Προγράμματος Ανακύκλωσης που υλοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Πλαστικά, γυάλινα, χάρτινα, αλουμινένια, λευκοσίδερα υλικά και συσκευασίες πάνε στον μπλε κάδο.
Τι γίνεται αφού πετάξουμε τα βιοαπόβλητα στον καφέ κάδο;
Ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου περνάει και αδειάζει μόνο τους καφέ κάδους. Το υλικό οδηγείται στη Μονάδα Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) με σκοπό να γίνει εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας (κόμποστ). Το κομπόστ θα πιστοποιηθεί και χρησιμοποιηθεί στα πάρκα της πόλης, έτσι ώστε να αυξηθεί η γονιμότητα του εδάφους και να μειωθούν και οι δαπάνες σε εδαφοβελτιωτικά.
Γιατί είναι σημαντική η χρήση του καφέ κάδου;
Κυριότερα γιατί με την διεύρυνση της Ανακύκλωσης βοηθάμε το περιβάλλον.
Επιπλέον, γιατί τα υπολείμματα τροφών που οδηγούνται στο ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν κόστος για τον Δήμο, το οποίο αποτυπώνεται στην χρέωση των δημοτικών τελών. Επέκταση της ανακύκλωσης και μείωση των απορριμμάτων, που καταλήγουν για ταφή, σημαίνει μικρότερο κόστος για το δημοτικό ταμείο κάτι που οδηγεί σε εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη, όπως αυτές που έχει εφαρμόσει τα δύο τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή Ηρακλείου Αττικής.