Για πρωτοπορία της Ελλάδας όσον αφορά στην ενεργειακή μετάβαση, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που πραγματοποιείται στο Μπακού.
Όπως είπε, «οι εκπομπές μας έχουν μειωθεί κατά 45% σε σχέση με το 2005» και ο λιγνίτης, που κάλυπτε σαφώς περισσότερο από το 50% της ηλεκτροπαραγωγής μας, πλέον έχει περιοριστεί μόλις στο 6% και σήμερα βασιζόμαστε στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια για σχεδόν το ήμισυ των αναγκών μας σε ηλεκτρική ενέργεια.
Παράλληλα επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει και θα παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης στην κλιματική μετάβαση, σημειώνοντας ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε έξυπνοι και πραγματιστές, να επικεντρωνόμαστε στα δεδομένα και στην επιστήμη, με αυξημένη ευελιξία και με μια ανανεωμένη αίσθηση των πραγμάτων που η Ευρώπη, ενωμένη, μπορεί να επιτύχει».
«Δεν μπορούμε να αμφιταλαντευόμαστε όσον αφορά στην αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι απρόσκοπτα και χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην σημασία της καινοτομίας και στην ανάγκη να επικεντρωθούμε στην εσωτερική αγορά ενέργειας, τονίζοντας μάλιστα ότι «σε επίπεδο ρητορικής, όλοι υποστηρίζουν την εσωτερική αγορά, αλλά στην πράξη, η Ευρώπη συχνά αποτελεί τη συρραφή 27 διακριτών στρατηγικών».
Όπως είπε, «ο ευκολότερος τρόπος για να ενισχύσουμε την εσωτερική αγορά ενέργειας, να πετύχουμε την ενεργειακή μετάβαση και να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας, είναι να επενδύσουμε στα δίκτυά μας».
Ο πρωθυπουργός -ο οποίος έκανε λόγο για μία «έξυπνη πράσινη συμφωνία»- υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η πρόκληση είναι «πώς μπορούμε να πετύχουμε μια μετάβαση που οι πολίτες μας θα μπορούν να αποδεχθούν και οι επιχειρήσεις μας να αντέξουν οικονομικά και πως μπορούμε να αποφύγουμε αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο εναντίον αυτού του φιλόδοξου project;».
«Πρόκειται για πρόβλημα που έχουμε διαπιστώσει στην Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε υψηλότερες τιμές ενέργειας σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον. Είμαστε η μόνη περιοχή που επιβάλλει βαρύ φόρο στις εκπομπές ρύπων. Είμαστε σχεδόν μόνοι στην υπεράσπιση των κανόνων του ελεύθερου εμπορίου», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ωστόσο, το μερίδιο της Ευρώπης στις παγκόσμιες εκπομπές μειώνεται και το 2023 αναλογούσε μόλις στο 6%. Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε εγκατάλειψη της βιομηχανίας. Το μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής στρατηγικής κι όχι το αντίθετο».
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη εξεύρεσης περισσότερων πόρων για να προετοιμαζόμαστε και να ανταποκριθούμε εγκαίρως στο να σώζουμε ζωές και περιουσίες και να στηρίξουμε τους πολίτες μετά από μία καταστροφή.
«Δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε τόσο πολύ στο 2050 και να ξεχάσουμε το 2024», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε συνέντευξή του, νωρίτερα, στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «στην Ευρώπη, γίνονται σημαντικές αλλαγές προς την ενεργειακή μετάβαση, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να επιταχυνθούν».
«Όσο κι αν εστιάζουμε στον μακροπρόθεσμο μετριασμό των επιπτώσεων -και η Ελλάδα σίγουρα κάνει αυτά που της αναλογούν-, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή βραχυπρόθεσμα και να βοηθήσουμε τους πολίτες μας να αντιμετωπίσουν κλιματικές καταστροφές, οι οποίες γνωρίζουμε ότι θα συμβαίνουν με αυξημένη συχνότητα», ανέφερε.
Όπως είπε, η χρηματοδότηση «δεν αφορά μόνο την παροχή βοήθειας στις φτωχότερες χώρες για την ενεργειακή τους μετάβαση, αλλά και την βοήθεια προς τις πιο ώριμες οικονομίες που αντιμετωπίζουν σήμερα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».
«Για εμάς, στην Ελλάδα, η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Γι’ αυτό τον λόγο υποστηρίζω και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα κονδύλια και να συνεργαστούμε περισσότερο όσον αφορά στο ζήτημα της προσαρμογής. Οι μεσογειακές χώρες θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία στο μέλλον, καθώς μιλάμε για το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό χαρτοφυλάκιο για το κλίμα», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην διαχείριση του υδατικού μας αποθέματος ως «κρίσιμη προτεραιότητα για το ορατό μέλλον», τονίζοντας πως «γνωρίζουμε ότι είμαστε αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα και με ξηρασία και έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιούμε τα αποθέματα νερού με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα».
Όσον αφορά την στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στο ζήτημα της κλιματικής μετάβασης, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα δούμε μια επανάληψη της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού».
Ερωτηθείς για την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε ότι σε αυτήν ανέδειξε τη σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναμένω αυτή η σχέση να συνεχιστεί», σημείωσε ο πρωθυπουργός,
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε «πολύ αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».
Όπως είπε, «μας απομένουν άλλα τρία χρόνια κυβερνητικής θητείας, έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση που είναι σε θέση να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις, συνεχίζουμε να προσελκύουμε επενδύσεις, είχαμε χρονιά-ρεκόρ στον τουρισμό, κάνουμε σημαντικές επενδύσεις σε τομείς αιχμής, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας και πιστεύω ότι έχουμε μια πολύ καλή ιστορία ανάπτυξης, η οποία σίγουρα προσελκύει το ενδιαφέρον της διεθνούς οικονομικής κοινότητας».
Επανέλαβε εξάλλου ότι κύριος στόχος του είναι να διασφαλίσει ότι θα συγκλίνουμε με την Ευρώπη με γρήγορους ρυθμούς και θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος της τελευταίας δεκαετίας και πρόσθεσε ότι «η αύξηση των μισθών και η αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μου αυτές τις μέρες».
Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις παράλληλες εκδηλώσεις «Vertical Corridor: Europe’s New Energy Lifeline» και «Our Ocean, Our Action», οι οποίες θα φιλοξενηθούν στο ελληνικό περίπτερο.
Στις 14:00 θα λάβει μέρος στην παράλληλη εκδήλωση υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ για την αποστολή έγκαιρων προειδοποιήσεων και την αντιμετώπιση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και στις 15:20 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev.
ΠΗΓΗ: Αθήνα 9.84