Επιμένει ο υπουργός Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιος, στο νέο εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς μετά τις σχετικές εξαγγελίες του στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, οι οποίες προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, από πολλούς αιρετούς, δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί ξανά στο επίμαχο θέμα αλλά αυτή τη φορά απέφυγε τους υψηλούς τόνους που είχε χρησιμοποιήσει το προπερασμένο Σάββατο, τελευταία ημέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Ρόδο. Έθεσε, μάλιστα, τρεις προϋποθέσεις:
-Να μην έχει εκλεγεί από τον πρώτο γύρο συνδυασμός, η δεύτερη είναι να μετρηθούν μόνο οι ψήφοι εκτός των δύο πρώτων και η τρίτη προϋπόθεση είναι, ο τρίτος, ο τέταρτος και ο πέμπτος, που έχουν επιλέξει δεύτερη ψήφο, να έχουν επιλέξει έναν από τους δύο που συμμετέχουν στον πρώτο γύρο.
Αυτή τη φορά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, μιλώντας για τον νέο Κώδικα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναφέρθηκε στο νέο εκλογικό νόμο λέγοντας, μεταξύ των άλλων, ότι “το σύστημα των δύο γύρων χρειάζεται μάλλον μια αλλαγή γιατί πρώτον η αποχή που σημειώθηκε στον β΄ γύρο και των περιφερειακών εκλογών ήταν πολύ μεγάλη και φάνηκε ότι αυτό πλέον δεν δουλεύει και δεύτερον είναι ότι οι παθογένειες οι γνωστές τις οποίες όλοι τις ξέρουμε αλλά ποτέ σχεδόν δεν αναφέρονται, υπάρχουν και είναι εδώ”.
Παρακάτω η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών για το εν λόγω ζήτημα:
“Μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να μιλήσω για ένα μεγάλο κομμάτι του κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι και στο σημερινό νομοθετικό πλαίσιο και το οποίο αφορά τον τρόπο εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών Αρχών. Όταν ξεκινά ένας διάλογος και είναι ένας διάλογος ο οποίος γίνεται ελεύθερος και με ανοιχτά πεδία, συζητιούνται όλα τα θέματα και προκειμένου να μην υπάρχει αιφνιδιασμός, τίθενται τα θέματα εγκαίρως προκειμένου σε μια επιτροπή που μετέχουν, πλην των εξαιρετικών αιρετών εκπροσώπων και ειδικοί επιστήμονες, παρεμπιπτόντως συγκροτήθηκαν και τέσσερις υποεπιτροπές για να ενισχύσουν το έργο της, η κυβέρνηση έκανε εγκαίρως τις προτάσεις της έχοντας διαπιστώσει δύο πράγματα. Πρώτον ότι το σύστημα των δύο γύρων χρειάζεται μάλλον μια αλλαγή γιατί η αποχή που σημειώθηκε στον β΄ γύρο και των περιφερειακών εκλογών ήταν πολύ μεγάλη και φάνηκε ότι αυτό πλέον δεν δουλεύει και δεύτερον είναι ότι οι παθογένειες οι γνωστές τις οποίες όλοι τις ξέρουμε αλλά ποτέ σχεδόν δεν αναφέρονται, υπάρχουν και είναι εδώ.
Γι αυτό προτείνουμε ένα σύστημα εκλογής σε έναν γύρο με τη δυνατότητα επιλογής στο κάτω μέρος του ψηφοδελτίου και δεύτερου συνδυασμού – και όχι αυτά που διάβασα να ρίξουμε μέσα κι άλλα ψηφοδέλτια στην κάλπη- και η οποία δεύτερη ψήφος ουσιαστικά λαμβάνεται υπόψιν, σε μια περίπτωση με τρεις προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι να μην έχει εκλεγεί από τον πρώτο γύρο συνδυασμός, η δεύτερη είναι να μετρηθούν μόνο οι ψήφοι εκτός των δύο πρώτων και η τρίτη προϋπόθεση είναι, ο τρίτος, ο τέταρτος και ο πέμπτος, που έχουν επιλέξει δεύτερη ψήφο, να έχουν επιλέξει έναν από τους δύο που συμμετέχουν στον πρώτο γύρο. Αυτό είναι το σύστημα που προτείνεται και αυτό θα συζητηθεί και στην επιτροπή τις επόμενες μέρες αναλυτικά και με παραδείγματα και βέβαια είναι πολύ ευνοϊκό ότι υπάρχουν 4 χρόνια μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οπότε μπορεί πολύ εύκολα να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση εγκαίρως και χωρίς να αλλάζουν για παράδειγμα, εκλογικοί νόμοι την παραμονή των εκλογών.”.
Αρμοδιότητες με κονδύλια
Επιπλέον, μιλώντας για το θέμα της κατανομής των αρμοδιοτήτων, ανέλαβε τη δέσμευση ότι κάθε αρμοδιότητα που θα μεταφέρεται θα συνοδεύεται από εξειδικευμένο επιχειρησιακό σχέδιο, στο οποίο θα περιγράφονται οι πόροι, το προσωπικό, ακόμη και ο εξοπλισμός που απαιτούνται για την άσκησή της. Ειδικά σε ό,τι αφορά το λεκανοπέδιο της Αθήνας και το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι ο νέος αυτοδιοικητικός κώδικας θα ρυθμίσει και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μητροπολιτικότητα.
Παράλληλα, με τον νέο κώδικα θα οριοθετηθούν οι αρμοδιότητες που ασκούνται από τον Περιφερειάρχη, το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Περιφερειακή Επιτροπή, ενώ θα υπάρξουν ρυθμίσεις για την ενδυνάμωση των Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης.