Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2025.
Παραλαμβάνοντας το στικάκι με τα στοιχεία του νέου κρατικού προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, γνωστοποίησε στο Σώμα,ότι η συζήτηση του κορυφαίου νομοθετήματος κάθε κυβέρνησης που είναι ο προϋπολογισμός, θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 15 του μηνός, με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας που παραδοσιακά προσλαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, κατά το διάστημα από 25 έως και 27 Νοεμβρίου.
Ο κ. Χατζηδάκης μαζί με τον Προϋπολογισμό επίσης κατέθεσε την Έκθεση επί των Φορολογικών Δαπανών, τις Εκθέσεις των γενικών διευθυντών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Φορολογίας, Τελωνείων, Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών),την ετήσια Έκθεση της Ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καθώς και τις σχετικές Δηλώσεις του αρ. 58 του Ν. 44270/2014. Επίσης κατέθεσε την Ειδική Έκθεση Επιδόσεων του Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2025, τον Απολογισμό και τον Ισολογισμό του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2023.
Το τελικό σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού περιλαμβάνει μείωση ελλειμμάτων, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, αύξηση φορολογικών εσόδων αλλά και μέτρα στήριξης διαφόρων κοινωνικών ομάδων ύψους 1,1 δισ. ευρώ περιλαμβάνει.
Τα βασικά μεγέθη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που θα αποτυπώνει για του χρόνου θα είναι εμφανώς διαφοροποιημένα σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις που εξέδωσε η Κομισιόν την περασμένη Παρασκευή για τη χώρα μας, αλλά και σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης.
Ειδικότερα το πρωτογενές πλεόνασμα του ισοζυγίου του Προυπολογισμού για το 2024 θα είναι υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις ,ενώ το δημόσιο χρέος της χώρας μας,ως ποσοστό του ΑΕΠ , θα είναι μεγαλύτερο κι αυτό εξαιτίας της ενσωμάτωσης από την Eurostat των αναβαλλόμενων τόκων ύψους 12,4 δισ. ευρώ από το δάνειο του δεύτερου μνημονίου που έχουν “παγώσει” έως το 2032. Η επίπτωση αυτή ωστόσο πρόκειται να καλυφθεί από την ανάπτυξη της οικονομίας που φέτος και του χρόνου θα υπερβεί το 2% του ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα:
-Η ανάπτυξη θα κλείσει φέτος στο 2,2% του ΑΕΠ και στο 2,3% το 2025 σύμφωνα με τον αρχικό στόχο.
-Το πρωτογενές πλεόνασμα του Προυπολογισμού (έσοδα-έξοδα του Κράτους χωρίς τον υπολογισμό των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους) θα κλείσει φέτος στο 2,5% του ΑΕΠ και στο 2,4% το 2025.
-Το δημοσιονομικό έλλειμμα του Κράτους(περιλαμβάνει έσοδα-έξοδα αλλά και την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων του δημοσίου χρέους) ,μετά από πάρα πολλά χρόνια περιορίζεται σε ποσοστό 0,7% του ΑΕΠ, έναντι αρχικής πρόβλεψης 1% του ΑΕΠ και σε ποσοστό 0,6% το 2025.
-Ο Πληθωρισμός περιορίζεται φέτος στο 2,7% και το 2025 στο 2,4% ( έναντι αρχικής υποχώρησης 2,1% που προβλέπονταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ).
-Το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί φέτος στο 154% του ΑΕΠ και θα υποχωρήσει στο 147,5% του ΑΕΠ το 2025.
-Οι πρωτογενείς δαπάνες του Προυπολογισμού,όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαική Επιτροπή,θα αυξηθούν κατά 2,6% (2,5 δισ. ευρώ) και 3,6% (3,5 δισ. ευρώ ) το 2025.
-Τα φορολογικά έσοδα θα είναι φέτος αυξημένα κατά 1,8 δισ.ευρώ(λόγω καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και μεγάθυνσης της οικονομίας) και κατά 2 δισ.ευρώ το 2025
Εκτός των βασικών μεγεθών της οικονομίας στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνονται και τα μέτρα στήριξης διαφόρων κοινωνικών ομάδων συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ,τα περισσότερα από τα οποία, ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφορούν τα εξής :
-Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών κατά 1% από 1/1/2025. Η μείωση αφορά κατά 0,5% τις εισφορές των εργαζομένων και κατά 0,5% των εργοδοτών στον κλάδο υγείας.
-Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επαγγελματίες με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών .
-Τη μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με σύστημα που θα βασίζεται στρην πραγματική κατανάλωση.
-Την αύξηση των συντάξεων κατά 2,45%, με βάση την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,2% και πληθωρισμό 2,7% φέτος. Η αύξηση θα ισχύσει από 1/1/2025.
-Την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των γιατρών του ΕΣΥ για εφημερίες και την αυτοτελή φορολόγηση της αποζημίωσης των εφημεριών με συντελεστή φορολόγησης 22%.
-Την αύξηση της αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση του ένστολου προσωπικού από 1/1/2025 .
-Την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από τον Απρίλιο του 2025 έτσι ώστε ο εισαγωγικός μισθός των Υ.Ε υπαλλήλων του Δημοσίου να μην υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
-Μέτρα για το στεγαστικό όπως τριετής φορολογική απαλλαγή για “κλειστά” ακίνητα και Airbnb οι ιδιοκτήτες των οποίων θα προχωρήσουν σε μακροχρόνια συμβόλαια.
Πρόσθετες ενισχύσεις σε 1,9 εκ.δικαιούχους
Πριν από τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε περίπου 700.000 συνταξιούχους που διατηρούν προσωπική διαφορά(100-200 ευρώ) αλλά και επιπλέον ενίσχυση κατά 50% για τον Δεκέμβριο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που λαμβάνουν 200.000 δικαιούχοι. Εκτός αυτών επιπλέον 1 εκατομμύριο δικαιούχοι άλλων κοινωνικών ομάδων θα λάβουν πρόσθετες παροχές ύψους 243 εκ.ευρώ.
Συγκεκριμένα:
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ θα εισπράξουν οι δικαιούχοι :
– επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ
– επιδόματος απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους πρώην ΟΓΑ που λαμβάνουν μόνο τη βασική σύνταξη
– επιδόματος νόσου και ανικανότητας των συνταξιούχων του Δημοσίου
– εξωιδρυματικού επιδόματος τα οποία χορηγούνται από τον e-ΕΦΚΑ
– επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ
– ανασφάλιστοι υπερήλικες.
– Μία επιπλέον δόση θα λάβουν οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ
ΠΗΓΗ:Αθήνα984