Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του κατήγγειλαν την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου καθώς η Τουρκία πρωταγωνιστεί στη λίστα όσων επικροτούν για το ένταλμα που αφορά επίσης τον πρώην υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκαλάντ και τον στρατιωτικό διοικητή της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ.
Μόνο δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – η Ιταλία και η Ολλανδία – έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι θα συλλάβουν οποιονδήποτε από τους τρεις βρεθεί στο έδαφός τους.
Αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν συμμόρφωση με τους κανόνες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καθώς ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η απόφαση είναι δεσμευτική για τους 27 και επίσης έκανε λόγο για «δικαστική απόφαση, όχι πολιτική».
Αιτία διχασμού εάν θα εφαρμοστεί το ένταλμα σύλληψης
Οι τριβές ήδη έγιναν εμφανείς καθώς ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι θα προσκαλέσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να επισκεφθεί την Ουγγαρία και θα εγγυηθεί ότι «δεν θα εφαρμοστεί» το ένταλμα σύλληψης.
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα χαρακτήρισε «ατυχή» την απόφαση του ΔΠΔ, ενώ χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία υπογραμμίζουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστινίους.
Στον αντίποδα, η Νορβηγία, εκφράζει εμπιστοσύνη ότι το Διεθνές Δικαστήριο θα προχωρήσει στην υπόθεση με σύνεση, ενώ η Σουηδία εγκωμιάζει το «έργο ανεξαρτησίας και ακεραιότητας του Δικαστηρίου».
Σύμφωνα με το BBC, όλα εξαρτώνται από το εάν τα 124 κράτη μέλη του ΔΠΔ – στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται το Ισραήλ ή ο κύριος σύμμαχός του, οι Ηνωμένες Πολιτείες – αποφασίσουν να τα επιβάλουν ή όχι.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την απόφαση του ΔΠΔ, χαρακτηρίζοντάς την «εξωφρενική». «Δεν υπάρχει καμία ισοδυναμία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ ενάντια στις απειλές για την ασφάλειά του», είπε.
Στον αντίποδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν χαρακτήρισε την απόφαση του ΔΠΔ ως «ζωτικό βήμα» για να λογοδοτήσουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι για «γενοκτονία» κατά των Παλαιστινίων και τόνισε τη δέσμευση της Τουρκίας να διασφαλίσει την επιβολή του διεθνούς δικαίου.
Πώς αντέδρασαν το Ισραήλ και η Χαμάς
Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε σε «μαύρη μέρα στην ιστορία» και χαρακτήρισε το ΔΠΔ «εχθρό της ανθρωπότητας.
«Είναι ένα αντισημιτικό βήμα που έχει έναν στόχο να μας αποτρέψει από το να έχουμε το φυσικό μας δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας ενάντια σε εχθρούς που προσπαθούν να μας καταστρέψουν», είπε.
Ο Γκάλαντ είπε ότι η απόφαση του δικαστηρίου «τοποθετεί το κράτος του Ισραήλ και τους δολοφόνους ηγέτες της Χαμάς στην ίδια σειρά και έτσι νομιμοποιεί τη δολοφονία βρεφών, τον βιασμό γυναικών και την απαγωγή ηλικιωμένων από τα κρεβάτια τους».
Η Χαμάς δεν έκανε καμία αναφορά στο ένταλμα για τον Ντέιφ, αλλά χαιρέτισε τα εντάλματα για τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ, λέγοντας ότι η απόφαση του ΔΠΔ «αποτελεί σημαντικό ιστορικό προηγούμενο και διόρθωση σε μια μακρά διαδρομή ιστορικής αδικίας εναντίον του λαού μας».
Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είναι πλέον επισήμως καταζητούμενος» και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εγκωμιάζει την απόφαση επισημαίνοντας ότι κανείς δεν είναι «υπεράνω του νόμου».
πηγή: ertnews.gr