Τον Μάρτιο του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο ανάπλασης της Βασιλίσσης Όλγας, συνολικού κόστους 4.606.819 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό, αντίστοιχα, που παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Ανάπλαση Δημόσιων Χώρων Α.Ε. Χρόνης Ακριτίδης.
“Οι καθυστερήσεις οφείλονται στα αρχαία και μόνο. Κανείς δεν ήξερε πού και πώς βρίσκονται και ποια είναι η έκταση και η αξία αυτών. Κάποια από αυτά θα αναδειχθούν. Αυτό που βρέθηκε είναι η τάφρος του Θεμιστόκλειου Τείχους που μέσα σε αυτή είχαν θεμελιώσει τη βίλα των 150 δωματίων. Κάποια από τα ευρήματα θα αναδειχθούν” σημείωσε ο κ. Ακριτίδης εξηγώντας τους λόγους των καθυστερήσεων.
Αναφορικά με τις αιτιάσεις του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για πεζόδρομο, εφόσον -λόγω εξαίρεσης του Ζαππείου και του Ομίλου Αντισφαίρισης- διέρχονται αυτοκίνητα, ο κ. Ακριτίδης απάντησε: “Υπάρχει έγκριση του ΚΑΣ. Η αρχική μελέτη προέβλεπε να μην υπάρχει πρόσβαση, όμως μετά από αίτημα του διοικητικού συμβουλίου του Ζαππείου δόθηκε έγκριση”.
Αναφερόμενος στο έργο τόνισε ότι θα δώσει προτεραιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα περνούν τρόλεϊ, τραμ και οχήματα εκτάκτου ανάγκης.
Το έργο ανάπλασης αφορά μια έκταση 29 στρεμμάτων και μεταξύ άλλων προβλέπεται η εμφύτευση 158 δέντρων και 8.5 χιλιάδων θάμνων, καθώς και η τοποθέτηση 112 νέων φωτιστικών και 156 φωτιστικών ιστών.
Πιο γρήγορα κατασκευάστηκε ο Παρθενώνας
”28 χρόνια παλεύει με το έργο της ανάπλασης της Βασιλίσσης Όλγας ο αρχιτέκτων Γιώργος Προβελέγγιος. “Από το 1997 έως σήμερα έχω μελετήσει την πεζοδρόμηση της λεωφόρου της Βασιλίσσης Όλγας. 28 χρόνια γίνεται το έργο, περισσότερο από όσο κράτησε η κατασκευή του Παρθενώνα μαζί με τον γλυπτό διάκοσμο” σημείωσε ο κ. Προβελέγγιος προσθέτοντας ότι από την αρχή του έργου “Έχουν αλλάξει επτά Δήμαρχοι και 19 Υπουργοί Πολιτισμού”!
“Είναι ένα έργο δύσκολο διότι υπάρχουν παρά πολλά απρόβλεπτα . Βασικά αφορούν τις αρχαιότητες που είναι από κάτω. Προβλεπόταν κάτι τέτοιο υπάρχει στο έργο ένα κονδύλι για τις ανασκαφικές εργασίες. Έχουμε μια μια πόλη κάτω από την πόλη. Έχουν γίνει κάποιες ανασκαφικές εργασίες στο κομμάτι λίγο κάτω από το άγαλμα του Βύρωνα στο πεζοδρόμιο προς το Ζάππειο. Εκεί έχει γίνει ένα μεγάλο αρχαιολογικό σκάμμα όπου έχουν βρεθεί
τμήμα της τάφρου που υπήρχε έξω από το Θεμιστόκλειο Τείχος, το οποίο αξιολογείται ως σημαντικό μέσα στο οποίο υπάρχουν μεταγενέστερες κατασκευές ρωμαϊκές κατασκευές. Υπάρχει μία τεράστια ρωμαϊκή βίλα , υπάρχουν τμήματα των δωματίων που βγαίνουν μέσα στη Β. Όλγας και έχουν τοποθετηθεί δωμάτια μέσα στην τάφρο. Αυτά όλα θεωρούνται σημαντικά από τους αρχαιολόγους. Δεν υπάρχει τελική απόφαση αλλά κάποιες προτάσεις” ανέφερε ο κ. Προβελέγγιος, σύμβουλος της εταιρείας Ανάπλαση.