Ορισμένοι στο Παρίσι ζητούν ακόμη και την παραίτηση του προέδρου Μακρόν σε περίπτωση πτώσης της κυβέρνησης Μπαρνιέ, πολλοί ωστόσο θεωρούν ότι μπορεί ο αρχηγός του κράτους να λειτουργήσει ως πόλος σταθερότητας. Υπό την προϋπόθεση ότι θα διορίσει το συντομότερο δυνατό αντικατάσταση του Μισέλ Μπαρνιέ στο Μέγαρο του Ματινιόν.
Ο Εμανουέλ Μακρόν βρισκόταν στην πτήση του προεδρικού αεροσκάφους για το Ριάντ, την πρωτεύουσα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, όταν ο Μισέλ Μπαρνιέ του τηλεφώνησε αργά το πρωί της Δευτέρας για να τον προειδοποιήσει ότι θα αναλάμβανε την ευθύνη το ίδιο απόγευμα για το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Το Μέγαρο των Ηλυσίων φάνηκε να αιφνιδιάζεται από τη νέα πολιτική κατάσταση, καθώς ο αρχηγός του κράτους θα επιστρέψει από την επίσημη επίσκεψή του στον Περσικό Κόλπο αύριο Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία η πρόταση μομφής της Αριστεράς και της Ακρας Δεξιάς πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία.
Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας το περιβάλλον του προέδρου Μακρόν εξακολουθούσε να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα της ακροδεξιάς ηγέτιδας να φτάσει μέχρι τέλους και να ενώσει τις ψήφους του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού με εκείνες της Aριστεράς για να ρίξει την κυβέρνηση. « Αν υπερψηφίσει τη μομφή και ρίξει την κυβέρνηση , αποκόπτεται από το εκλογικό σώμα σώματος που θα της επέτρεπε να σπάσει την οροφή της πρώτης θέσης το 2027», σημείωνε μέλος του περιβάλλοντος του Μακρόν το οποίο επικαλείται η εφημερίδα Le Monde.
Οι αμφιβολίες όμως για το τι θα πράξει η Μαρίν Λεπέν ακυρωθήκαν όταν κατέστη σαφές το απόγευμα της ίδιας ημέρας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας η Αριστερά και η Ακρα Δεξιά θα ψηφίσουν από κοινού πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ανοίγοντας την πόρτα στο πολιτικό χάος .
Το τέλος της εξαιρετικά σύντομης θητείας του Μισέλ Μπαρνιέ ως πρωθυπουργού της Γαλλίας μοιάζει αναπόφευκτο ενώ η οικονομική κρίση απειλεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης . Ο Γάλλος πρωθυπουργός δίνει μάχη για να καθησυχάσει τις νευρικές αγορές και να περάσει έναν προϋπολογισμό που θα καλύψει μια μαύρη τρύπα στα γαλλικά οικονομικά.
Τη Δευτέρα, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός προσπάθησε να αποσπάσει άλλη μια παραχώρηση από την κυβέρνηση, ζητώντας να διατηρηθεί η αναπροσαρμογή των συντάξεων στον πληθωρισμό. Αλλά, ο Μπαρνιέ τράβηξε τη κόκκινη γραμμή των παραχωρήσεων σε ένα μέτρο που θα του κόστιζε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ παρότι απολαμβάνει μόνο την εύθραυστη υποστήριξη του συνασπισμού του Μακρόν και των συντηρητικών στο κοινοβούλιο.
Καθώς προσπαθούσε να πείσει τη Λεπέν να μην τον καταψηφίσει, ο Μπαρνιέ υποχώρησε σε δύο αιτήματα του Εθνικού Συναγερμού που θα επιδεινώσουν το έλλειμμα της χώρας: εγκατέλειψε μια προγραμματισμένη αύξηση του φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια και αποφάσισε να συνεχίσει να αποζημιώνει τους ασθενείς για ορισμένους τύπους φαρμάκων.
Η μπάλα στο γήπεδο του Μακρόν – Τα σενάρια
Η μπάλα επιστρέφει τώρα στο γήπεδο του Μακρόν. Ο πρόεδρος, η θητεία του οποίου διαρκεί έως το 2027, ό,τι και αν συμβεί, μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου τις συνομιλίες για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού και κυβέρνησης.
Αλλά ακόμη και αν το ήθελε, ο Μακρόν δεν μπορεί να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές επειδή προκάλεσε πρόωρες εκλογές τον Ιούλιο. Σύμφωνα με το γαλλικό σύνταγμα, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκηρύξει νέα ψηφοφορία πριν από το επόμενο καλοκαίρι – πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει ότι η πολιτική αβεβαιότητα και η αναταραχή θα μπορούσε να τραβήξει για εβδομάδες ή και μήνες.
Εκτός αν ο ίδιος ο Μακρόν …. παραιτηθεί, γεγονός που θα προκαλούσε νέες προεδρικές εκλογές. Ο ίδιος έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο είναι στα σκαριά, αλλά όλο και περισσότερες φωνές τον καλούν να παραιτηθεί.
«Είναι μια ιδέα που θα μπορούσε να αρχίσει να κερδίζει έδαφος», δήλωσε ο Benjamin Morel, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas του Παρισιού. «Η Μαρίν Λεπέν μπορεί να αρχίσει να λέει ότι θα ανατρέψει κάθε κυβέρνηση μέχρι να παραιτηθεί ο Μακρόν».
Οπότε αυτό που μένει είναι ο Μακρόν να διορίσει απλώς έναν νέο πρωθυπουργό που και αυτό όμως δεν είναι εύκολη λύση.
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι χωρισμένη σε τρία πολιτικά μπλοκ: Τον συνασπισμό της Αριστεράς , τους κεντρώους του Μακρόν και τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό. Οι τρεις αυτές ομάδες βρίσκονται σε πλήρη πόλωση μεταξύ τους και αρνούνται να συνεργαστούν, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να ανατραπεί μέσα σε λίγες ημέρες.
Ταυτόχρονα η πολιτική κρίση δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή. Η Γαλλία είναι αποδυναμωμένη από ένα τεράστιο έλλειμμα, το οποίο ο Μπαρνιέ προσπαθούσε να περιορίσει με μαζικές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων. Η κατάρρευση της κυβέρνησης του Μπαρνιέ τρομάζει ήδη τις χρηματοπιστωτικές αγορές – σε τέτοιο βαθμό που τη Δευτέρα τα ελληνικά ομόλογα βρέθηκαν σε θέση καλύτερης πιστοληπτικής ικανότητας από τα γαλλικά. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι σύμμαχοι και οι παρατηρητές του Μπαρνιέ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η πολιτική κρίση της Γαλλίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια νέα κρίση της ευρωζώνης.
Οι αγορές έχουν αναστατωθεί από την προοπτική της κατάρρευσης του Μπαρνιέ, με τον δείκτη των 40 μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας, τον CAC40, να υποχωρεί κατά 0,2% τη Δευτέρα. Όμως η Γαλλία δεν βρίσκεται ακόμα στα πρόθυρα μιας οικονομικής κρίσης, ή τουλάχιστον όχι ακόμα, λένε οι επενδυτές. Καθώς επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης S&P δήλωσε ότι η «οικονομία της χώρας παραμένει ανθεκτική παρά την πολιτική αβεβαιότητα».
Η πιθανή κατάρρευση του Μπαρνιέ προκαλεί ανατριχίλα και στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά την υπαγωγή της Γαλλίας σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για υπερβάσεις δαπανών πέρυσι, οι Βρυξέλλες χαιρέτισαν τα σχέδια προϋπολογισμού του Μπαρνιέ, τα οποία στοχεύουν να μειώσουν το έλλειμμα της χώρας στο 5% του ΑΕΠ, αφού φέτος έφτασε πάνω από το 6%.
Από την άλλη η Γαλλία δεν κινδυνεύει με ένα κλείσιμο τύπου ΗΠΑ. Εάν η κυβέρνηση του Μπαρνιέ ανατραπεί, τα σχέδια του προϋπολογισμού της για το 2025 θα απορριφθούν επίσης λίγες ημέρες πριν από την προθεσμία λήξης του έτους. Αλλά ο Μπαρνιέ ή ο διάδοχός του μπορούν ακόμη να διασφαλίσουν ότι η Γαλλία θα έχει προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, χάρη σε ορισμένους μηχανισμούς αναστολής. Ο κυριότερος συνίσταται στην υποβολή ενός «ειδικού νόμου» που θα επιτρέπει στην εκτελεστική εξουσία να μεταφέρει ουσιαστικά τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους για μερικούς μήνες μέχρι να εγκριθεί ένας νέος.
Ο νόμος αυτός θα κατατεθεί από τη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας ή από την απερχόμενη, ανάλογα με το πόσο γρήγορα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα διορίσει νέο πρωθυπουργό.
Ο ειδικός νόμος θα χρειαζόταν επίσης έγκριση από το κοινοβούλιο, αλλά το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα τον υποστήριζε υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Ωστόσο, αυτό το σενάριο είναι πιθανό να ανησυχήσει τις Βρυξέλλες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες θέλουν το Παρίσι να μειώσει το χρέος του.
Από την άλλη η αντιγραφή του φετινού προϋπολογισμού στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους θα διογκώσει το έλλειμμα της χώρας.
Χωρίς τα δραστικά μέτρα που έχει προτείνει ο Μπαρνιέ, θα εκτιναχθεί ακόμη και στο 7% του ΑΕΠ της Γαλλίας, σύμφωνα με τον υπουργό Προϋπολογισμού Λοράν Σεν Μαρτέν.
Πηγή: Αθήνα984