Με φόντο και τις εξελίξεις στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και για τους διπλωματικούς σχεδιασμούς, ενόψει της συμμετοχής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος.
Ο υπουργός Εξωτερικών είδε πρώτα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, και ακολούθησαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
Κορυφαίο θέμα αυτών των συναντήσεων ήταν βεβαίως τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι κόκκινες γραμμές είναι σαφείς και ξεκάθαρες. Ότι η Αθήνα δεν συζητά θέματα εθνικής κυριαρχίας με την Άγκυρα. Το ζήτημα αυτό προέκυψε μετά το περιστατικό στην Κάσο και τόσο ο υπουργός όσο και η κυβέρνηση δέχθηκαν έντονη κριτική από την αντιπολίτευση.
Στην ατζέντα ήταν το Κυπριακό και τα επόμενα βήματα Λευκωσίας και Αθήνας. Είναι ανοιχτή η διαδικασία στον ΟΗΕ για μια κατ’ αρχήν άτυπη διευρυμένη συνάντηση. Συζήτηση έγινε και για τις εξελίξεις στη Συρία, κυρίως για τις επιπτώσεις της στο μεταναστευτικό. Ήδη πολλές χώρες της ΕΕ επανεξετάζουν το καθεστώς χορήγησης ασύλου. Η Αθήνα αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις της στη σύνοδο του ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή.
Η συνάντηση με τον κ. Ανδρουλάκη κράτησε 50 λεπτά. Εξερχόμενος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι συζήτησε εκτενώς με τον υπουργό Εξωτερικών τις εξελίξεις στη Συρία και γενικώς στη Μέση Ανατολή. Για τον διάλογο με την Τουρκία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι πρέπει να βασίζεται στα ρεαλιστικά δεδομένα και όχι σε υψηλές προσδοκίες, που πολλές φορές, όπως είπε, καλλιεργούνται για εσωτερική κατανάλωση.
Για «ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση» έκανε λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας ότι «τα ήρεμα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις «δεν μπορούν να σημαίνουν αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων». Τάχθηκε, ωστόσο υπέρ του διαλόγου, ενώ για το Κυπριακό ανέφερε ότι συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών «για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανεκκίνηση των συνομιλιών από κει που διακόπησαν στο Κραν Mοντανά το 2017».
Στην λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Βελόπουλος, τονίζοντας παραλλήλως ότι αυτό πρέπει να γίνει χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.
Στην αντίθεση του ΚΚΕ στην εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την ενίσχυση του Ισραήλ απέναντι στον παλαιστινιακό λαό στάθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Σημείωσε επίσης τη στήριξη του Συριακού λαού, ενάντια στις παρεμβάσεις Τουρκίας – Ισραήλ και ΗΠΑ, ενώ για τα ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι δεν είναι το θέμα ο διάλογος αλλά ο σκοπός για τον οποίο γίνεται. Εξέφρασε τέλος την ανησυχία του κόμματος για τον Οδικό Χάρτη, που όπως είπε, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
Νέες προκλήσεις από τον Χακάν Φιντάν
Λίγες ώρες πάντως πριν την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον κ. Γεραπετρίτη, ο τούρκος ομόλογός του, Χακάν Φιντάν προχώρησε σε νέες, προκλητικές δηλώσεις.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σκάι από την Κωνσταντινούπολη ο τούρκος υπουργός ανέβασε τους τόνους. «Υποστηρίζουμε στο πεδίο και στο τραπέζι τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» φέρεται να είπε σε ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση, επαναλαμβάνοντας τις αναφορές του για «τουρκική μειονότητα» από Δυτική Θράκη μέχρι… Δωδεκάνησα.
Ο Χακάν Φιντάν δεν εξήγησε τι εννοεί όταν μιλά για υπεράσπιση των τουρκικών συμφερόντων επί του πεδίου. Η αναφορά του πάντως γίνεται σε μια περίοδο που έχουν μειωθεί οι εντάσεις ( δεν ακούγονται γεωτρύπανα, δεν έχουμε πλοία να κόβουν βόλτες και τις επακόλουθες επακουμβήσεις, δεν έχουμε τις καθημερινές στο παρελθόν παραβιάσεις εναέριου χώρου)
Ο τούρκος υπουργός ήταν ιδιαίτερα προκλητικός και στις αναφορές του στο Κυπριακό. Αποκάλεσε ‘’ελληνοκυπριακή διοίκηση’’ της Νότιας Κύπρου την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε ότι ο εξοπλισμός της θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί και φυσικά επέμεινε στη λύση των δύο κρατών και του «ισότιμου διεθνούς καθεστώτος», όπως είπε.
Επανέλαβε πάντως ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, τα υπουργεία εξωτερικών των δύο χωρών, εργάζονται πάνω στη θετική ατζέντα. Όλα αυτά βεβαίως εν αναμονή του νέου Ανώτατου Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένο να γίνει στην Τουρκία τους πρώτους μήνες του 2025.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984