Συνεδριάζει σήμερα (Παρασκευή 13/12) το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου . Κεντρικό θέμα στην συνεδρίαση θα τεθεί το τι μέλλει γενέσθαι με τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου Σύρων πολιτών, αλλά και με τη γενικότερη διαχείριση του ζητήματος από εδώ και στο εξής.
Σύμφωνα με τις έως στιγμής πληροφορίες αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι η αναστολή εξέτασης των αιτημάτων έως ότου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο εσωτερικό της Συρίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση Μάγκνους Μπρούνερ κάλεσε χθες Πέμπτη τις χώρες μέλη στην ΕΕ να διευκολύνουν τους οικειοθελείς επαναπατρισμούς Σύρων, αλλά έκρινε πως δεν είναι «εφικτή» σε αυτό το στάδιο η απέλαση Σύρων παρά τη θέλησή τους.
Μετά το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών χθες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μπρούνερ —ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας (2021-2024)— κάλεσε να ενθαρρυνθούν «οι οικειοθελείς επιστροφές» Σύρων στην πατρίδα τους με οικονομικά κίνητρα. Αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις χαράς της συριακής διασποράς στην Ευρώπη μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ, που οι αντίπαλοί του και δυτικές χώρες χαρακτήριζαν δικτάτορα.
Ωστόσο, επισήμανε ότι οι απελάσεις Σύρων τον βρίσκουν αντίθετο σε αυτό το στάδιο. «Προς το παρόν, θα έλεγα ότι οι εξαναγκαστικές επιστροφές δεν είναι εφικτές», ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος, τονίζοντας πόσο ρευστή είναι η «κατάσταση» στη Συρία.
Μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ στην Συρία αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν τη Δευτέρα πως αναστέλλουν προσωρινά την εξέταση αιτήσεων ασύλων που υπέβαλαν Σύροι. Μεταξύ αυτών η αυστριακή κυβέρνηση έλαβε ακόμη πιο ακραία απόφαση ανακοινώνοντας πως ετοιμάζει «πρόγραμμα απελάσεων», καθώς «η πολιτική κατάσταση άλλαξε θεμελιωδώς» στην αραβική . Σύμφωνα με της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες υπάρχουν 131.574 Σύροι σε όλη την Ευρώπη που περιμένουν απάντηση στα αιτήματα ασύλου που έχουν υποβάλει.
Εκπρόσωπος του Οργανισμού απαντώντας στο μπαράζ «παγώματος» σπεύσει να δηλώσει ότι «είναι μια αποδεκτή διαδικασία εφόσον οι άνθρωποι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για άσυλο. Όταν ξεκαθαρίσουν οι συνθήκες στη Συρία η Ύπατη Αρμοστεί θα δώσει τη σχετική καθοδήγηση στα κράτη για τη διεθνή προστασία που απαιτείται για τους Σύρους που κινδυνεύουν».
«Οι Σύροι που περιμένουν την επανεκκίνηση της διαδικασίας πρέπει να συνεχίσουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι αιτούντες άσυλο. Κανένας δεν θα πρέπει να απελαθεί καθώς αυτό θα παραβίασε τις υποχρεώσεις των κρατών» συμπλήρωσε.
Προς το παρόν παρατηρείται ισχυρή τάση επιστροφής Σύρων προς την πατρίδα τους, ειδικά από την Τουρκία, αλλά ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η αντιμετώπιση των θρησκευτικών μειονοτήτων από το νέο καθεστώς
Εχθές, Πέμπτη 12/12 στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών της Ένωσης, παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης Νίκου Παναγιωτόπουλου, συμφώνησαν στην εκπόνηση ενός κοινού μηχανισμού εθελοντικών επιστροφών, αλλά και στην ανάγκη τήρησης των όρων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης.
Στο διπλωματικό πεδίο, η Αθήνα έχει συνταχθεί με τη στάση της ΕΕ χαιρετίζοντας την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, αλλά και τελώντας εν αναμονή έως ότου αναδειχθεί η φιλοσοφία, αλλά και η πολιτική των νέων δομών εξουσίας στη Συρία.
ΑΘΗΝΑ 984