Ευρεία σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας στο υπουργείο υγείας μεταξύ του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη και των εκπροσώπων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ, PIF, ΠΕΦ).
Οι δύο πλευρές θα καθίσουν για άλλη μια φορά στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να συζητήσουν διεξοδικά το θέμα της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, δηλαδή των κονδυλίων που διαθέτει η πολιτεία για να αποζημιώνει τα φάρμακα των ασθενών.
Ταυτόχρονα αναμένεται να αναζητηθούν για άλλη μία φορά λύσεις ώστε να μειωθούν οι υπέρογκες εκπτώσεις όπως στα νοσοκομειακά φάρμακα που προσφάτως άγγιξαν το 83%.
Πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να γνωστοποιήσει στους εκπροσώπους του κλάδου και τα νέα «κουρέματα» που θα πρέπει να υποστούν για το Β’ εξάμηνο του 2023, αφού σύντομα θα λάβουν τα σημειώματα σχετικά με το πόσα κονδύλια θα πρέπει να επιστρέψουν στο σύστημα υγείας λόγω των υποχρεωτικών εκπτώσεων (clawback).
Και το Β’ εξάμηνο του 2023 πάντως δεν αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως ευχάριστο για τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά θα είναι βελτιωμένο σε σχέση με το 83% που ήταν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις για τα νοσοκομειακά φάρμακα στο Α’ εξάμηνο του 2023.
Πηγές, αναφέρουν ότι μόλις σταλούν οι εκπτώσεις για το Β’ εξάμηνο του 2023 (σχεδιάζεται για τις επόμενες ημέρες), η περσινή χρονιά μεσοσταθμικά θα κινηθεί σε κουρέματα που θα αγγίζουν το 76%.
Σχετικά με το 2024 τα πράγματα δεν θα είναι πολύ καλύτερα αφού και πάλι μεσοσταθμικά το clawback αναμένεται να φτάσει το 69% το Α’ εξάμηνο, με βάση πηγές του ethnos.gr. Τα σχετικά σημειώματα για το Α εξάμηνο του 2024, ετοιμάζονται να σταλούν το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Αναζητώντας λύση για τα φάρμακα
Ο υπουργός υγείας και οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών αναμένεται να συζητήσουν τη Δευτέρα για άλλη μια φορά τα όρια της φαρμακευτικής δαπάνης τα οποία είναι μειωμένα σε σχέση με τις ανάγκες των ασθενών στη χώρα μας.
Έτσι προκύπτουν άλλωστε και οι υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις όταν ξεπερνιέται το όριο της δαπάνης που έχει οριστεί.
Και η κατάσταση δεν φαίνεται να αλλάζει άμεσα αφού παρά τις πιέσεις που ισχυρίζεται ότι ασκεί ο Άδωνις Γεωργιάδης προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δεν υπάρχει πρόθεση να προστεθούν κονδύλια για την κάλυψη των θεραπειών.
Παρ’ αυτά οι εκπρόσωποι του κλάδου επιμένουν πως θα πρέπει να γίνει ένα τριετές σύμφωνο συνεργασίας των θεσμικών φορέων του φαρμάκου με το υπουργείο υγείας, ώστε να υπάρχει δέσμευση σχετικά με το ποσοστό των υποχρεωτικών εκπτώσεων που θα προκύπτει τα επόμενα 3 χρόνια.
Βέβαια εάν δεν ενισχυθεί η δαπάνη είναι άγνωστο εάν θα μπορέσει να τηρηθεί μια τέτοια συμφωνία. Για τον λόγο αυτό εξάλλου ο υπουργός υγείας θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα φάρμακα αλλά και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ώστε να τεθούν όρια στη χορήγηση σκευασμάτων.
Παράλληλα αναμένεται να εφαρμοστούν νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα περιορίζουν τους γιατρούς στο να χορηγούν φάρμακα σε ασθενείς που μπορεί να μην τα έχουν ανάγκη. Με τους νέους αυτούς ελέγχους η ηγεσία του υπουργείου υγείας ευελπιστεί ότι θα περιοριστεί δαπάνη και συνεπώς θα μειωθούν και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
πηγή: ethnos.gr