Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, κατά τη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2025, τα έργα και τις δράσεις που υλοποιούνται ή έχουν προγραμματιστεί, σημειώνοντας την καθοριστική συμβολή του Πολιτισμού στην εθνική προσπάθεια μετασχηματισμού του οικονομικού μας προτύπου.
«Ο Πολιτισμός και οι υπηρεσίες του δεν είναι απλοί δέκτες πιστώσεων. Αντιθέτως, ο Πολιτισμός είναι φορέας αυτοτελούς και εγγενούς αναπτυξιακής δυναμικής, αποτελώντας σημαντικό δίαυλο μεγέθυνσης και ακριβοδίκαιης ανακατανομής του εθνικού πλούτου, μήτρα απασχόλησης, και, κατά συνέπεια, μηχανισμός βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών και ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας. Σήμερα, με ευρωπαϊκούς, κυρίως, πόρους, του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων πολιτιστικών υποδομών και δράσεων: Περισσότερα από 830 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,25 δισ. ευρώ. Μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτούνται 214 έργα συνολικού προϋπολογισμού 610 εκατομμυρίων. Πρόκειται για τους περισσότερους πόρους, που διέθετε ποτέ, για ανάλογο χρονικό διάστημα, το Υπουργείο Πολιτισμού, και οι οποίοι αξιοποιούνται στο έπακρο. Έργα και δράσεις που καλύπτουν κάθε πτυχή του Πολιτισμού -την πολιτιστική κληρονομιά, όλων των μορφών και όλων των περιόδων, τη σύγχρονη δημιουργία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό- στα οποία απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, όλων των ειδικοτήτων».
Η Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι «για το 2025, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού ανέρχεται σε 575 εκατομμύρια ευρώ: Πόροι που κατανέμονται ισόρροπα και αναλογικά στη συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ενθάρρυνση και στήριξη της σύγχρονης δημιουργίας. Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα ποσά που αφορούν τις δημόσιες επενδύσεις.
Προς σύγκριση: Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων:
2018> 27.985.000, 2019> 35.304.000, 2025> 318.000.000.
Δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια».
Όπως επεσήμανε η Υπουργός Πολιτισμού, «προτεραιότητά μας είναι η ανάπτυξη δημοσίων, ρεαλιστικών πολιτικών με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στην πολιτιστική επιχειρηματικότητα, στην οικονομική ανάπτυξη. Η ανάδειξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα ως ολοκληρωμένου, βιώσιμου αναπτυξιακού εργαλείου, που καλλιεργεί οικοσυστήματα επιχειρηματικότητας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη κοινωνική συνοχή, αποτελεί τη σύνοψη των πολιτικών μας».
Σημείωσε, μάλιστα, ότι «ο Πολιτισμός διαπερνά και επηρεάζει σχεδόν όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής και της παραγωγικής δραστηριότητας. Διακρίνεται από ισχυρή κοινωνικοοικονομική δυναμική. Συνιστά εξέχον κοινωνικό αγαθό, αλλά και πολύτιμο αναπτυξιακό πόρο, που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη οριζόντια στη χάραξη πολιτικών, που είναι καθοριστικές για την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη. Ιδιαίτερα σήμερα, που η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και η αειφορία αποτελούν καίρια ζητούμενα. Την κεντρική αυτή αντίληψη απηχεί το σύνολο των δημοσίων πολιτικών πολιτισμού, που εφαρμόζουμε. Αυτές που υπηρετεί και ενισχύει ο Προϋπολογισμός του 2025» κατέληξε η υπουργός.