Από τα μέσα Ιανουαρίου θα αρχίζουν να εφαρμόζουν οι τράπεζες τις μειώσεις και τον μηδενισμό χρεώσεων σε συναλλαγές τους με τους πελάτες τους ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης εξειδικεύοντας τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το βράδυ στη Βουλή ο Πρωθυπουργός.
Οι σχετικές ρυθμίσεις, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, θα κατατεθούν για έγκριση στη Βουλή την τρέχουσα εβδομάδα και στη συνέχεια θα πρέπει οι τράπεζες εντός του πρώτου 15μέρου του Ιανουαρίου να τροποποιήσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα ώστε να θέσουν σε πλήρη λειτουργία τις κυβερνητικές αλλαγές σε χρεώσεις και προμήθειες.
Το κόστος για τις τράπεζες σε αυτές τις κατηγορίες χρεώσεων, εκτιμάται σε περίπου 150 εκ. ευρώ στα οποία θα προστεθούν και άλλα 200 εκ ευρώ που προσέφεραν εθελοντικά οι τράπεζες για την ανακαίνιση η τη δημιουργία νέων σχολείων και για τη στήριξη του φορέα «Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων» που θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2025.Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης.
• Μηδενίζονται όλες οι χρεώσεις στις βασικές τραπεζικές κινήσεις (οι πληρωμές προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών,ασφαλιστικές εταιρείες ). Σήμερα κυμαίνονται από 0,40%-0,60% ευρώ ανάλογα την τράπεζα .Η απώλεια για τις τράπεζες θα είναι 35 εκ. ευρώ.
• Τίθεται πλαφόν έως 0,5 ευρώ για τη μεταφορά χρημάτων μέχρι 5.000 ευρώ ανά έμβασμα. Σήμερα για απλά εμβάσματα η για άμεσες μεταφορές πιστώσεων μεταξύ τραπεζών (δηλαδή λήψη των χρημάτων του εμβάσματος εντός της ημέρας) το κόστος, ανάλογα με την τράπεζα είναι από 1 -5 ευρώ. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει μόνο για φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες .Το κόστος των τραπεζών θα φτάσει τα 95 εκ. ευρώ.
-Μηδενική χρέωση συναλλαγών σε ΑΤΜ σε τράπεζα για κατοίκους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες η νησιωτικές περιοχές εάν κάποιος χρησιμοποιεί χρεωστική κάρτα άλλης τράπεζας που δεν διατηρεί εκεί υποκατάστημα.Μηδενική θα είναι η χρέωση πανελλαδικά για όλους τους κατόχους πλαστικών καρτών που θα υποβάλουν σε ΑΤΜ ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού η καρτών σε οποιαδήποτε τράπεζα. (σήμερα είναι 0,20 ευρώ)
-Μειωμένο κόστος προμηθειών σε επαγγελματίες (όπως μίνι σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία κλπ) κατά 50% σε παρόχους τραπεζικών συναλλαγών για αγορές μικρής λιανικής από πελάτες με POs έως 20 ευρώ αντί 10 ευρώ που ισχύει σήμερα.
• Διπλασιάζεται από το 2026 ο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται τράπεζες και servicers,εάν έως στα τέλη του 2025 δεν θα έχουν συνάψει για συγκεκριμένα ακίνητά τους ενεργά μισθωτήρια .. Στόχος να απελευθερωθούν περίπου 17.000 κατοικίες και να βγουν στην αγορά, περιορίζοντας έτσι το ύψος των ενοικίων. Σήμερα για τα οικιστικά ακίνητα οι τράπεζες πληρώνουν 10 εκ. ευρώ ΕΝΦΙΑ.
• Παύουν οι παλαιότεροι περιορισμοί στην λειτουργία των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων και θα μπορούν να χορηγούν κάθε είδους δάνεια.
• Μεταφέρονται 100 εκατομμύρια ευρώ εθελοντικά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα για να διατεθούν είτε για την ανακαίνιση υφισταμένων, είτε για το χτίσιμο νέων σχολικών κτιρίων βάσει του Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».
• Δίνονται επιπλέον 100 εκατομμύρια από τις τράπεζες για τη συγκρότηση Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Πρόκειται για το φορέα που πρέπει να συσταθεί φέτος από ιδιώτες και αφορά ευάλωτους δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια και θα πρέπει να παραχωρήσουν τα σπίτια τους στο φορέα, ο οποίος θα υποχρεούται να τους νοικιάζει με ενοίκιο επιδοτούμενο από το κράτος… Θα μπορούν μετά από 12 χρόνια να τα αποκτήσουν και πάλι πληρώνοντας το υπόλοιπο της αξίας τους αφού αφαιρεθούν οι δόσεις των ενοικίων που πλήρωσαν.
• Διευρύνεται, από τα μέσα του 2025, το όριο καθημερινών συναλλαγών στο Σύστημα IRIS στα 1.000 ευρώ,(από 500 ευρώ σήμερα) και μηδενίζεται η χρέωση για τη φόρτιση προπληρωμένων καρτών έως τα 100 ευρώ(περίπου 1 ευρώ σήμερα).
• Δίνεται δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν όλα τα διαθέσιμα επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, όπως και κάθε προμήθεια στην ιστοσελίδα της ΤτΕ που θα τεθεί σε λειτουργία από τον Ιανουάριο.
Χθες επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:
• Όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, χωρίς εξαιρέσεις (όσοι συνταξιούχοι έχουν ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 8.880 ευρώ και οικογενειακό 11.000 ευρώ) θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους χωρίς κόστος από το νέο έτος (συνολικά 310.000 συνταξιούχοι με χαμηλές αποδοχές θα έχουν, πια, δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακά τους).Καταρχάς να αναφέρουμε πως έως σήμερα δωρεάν παροχή φαρμάκων(δηλαδή χωρίς συμμετοχή στην αγορά των φαρμάκων) έχουν περίπου 180.000 χαμηλοσυνταξιούχοι των οποίων κόπηκε το ΕΚΑΣ που εισέπρατταν την περίοδο 2016-2019 και τους χορηγήθηκε ως αντισταθμιστικό μέτρο η δωρεάν παροχή φαρμάκων. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι εισέπρατταν τότε μικτή κύρια και επικουρική σύνταξη έως 664 ευρώ μηνιαίως (8.886 ευρώ ατομικό η 11.000 οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα).Όπως ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό στο εξής στο ίδιο μέτρο της δωρεάν παροχής φαρμάκων θα ενταχθούν και περίπου 130.000 ασφαλισμένοι βγήκαν στη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016,μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ και λαμβάνουν τα ίδια ποσά συντάξεων δηλαδή έως 664 ευρώ μικτά το μήνα.
• Αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι 150.000 ένστολοι, άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό σημαίνει ότι θα τους χορηγηθεί επίδομα επικινδυνότητας. To μέτρο αυτό θα ισχύσει από 1 Ιουλίου 2025 και θα είναι 100 Ευρώ ανά ένστολο.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984