Την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δεύτερη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά της ΚΕΔΕ. Η Επιτροπή, συστάθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά (Ε.Σ.Κ.Ε. Ρομά) 2021-2030 και αποσκοπεί στη διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ενίσχυση συνεργειών σε θέματα που αφορούν στην κοινωνική ένταξη των Ρομά μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τη συνεδρίαση συντόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτριος Κωφός και συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Πρόδρομος Πύρρος, καθώς επίσης η συντονίστρια του νεοσύστατου Φόρουμ Ρομά Χριστίνα Χαλιλοπούλου, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» Βασίλειος Πάντζος και Παναγιώτης Σαμπάνης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά Βορείου Ελλάδας Χριστόφορος Σαμπάνης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και συνεργατών τους Κωνσταντίνος Παϊτέρης, οι οποίοι μετάφεραν τα προβλήματα και τα αιτήματα των κοινοτήτων Ρομά.
Η συνεδρίαση επικεντρώθηκε στην πρόοδο της υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων και παρεμβάσεων στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά.
Ο γενικός γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρόδρομος Πύρρος επισήμανε την αναγκαιότητα επικαιροποίησης και εκπόνησης Τοπικών Σχεδίων Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά από όλους τους δήμους. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην υπό σχεδιασμό δράση παροχής τεχνικής βοήθειας στους δήμους για την εξειδίκευση και υλοποίηση δράσεων κοινωνικής ένταξης των Ρομά μέσω του προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας, καθώς και στην επικαιροποίηση της καταγραφής του πληθυσμού και των περιοχών εγκατάστασης των Ρομά και της κοινωνικο-οικονομικής τους κατάστασης.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών κύριο ζήτημα αναδείχθηκε η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Οι εκπρόσωποι των Ρομά επισήμαναν ότι οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν σε αρκετές περιοχές εγκατάστασης Ρομά επηρεάζουν αρνητικά κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των Ρομά. Υπογράμμισαν ότι προτεραιότητα θα πρέπει να τεθεί η ένταξη στην απασχόληση, η συνέχιση υποστηρικτών δράσεων για την ενίσχυση της συμμετοχής των παιδιών Ρομά στην εκπαίδευση και οι δράσεις στον τομέα των βασικών υποδομών και της στέγασης.
Σε ότι αφορά στα Τοπικά Σχέδια Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά ο κ. Πύρος επισήμανε ότι επιδιώκεται η ολιστική προσέγγιση μέσω αλληλοσυμπληρούμενων στοχευμένων παρεμβάσεων, που θα ωφελήσει όχι μόνο τις κοινότητες Ρομά αλλά το σύνολο της τοπικής κοινότητας. Τόνισε ότι είναι σημαντικό όλοι οι Δήμοι στα όρια των οποίων διαμένουν Ρομά να υποβάλλουν Τοπικό Σχέδιο Δράσης καθώς αποτελεί το απαραίτητο εργαλείο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες εκάστοτε τοπικής κοινότητας.
Σε ότι αφορά στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκης επισημάνθηκε ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες αποτελούν την κινητήρια δύναμη για την επιτυχία των δράσεων, καθώς βρίσκονται σε καθημερινή και άμεση επαφή με τις τοπικές κοινότητες και γνωρίζουν τις ανάγκες. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η παροχή εξειδικευμένης στήριξης και εργαλείων από την Κεντρική Διοίκηση ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Κωφός υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχή συνεργασία και διαβούλευση με διαμεσολαβητές και εκπροσώπους Ρομά, καθώς και τη δέσμευση της Επιτροπής για συστηματικές συνεδριάσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν μετρήσιμα αποτελέσματα.
Η Πολιτική Επιτροπή της Κ.Ε.Δ.Ε. για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά συνεργάζεται στενά με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η οποία λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής της Ε.Ε. για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιείται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ανάπτυξη της Εθνικής Πλατφόρμας Διαβούλευσης και Διαλόγου για Θέματα Ρομά» (RomaPlatformEL – CERV-2022-NRCP, GA NO: 101095343), που στοχεύει στην ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας.
Η συνεδρίαση κατέληξε στη δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για συνεχή και τακτική συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων που θα προάγουν την κοινωνική συνοχή.