Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα κατά το οποίο εξελέγη πρόεδρος της Βουλής με ευρεία συναίνεση, ο προτεινόμενος από την ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ξαναπαίρνουν θέσεις μάχης. Ιδιαίτερα υψηλοί είναι οι τόνοι της αντιπαράθεσης, μεταξύ Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ, κάτι που σε κάθε περίπτωση εξυπηρετεί και τους μεν και τους δε: Το ΠΑΣΟΚ για να εμφανιστεί ως ο εναλλακτικός πόλος στη ΝΔ και η κυβέρνηση για να συσπειρώσει την εκλογική βάση του κόμματος που κοιτά δεξιότερα.
Αυτό τον στόχο εκτιμάται ότι εξυπηρετεί και η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει τον Κωνσταντίνο Τασούλα για την προεδρία της Δημοκρατίας. Πάντως οι πολίτες δεν φαίνεται να έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα της στενής κομματικής επιλογής.
Διχάζει ο Τασούλας
Αντίθετα, η υποψηφιότητά του εξακολουθεί να διχάζει και μάλιστα συγκεντρώνει περισσότερες αρνητικές παρά θετικές ψήφους, όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.
Την πιο αρνητική γνώμη για τον κ. Τασούλα έχουν όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και κεντροαριστεροί, ενώ τις πιο πολλές θετικές γνώμες έχει μεταξύ των κεντροδεξιών. Ενδιαφέρον είναι ότι καταγράφεται ένα ποσοστό 31% των δεξιών με αρνητική γνώμη.
Αν και η εκλογή του κ. Τασούλα θεωρείται δεδομένη, αυτό δεν αναμένεται να γίνει από την πρώτη ψηφοφορία, που θα γίνει το Σάββατο 25 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται με απανωτές ψηφοφορίες οι οποίες έχουν μεταξύ τους απόσταση 5 ημερών. Για να εκλεγεί πρόεδρος θα πρέπει να λάβει τη στήριξη ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων και να συγκεντρώσει 200 ψήφους στις 2 πρώτες ψηφοφορίες και 180 στην τρίτη.
Αν οι προβλεπόμενες αυτές ψηφοφορίες δεν συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από διάστημα 5 ημερών με το πρόσωπο που συγκεντρώνει 151 ψήφους να εκλέγεται πρόεδρος.
Κατά συνέπεια η ανάδειξη του κ. Τασούλα, αναμένεται να κλειδώσει στην τέταρτη ψηφοφορία στις 12 Φεβρουαρίου, οπότε και θα ψηφιστεί τουλάχιστον από τους κυβερνητικούς βουλευτές.
«Το θέμα είναι πόση απόσταση θα έχει από τους 180 βουλευτές»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και στη χθεσινοβραδινή τηλεοπτική του συνέντευξη, στηλίτευσε εκ νέου τους χειρισμούς του πρωθυπουργού σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι υπηρετούν «την εσωκομματική του συναίνεση και όχι την εθνική συναίνεση».
Σημείωσε δε ότι «το μόνο που έχει μια πολιτική αξία σε αυτή τη διαδικασία -από τη στιγμή που θα έχει εκλεγεί ο κ. Τασούλας, γιατί η ΝΔ έχει την πλειοψηφία-, είναι η απόσταση της εκλογής του από τους 180 βουλευτές, δηλαδή η απόσταση από τη φιλοσοφία των ευρύτερων συναινέσεων, που θέλει το Σύνταγμα. Όλα τα υπόλοιπα είναι μια συζήτηση που βολεύει τη Νέα Δημοκρατία».
Επανήλθε επιπλέον στα στοιχεία για επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις που υπογράφθηκαν από τον Κώστα Τασούλα ως Πρόεδρο της Βουλής λίγο πριν εγκαταλείψει το αξίωμα αυτό. «Ο κ. Τασούλας είχε την αγωνία του την τελευταία στιγμή στη βουλή να υπογράψει αποφάσεις για την εκλογική του περιφέρεια» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης στηλιτεύοντας την αφωνία του Μαξίμου: «Δεν άκουσα κουβέντα από το Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Μαρινάκη», είπε.
Σύγκρουση για το Κέντρο
«Το ΠΑΣΟΚ έχει στόχο να είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, με αυτόνομη πορεία… Αν θέλουμε πραγματική αλλαγή, αν θέλουμε μία κυβέρνηση προοδευτική και μεταρρυθμιστική, θα συνεργαστούμε με αυτούς που θα υπηρετήσουν αυτά. Με λαϊκιστές που ήταν στο παρελθόν και έπαιξαν τη χώρα στα ζάρια δεν μπορούμε να συνεργαστούμε», πρόσθεσε, ο Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτηρίζοντας άστοχες τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τις συνεργασίες.
Ο ίδιος έδειξε ξεκάθαρα το target group του κόμματός του κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για το επόμενο διάστημα. Κάθε ψήφος από το Κέντρο μετρά για δύο, γιατί αφαιρείται από τη ΝΔ και προστίθεται στο ΠΑΣΟΚ είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
Σύγκρουση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη στη Βουλή
Αύριο στο μεταξύ Ανδρουλάκης και Μητσοτάκης θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στην Ολομέλεια της Βουλής. Στις 12 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο ο πρωθυπουργός να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τον πρωτογενή τομέα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις με τους Θεσσαλούς να προχωρούν και σε μπλόκα.
πηγή: in.gr