Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να αποστείλουν τα απαιτούμενα στοιχεία για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων, με βάση “σχετικό σήμα” της ΑΑΔΕ, που προειδοποιεί με αυστηρά πρόστιμα σε περιπτώσεις καθυστερήσεων ή λαθών.
Να σημειωθεί ότι, φέτος,στόχος της ΑΑΔΕ είναι να ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, στις 17 Μαρτίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από σχεδόν 9 εκατ. φορολογούμενους. Έτσι, από τώρα προχωρά σε “προειδοποιητικές” κινήσεις ώστε έγκαιρα να ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τις αποστολές δεδομένων από φορείς για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων.
Τα δεδομένα αυτά αφορούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, τόκους τραπεζικών καταθέσεων, δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών με ηλεκτρονικό χρήμα, ποσά που καταβλήθηκαν για εξόφληση δανείων και πληρωμές διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία.
Ήδη, με βάση πληροφορίες 343 από τους 1.250 φορείς του δημοσίου έχουν αποστείλει τα δεδομένα στην ΑΑΔΕ για αποδοχές, συντάξεις, επιδοτήσεις, μερίσματα και για κάθε άλλο εισόδημα που απαιτείται για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι σε περίπτωση καθυστέρησης αποστολής των στοιχείων επιβάλλονται πρόστιμα στα φυσικά πρόσωπα και όχι στον φορέα ύψους 2.500 ευρώ. Μάλιστα το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης, με ανώτατο όριο προσαύξησης το ποσό των 2.500 ευρώ. Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλοι ιδιωτικοί φορείς που δεν θα διαβιβάζουν έγκαιρα στοιχεία στην ΑΑΔΕ αντιμετωπίζουν πρόστιμα από 20.000 έως 50.000 ευρώ με ταυτόχρονη δημοσιοποίηση των παραβάσεων.
πηγή: news247.gr