Για δεύτερη φορά φτάνει ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας το θέμα της τιμολόγησης του νερού, που αφορά το συγκεκριμένο δημόσιο αγαθό.
Την Παρασκευή το πρωί οι δύο αντιδικίες πλευρές θα διασταυρώσουν τα νομικά τους επιχειρήματα ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου μετά από σχετικές αιτήσεις ακύρωσης που έχουν καταθέσει έξι Ομοσπονδίες, Σωματεία, κ.λπ. (μεταξύ αυτών και εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ) και 20 κάτοικοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα το απασχολήσει το θέμα αυτό για δεύτερη φορά, καθώς η πρώτη απόπειρα τιμολόγησής του νερού , πριν από οκτώ ετών είχε μείνει μόνο στα χαρτιά μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Τότε το Δικαστήριο είχε ακυρώσει την κοινή υπουργική ;απόφαση του 2017 για την τιμολόγηση του νερού, ως αντίθετη στην εθνική νομοθεσία και σε ευρωπαϊκή οδηγία.
Αυτή τη φορά η Ολομέλεια του ΣτΕ υπό τον πρόεδρο του Μιχάλη Πικραμένο και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Όλγα Ζύγουρα θα εξετάσει την αίτηση ακύρωσης της από 26.9.2024 κ.οθνξς υπουργικής απόφασης για τον «καθορισμό των γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος, μέτρα βελτίωσης, διαδικασίες και μέθοδος ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του».
Οι προσφεύγοντες θεμελιώνουν το έννομο συμφέρον τους για την κατάθεση της αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ, στο ότι «έχουν σκοπό την προστασία του νερού ως δημόσιου αγαθού».
Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι με την προσβαλλόμενη από 26.9.2024 κ.υ.α. επαναλαμβάνονται τα όσα είχε ακυρώσει το ΣτΕ με την απόφασή του το έτος 2022 για το ίδιο θέμα. Απλά με την νέα κ.υ.α. αντικαταστάθηκαν και αφαιρέθηκαν κάποια άρθρα της παλαιότερης (κ.υ.α.) του 2017, αλλά κατ΄ ουσίαν παραμένει το ίδιο περιεχόμενο με την ακυρωθείσα.
Ακόμη, υποστηρίζουν ότι αποδυναμώνεται ο συνταγματικά επιβεβλημένος δημόσιος και δημοτικός έλεγχος τιμολόγησης της δημόσιας ζωτικής σημασίας υπηρεσίας, με συνέπεια «να προκαλείται αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση της παροχής τους υπό όρους δημόσιας υπηρεσίας, δηλαδή με ασφάλεια, καθολικότητα, υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή». Παρέμβαση, υπέρ της προσβαλλόμενης κ.υ.α. έχουν ασκήσει στο ΣτΕ η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).
ΠΗΓΗ:Αθήνα984