Ανοικτά αμσφισβήτησε την νομιμότητα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν εκλογές στην Ουκρανία, ενώ ανέφερε ακόμη ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μέχρι το τέλος του μήνα.
Ωστόσο το αίτημα για εκλογές αποτελεί πάγια αξίωση της Ρωσίας την οποία έχουν εκφράσει τόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και η αναφορά του Τραμπ αποτελεί μία νίκη για τη Μόσχα.
«Έχουμε μια κατάσταση όπου δεν έχουν γίνει εκλογές στην Ουκρανία, όπου υπάρχει στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία, όπου ο ηγέτης της Ουκρανίας — δεν μου αρέσει να το λέω, αλλά έχει μόλις 4% αποδοχή — και η χώρα έχει διαλυθεί», είπε ο Τραμπ.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε, επιπλέον, ότι οι Ουκρανοί, οι οποίοι μάχονται για την επιβίωση της χώρας τους, «είναι κουρασμένοι» από τον θάνατο και την καταστροφή και επιθυμούν να δουν τον πόλεμο να τελειώνει.
«Ο κόσμος θέλει να δει κάτι να συμβαίνει», πρόσθεσε.
Πάγιο ρωσικό αίτημα οι εκλογές
Ένας από τους τελευταίους Ρώσους αξιωματούχους που αναφέρθηκε στην ανάγκη διεξαγωγής εκλογών στην Ουκρανία ήταν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Αφού πρώτα εξέφρασε την ετοιμότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι «αν χρειαστεί» στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η νομική βάση των συμφωνιών χρειάζεται συζήτηση λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα ότι η νομιμότητα του Ζελένσκι μπορεί να αμφισβητηθεί».
Ο Ουκρανός πρόεδρος εξελέγη το 2019 για πενταετή θητεία, που κανονικά έληξε τον Μάιο του 2024. Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η εισβολή της Ρωσίας στα εδάφη της χώρας και η επιβολή στρατιωτικού νόμου από πλευράς του Κιέβου δεν επιτρέπουν να στηθούν κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου αυτή τη στιγμή.
Κάτι που προβλέπεται άλλωστε και από το σύνταγμα της Ουκρανίας, που απαγορεύει προεδρικές, βουλευτικές ή και τοπικές εκλογές όταν έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος στη χώρα.
Η Ρωσία, όμως, επιμένει ότι η λαϊκή εντολή του Ζελένσκι έχει πλέον λήξει. Η ουκρανική πολιτική σκηνή διαφωνεί και σπάνια ακούγονται «φωνές» που ζητούν προεδρικές εκλογές. Ακόμη και οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ζελένσκι αναγνωρίζουν ότι θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να οργανωθούν προεδρικές εκλογές και να διασφαλιστεί το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ρωσική εμπλοκή σε αυτές.
«Η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο»
Η κριτική του Αμερικανού προέδρου συνεχίστηκε με τον Τραμπ να δηλώνει ότι είναι «απογοητευμένος» από την αντίδραση του Κιέβου για την απουσία του από τη συνάντηση στο Ριάντ, ενώ φάνηκε να κατηγορεί την Ουκρανία για την έναρξη του πολέμου, λέγοντας ότι η χώρα «θα μπορούσε να έχει κάνει μια συμφωνία».
Νωρίτερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε δηλώσει ότι ήταν «έκπληξη» που η χώρα του δεν είχε προσκληθεί σε συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.
«Ακούω ότι είναι αναστατωμένοι επειδή δεν έχουν μια θέση, λοιπόν, είχαν μια θέση για τρία χρόνια και για πολύ καιρό πριν από αυτό. Αυτό θα μπορούσε να είχε διευθετηθεί πολύ εύκολα», είπε.
«Δεν έπρεπε ποτέ να το είχατε ξεκινήσει. Θα μπορούσατε να είχατε κάνει μια συμφωνία», πρόσθεσε αργότερα.
«Θα μπορούσα να είχα κάνει μια συμφωνία για την Ουκρανία», είπε.
«Αυτό θα τους είχε δώσει σχεδόν όλη τη γη, τα πάντα, σχεδόν όλη τη γη – και κανένας άνθρωπος δεν θα είχε σκοτωθεί και καμία πόλη δεν θα είχε κατεδαφιστεί», πρόσθεσε.
Μετά τη συνάντηση στο Ριάντ, ο Τραμπ δήλωσε ότι ήταν «πολύ πιο σίγουρος».
Θετικός στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία
Αναφερόμενος σχετικά με την προοπτική να στείλουν ευρωπαϊκές χώρες στρατεύματα στην Ουκρανία, ο Τραμπ δήλωσε: «Αν θέλουν να το κάνουν αυτό, αυτό είναι υπέροχο, είμαι υπέρ. Αν θέλουν να το κάνουν αυτό, νομίζω ότι θα ήταν μια χαρά. Θέλω να πω, ξέρω ότι η Γαλλία το ανέφερε, άλλοι το ανέφεραν, το Ηνωμένο Βασίλειο το ανέφερε».
Ωστόσο, πρόσθεσε: «Δεν θα χρειαστεί να βάλουμε κανένα εκεί πέρα γιατί, ξέρετε, είμαστε πολύ μακριά».
Ο Λαβρόφ ξακαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα δεχόταν ειρηνευτικές δυνάμεις από χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας, πρόταση που τέθηκε σε συνάντηση των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ στο Παρίσι τη Δευτέρα.
Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδειχνε εμφανώς κουρασμένος και αναστατωμένος όταν έδωσε την αντίδρασή του στη συνάντηση του Ροϊάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τουρκία.
«Θέλουμε όλα να είναι δίκαια και να μην αποφασίζει κανείς τίποτα πίσω από την πλάτη μας», δήλωσε.
«Δεν μπορείτε να πάρετε αποφάσεις χωρίς την Ουκρανία για το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Τι συμφωνήθηκε στο Ριάντ
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στο Ριάντ για τις πρώτες υψηλού επιπέδου, πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να ορίσουν ομάδες που θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται το τέλος του πολέμου.
πηγή: cnn.gr