“Παραλύει” η χώρα σήμερα Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου με τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις για τη συμπλήρωση 2 χρόνων από την τραγωδία των Τεμπών.
Ήδη χιλιάδες κόσμου βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους και σε δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης και άνθρωποι κάθε ηλικίας, εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές, οικογένειες με παιδιά έχουν συγκεντρωθεί στην οδό Εγνατία στο ύψος του αγάλματος του Βενιζέλου για να διαδηλώσουν στη συνέχεια. Κυρίαρχο σύνθημα: “Δεν έχω οξυγόνο”.
Στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη συγκέντρωση και πορεία έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στο Άγαλμα Βενιζέλου, αλλά ο κόσμος έχει συγκεντρωθεί ήδη γύρω από την περιοχή και διαδηλωτές συνεχίζουν να καταφθάνουν συνεχώς. Δεκάδες φορείς και κλάδοι έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας.
Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη
Κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Κλειστά θα παραμείνουν και τα καταστήματα εστίασης, ενώ υπάρχει σύσταση να μην ηχεί μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Πολλά θέατρα και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης έχουν ανακοινώσει ότι δε θα λειτουργήσουν.
Στον κλάδο της υγείας, εργαζόμενοι νοσοκομείων και ΕΚΑΒ, έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στην απεργία. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εξήγγειλε στάση εργασίας. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.
Στις κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες
Όσον αφορά τις συγκοινωνίες, στην απεργία συμμετέχει ο ΟΑΣΘ, που θα λειτουργήσει με 57 λεωφορεία και προσωπικό ασφαλείας.
Kλειστοί θα είναι σήμερα από τις 9 το πρωί οι σταθμοί του μετρό Θεσσαλονίκης «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός», «Δημοκρατίας», «Βενιζέλου», «Αγίας Σοφίας», «Σιντριβάνι» και «Πανεπιστήμιο», κατόπιν ενημέρωσης από τις αστυνομικές Αρχές.
Οδηγοί ταξί θα μεταφέρουν δωρεάν σήμερα από τη Βούλγαρη προς το κέντρο πολίτες που θα συμμετέχουν στις πορείες για τα Τέμπη. Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. του Taxiway ανακοίνωσε ότι οδηγοί ταξί θα βρίσκονται από τις 10:00 έως τις 12:00 στον τερματικό σταθμό Βούλγαρη, με τα δύο ΑΜΕΑ οχήματα και το ένα van, μεταφέροντας δωρεάν όσους και όσες επιθυμούν προς το κέντρο. Θα δοθεί προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρία.
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις θα λάβουν μέρος και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, περιορίζοντας τον αριθμό των πτήσεων στο Αεροδρόμιο Μακεδονία. Σταματημένα θα είναι τα τρένα στο σιδηροδρομικό δίκτυο όλης της χώρας.
Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, έως και τις 6 το πρωί του Σαββάτου δε θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση σε δρόμους του κέντρου και πέριξ αυτού.
Συλλαλητήρια μνήμης για τα θύματα των Τεμπών σε Γιαννιτσά, Νάουσα, Βέροια και Έδεσσα
Σε Νάουσα και Γιαννιτσά, επίσης, δύο περιοχές που θρηνούν για δικά τους παιδιά, που ήταν ανάμεσα στα 57 θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος όλοι ζητούν δικαίωση και άμεση απόδοση ευθυνών και συμμετέχουν στις πορείες και τις συγκεντρώσεις.
πηγή: ertnews.gr