Ο αρχαιολογικός χώρος του Al-Hijr, ο μεγαλύτερος διατηρημένος χώρος του πολιτισμού των Ναβαταίων, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό Ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο, ένα μέρος μοναδικό και το πρώτο που ανήκει στη Σαουδική Αραβία άνοιξε τις πύλες του στο κοινό.
Πρόκειται για την αρχαία πόλη Hegra, ή όπως αποκαλείται σήμερα, o αρχαιολογικός χώρος του Al-Hijr, που είναι ο μεγαλύτερος διατηρημένος χώρος του πολιτισμού των Ναβαταίων, νότια της Πέτρας στην Ιορδανία. Διαθέτει καλοδιατηρημένους μνημειακούς τάφους με διακοσμημένες προσόψεις που χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα π.Χ. έως τον 1ο αιώνα μ.Χ. Αυτό το μέρος αποτελεί μια σημαντική και τη μοναδική καταγραφή του πολιτισμού των Ναβαταίων. Με τους 111 μνημειακούς τάφους του, 94 από τους οποίους είναι διακοσμημένοι, και πηγάδια, ο χώρος είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής επίτευξης και της υδραυλικής τεχνογνωσίας των Ναβαταίων. Η ακεραιότητα του χώρου είναι αξιοσημείωτη. Τα μνημεία και οι τάφοι από ψαμμίτη είναι διακοσμημένα και δείχνουν μια ποικιλία επιρροών από τους πολιτισμούς των Ασσυρίων, των Αιγυπτίων, των Φοινίκων και των Ελλήνων, ενώ στις επιγραφές υπάρχει μια ποικιλία γλωσσών: ναβαταϊκά, ελληνικά, λατινικά και ταλμουδικά. Όσο για τα πηγάδια που έχουν βρεθεί εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα, κάτι που δείχνει τη μεγάλη ανάπτυξη γεωργικών τεχνικών της εποχής. Η περιοχή βρίσκεται σε σημείο συνάντησης μεταξύ διαφόρων πολιτισμών της ύστερης Αρχαιότητας, σε εμπορική διαδρομή μεταξύ της Αραβικής Χερσονήσου, του μεσογειακού κόσμου και της Ασίας. Αποτελεί εξαιρετική μαρτυρία για τις σημαντικές πολιτιστικές ανταλλαγές στην αρχιτεκτονική, τη διακόσμηση, και το εμπόριο. Αν και η πόλη των Ναβαταίων εγκαταλείφθηκε κατά την προ-ισλαμική περίοδο, η διαδρομή συνέχισε να διαδραματίζει τον διεθνή της ρόλο ως σημείο στο οποίο έκαναν μια στάση όσοι συνέχιζαν για το προσκύνημα στη Μέκκα, μέχρι την κατασκευή του σιδηροδρόμου στις αρχές του 20ου αιώνα.
Οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν τη διατήρηση του πολιτισμού, ενώ τώρα προγραμματίζεται η αξιοποίησή του προς όφελος τόσο των επισκεπτών όσο και του πληθυσμού της περιοχής. Ο αρχαιολογικός χώρος, που είναι πλέον ανοιχτός σε τουρίστες, προσφέρει στοιχεία για τη μυστηριώδη αυτοκρατορία και την πιο διάσημη αδελφή πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία που θα μπορούσε να κρατήσει το κλειδί για να ξεκλειδώσει τα μυστικά ενός σχεδόν ξεχασμένου αρχαίου πολιτισμού. Οι Ναβαταίοι ευημερούσαν από τον 4ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 1ο αιώνα μ.Χ., όταν η διευρυμένη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία προσάρτησε και κατέλαβε την τεράστια έκταση της γης τους, η οποία περιελάμβανε τη σύγχρονη Ιορδανία, τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου και τμήματα της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ και της Συρίας. Οι Ναβαταίοι ήταν νομάδες που έμεναν στην έρημο και έγιναν έμποροι, ελέγχοντας τις εμπορικές οδούς των αρωματικών και των μπαχαρικών μέσω της Αραβίας και της Ιορδανίας προς τη Μεσόγειο, την Αίγυπτο, τη Συρία και τη Μεσοποταμία. Τροχόσπιτα με καμήλες φορτωμένα με σωρούς από αρωματικό πιπέρι, ρίζες τζίντζερ, ζάχαρη και βαμβάκι πέρασαν από την Hegra. Οι Ναβαταίοι έγιναν επίσης προμηθευτές αρωματικών, όπως λιβάνι και μύρο, που ήταν πολύτιμοι σε θρησκευτικές τελετές.
Πηγή: elculture.gr