Άρωμα ιταλικού κινηματογράφου φέρνει στο διαδίκτυο το 1ο Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου Cinema made in Italy/Athens από τις 12 έως 22 Φεβρουαρίου στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος online.tainiothiki.gr.
Θα προβληθούν 16 νέες ιταλικές ταινίες (11 μυθοπλασίας και 5 ντοκιμαντέρ) από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ, με την Αλίντα Βάλι, τον Πάολο Κόντε, την Μαρίνα Αμπράμοβιτς, τον Ρομπέρτο Μπενίνι, τον Έλιο Τζερμάνο, τον Πιερφραντσέσκο Φαβίνο και πολλούς γνωστούς ερμηνευτές αλλά και ελληνικές πρεμιέρες. Μαζί με σεμινάρια webinars, διαγωνισμούς για δωρεάν πίτσα, δείπνο σε ιταλικό εστιατόριο στην γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και μαθήματα ιταλικών για τον μεγάλο τυχερό της διοργάνωσης.
Προκειται για μια σύμπραξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, του Tempo Forte, του Ινστιτούτου Λούτσε Τσινετσιτά και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, του οποίου η διευθύντρια, Άννα Μοντάβιο, σημειώνει: «Ένα πανόραμα της ιταλικής κοινωνίας με τα όνειρά της, τις αλλαγές της, την καθημερινότητά της, τις απορίες και τη μνήμη της. Πρόκειται για μια πρώτης τάξης ευκαιρία για το ελληνικό κοινό να γνωρίσει καλύτερα τους γείτονές του, με τους οποίους το συνδέουν πολιτιστικοί, οικονομικοί, επιστημονικοί αλλά κυρίως φιλικοί δεσμοί, βασισμένοι σε εκλεκτές συγγένειες αιώνων. Γι’ αυτό και εκφράζουμε την ελπίδα να καθιερωθεί σε ετήσια βάση».
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, «καλύπτει όλες τις τάσεις του Νέου Ιταλικού Κινηματογράφου» σημειώνει η πρόεδρος της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού. «Ένας κινηματογράφος, που ανοίγει δρόμο σε νέους/νέες δημιουργούς και προχωρά είτε σε στιλιστικές αναζητήσεις, είτε στους δρόμους που χάραξαν οι αδελφοί Ταβιάνι, με θεματολογία γύρω από τη σύγχρονη οικογένεια, τις ερωτικές σχέσεις και την ρευστότητα των ταυτοτήτων στη σύγχρονη Ιταλία».
Το Φεστιβάλ θα ανοίξει με την ελληνική πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ της Ilaria Freccia «H επανάσταση είμαστε εμείς» (2020, La rivoluzione siamo noi) που παρακολουθεί την μετατροπή της Ιταλίας, το διάστημα 1967-1977, σε κέντρο της διεθνούς εικαστικής πρωτοπορίας. Στην διάρκεια της ανήσυχης αυτής δεκαετίας, σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως οι Μαρίνα Αμπράμοβιτς, Χέρμαν Νιτς, Γιόζεφ Μπόις αλλά και ο Γιάννης Κουνέλλης πειραματίζονται ελεύθερα με μια προκλητική ματιά, δημιουργώντας μια τέχνη που αποτελεί έκφραση κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής. Είναι η εποχή της arte povera, μια τάση νέων καλλιτεχνών να αμφισβητήσουν την εμπορικότητα της ζωγραφικής και της τέχνης γενικά, ενσωματώνοντας στα έργα τους «φτωχά» υλικά.
Η ταινία, μόνο για την ημέρα έναρξης του φεστιβάλ (Παρασκευή 12/2, από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα), θα προβάλλεται ελεύθερα για όλους. Στην συνέχεια όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να την παρακολουθήσουν με εισιτήριο. Από το Σάββατο 13/2 (στις 12 μ.μ.) θα είναι διαθέσιμες στο κοινό όλες οι ταινίες του Φεστιβάλ με εισιτήριο.