Ο συντονισμός της ανάδειξης και της αξιοποίησης του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου ήταν από τα θέματα που απασχόλησαν το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για το ζήτημα του Τατοΐου.
Η κυβερνητική επιτροπή για το Τατόι
Η Επιτροπή συγκροτείται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, τους Υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιους για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος και θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος και τους Γενικούς Γραμματείς Πολιτισμού και Υποδομών. Η Επιτροπή είναι αρμόδια για τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και την επιτάχυνση του συνόλου των ενεργειών που απαιτούνται για την αποκατάσταση και ανάδειξη του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, σύμφωνα με την εγκριθείσα μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.
Κτήμα Τατοΐου: Οι 4 βασικοί παράμετροι για την αξιοποίησή του
Η μελέτη αυτή διαμορφώνει μια οριστική πρόταση για την ανάπτυξη του Κτήματος Τατοΐου, ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό προορισμό σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, ελκυστικό για όλες τις ηλικίες, κατά την διάρκεια όλου του έτους, μέσω φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και δραστηριοτήτων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την βιωσιμότητά του.
Η μελέτη αξιοποίησε προηγούμενες προτάσεις, οι οποίες επανεξετάστηκαν και εμπλουτίστηκαν με νέες ιδέες και δεδομένα.
Οι νέες προτάσεις σέβονται το υφιστάμενο περιβαλλοντικό υπόβαθρο την ταυτότητα του ακινήτου και το πολεοδομικό καθεστώς, και αξιοποιούν σύγχρονα πολεοδομικά εργαλεία. Για την διαμόρφωση και κυρίως την υλοποίηση του σχεδίου τέθηκαν δύο βασικές αρχές:
Σεβασμός στην Ιστορία, το Περιβάλλον και την Κοινωνία με την εξασφάλιση των εξής παραμέτρων:
Διάσωση και αποκατάσταση κτιρίων και ανάδειξη των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων και αγροτικών δραστηριοτήτων του κτήματος.
Προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη του δασικού οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας στο σύνολο της έκτασης.
Ισορροπία και συνέργεια μεταξύ του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και του Κτήματος.
Προσβασιμότητα και ανάπτυξη χρήσεων για μεγάλο εύρος κοινού.
Πηγή: iefimerida.gr