Στις γενικές συνελεύσεις, που θα γίνουν σήμερα Πέμπτη (22/2) στα αγροτικά μπλόκα θα ληφθούν οι αποφάσεις των παραγωγών και των κτηνοτρόφων για τις επόμενες κινήσεις τους, μετά τη δυναμική τους κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα και την αποτίμηση της διαμαρτυρίας με το εντυπωσιακό κονβόι.
Εν αναμονή των όποιων αποφάσεων για το μέλλον των κινητοποιήσεων η κυβέρνηση πάντως διαμηνύει πως «δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για επιπλέον παροχές».
«Ήρθαμε δώσαμε το μήνυμα στην κυβέρνηση, κάναμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο, αναδείξαμε το θέμα το δικό μας, αλλά αναδείξαμε και το θέμα όλου του ελληνικού λαού για την ακρίβεια» δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στο αγροτικό συλλαλητήριο διατυπώνοντας την κοινή πεποίθηση των ανθρώπων της παραγωγής.
Δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια
Το μήνυμα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις ελήφθη λέει η κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να υπερβεί το δημοσιονομικό όριο, ενώ επικεντρώνει στον διάλογο με τους αγρότες για μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
Με δηλώσεις του χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά ενώ για το 2025 ανέφερε ότι στόχος, παρά τα ασφυκτικά δημοσιονομικά περιθώρια, είναι «να προχωρήσουμε σε διαδικασία μόνιμης επιστροφής». Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως τα προβλήματα των αγροτών παραμένουν.
Την σκυτάλη στις κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα παίρνουν σήμερα στις 08.00 οι μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα οι οποίοι σχεδιάζουν μηχανοκίνητη πορεία με τη συμμετοχή 20 μελισσοκομικών φορτηγών και συναντήσεις στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, και Μεταφορών.
Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα αιτήματά τους είναι:
• Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
• Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
• Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
• Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
• Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
• Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
• Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
πηγή: ertnews.gr