Ανοδικά κινείται η προσφορά καταλυμάτων βραχυχρόνιας ενοικίασης (τύπου Airbnb), στην Ελλάδα. Η φετινή καλοκαιρινή σεζόν αναμένεται να είναι καλύτερη από πέρυσι.
Σύμφωνα με έκθεση για την ευρωπαϊκή αγορά της εταιρείας αναλύσεων AirDNA, η ζήτηση για καταλύματα κινείται φέτος με αύξηση κατά 18% για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου σε σχέση με πέρυσι.
Yπάρχουν τέσσερις προορισμοί που καταγράφουν εκτόξευση της ζήτησης την ίδια περίοδο, καθώς δεν έχουν τόσους τουρίστες, ενώ είναι και πιο οικονομικοί
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα της συγκεκριμένης αγοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις κρατήσεις για το δίμηνο υψηλής ζήτησης, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, να εμφανίζονται αυξημένες κατά 18% σε ετήσια βάση. Ομοίως, οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος σημειώνουν αύξηση της ζήτησης σε ποσοστό 18% σε σχέση με το 2023.
Το Airbnb σε Ελλάδα και Ευρώπη
Την ισχυρότερη ζήτηση για το επικείμενο τρίμηνο μεταξύ των 20 κορυφαίων υπό εξέταση ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Πολωνία, Αυστρία, Ελλάδα, Νορβηγία, Γερμανία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Φινλανδία, Ελβετία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Κροατία, Δανία, Τσεχία) καταγράφει η Πολωνία στο συν 33%.
Ακολουθούν Νορβηγία (29%), Γερμανία (28%) και Τσεχία (27%), με τις Ολλανδία (15%), Πορτογαλία (14%), Γαλλία (13%) και Ιρλανδία (13%) να σημειώνουν στον αντίποδα τη μικρότερη ποσοστιαία άνοδο ως προς τη ζήτηση.
Σύμφωνα με την AirDNA, υπάρχουν τέσσερις προορισμοί που καταγράφουν εκτόξευση της ζήτησης την ίδια περίοδο, καθώς δεν έχουν τόσους τουρίστες, ενώ είναι και πιο οικονομικοί, όπως αναφέρει. Αυτοί είναι το Κόσοβο που καταγράφει άνοδο της ζήτησης 76% σε σύγκριση με την περίοδο Ιούλιος- Σεπτέμβριος 2023, η Αλβανία με αύξηση 66%, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη με άνοδο 58% και η Μολδαβία με αύξηση 49%.
Την ίδια ώρα, το Μάιο, η Ελλάδα κινήθηκε ανοδικά και όσον αφορά τον αριθμό των ενεργών καταχωρήσεων, και όσον αφορά την ζήτηση, καταγράφοντας όμως υποχώρηση στις πληρότητες σε σχέση με το Μάιο του 2019.
Τα καταλύματα που μισθώνονται με όρους της οικονομίας του διαμοιρασμού έχουν αυξηθεί κατά 18% σε σχέση με πέρυσι, με την πληρότητα να παρουσιάζει τον Μάιο οριακή υστέρηση σε ποσοστό 2% σε ετήσια βάση, γεγονός που συντείνει στην άνοδο κατά 11% των εσόδων ανά διαθέσιμο κατάλυμα.
Στο 1 εκατ. οι κλίνες Airbnb
Την ίδια στιγμή, τη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων επιβεβαιώνει η αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων τους πρώτους μήνες του 2024.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του INSETE, πλησιάζουν το 1 εκατ. οι κλίνες των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb.
Ειδικότερα τον Ιανουάριο του 2024, ο αριθμός των καταλυμάτων ήταν 190 χιλ. καταγράφοντας αύξηση κατά +10,2% σε σύγκριση με το 2023.
Τον Φεβρουάριο η αύξηση συνεχίστηκε με τα καταλύματα Airbnb να ανέρχονται σε 196 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +11,3% και τον Μάρτιο τα καταλύματα σε 196 χιλ., με την αύξηση να ανέρχεται σε +11,6%.
Τον Απρίλιο ο αριθμός καταλυμάτων διαμορφώθηκε σε 212 χιλ., καταγράφοντας αύξηση +12,5%. Τον Φεβρουάριο η αύξηση συνεχίστηκε με τα καταλύματα να ανέρχονται σε 196 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +11,3% και τον Μάρτιο τα καταλύματα σε 196 χιλ., με την αύξηση να ανέρχεται σε +11,6%.
Τον Απρίλιο ο αριθμός καταλυμάτων Airbnb διαμορφώθηκε σε 212 χιλ., καταγράφοντας αύξηση +12,5%. Τέλος, τον Μάιο καταγράφεται αύξηση κατά +11,0% με τον αριθμό των καταλυμάτων να ανέρχεται σε 218 χιλιάδες.
πηγή: in.gr