Τετάρτη, 6 Αυγούστου, 2025
  • Ο Σταθμός
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Επικαιρότητα

Ακρίβεια: Ένας στους δέκα αδυνατεί να αποταμιεύσει, ένας στους τρεις τρώει από τα έτοιμα

από Άννα Μαχαίρα
Πριν 3 εβδομάδες
σε Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Ένας στους δέκα αδυνατεί να αποταμιεύσει, ένας στους τρεις τρώει από τα έτοιμα
Share on FacebookShare on Twitter

Μια χώρα με μεγάλες και διευρυνόμενες οικονομικές ανισότητες δείχνουν τα στοιχεία του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) για την κατανομή των καταθέσεων.

Σύμφωνα με την απολογιστική έκθεση του ΤΕΚΕ για το 2024, σχεδόν τα μισά χρήματα (44,3% ή 92,5 δισ. ευρώ) που υπάρχουν στις τράπεζες βρίσκονται σε λογαριασμούς με υπόλοιπο άνω των 100.000 ευρώ που ανήκουν στο 0,8% των καταθετών (περίπου 250.000 καταθέτες).

Το 71% των καταθετών δεν αποταμιεύουν καθόλου καθώς έχουν στους λογαριασμούς τους κάτω των 1.000 ευρώ

Μάλιστα, ενώ το ποσοστό των καταθετών που διακρατά αυτούς τους λογαριασμούς έμεινε σταθερός σε σχέση με το 2023 (0,8% των καταθετών), το μερίδιό τους από τις συνολικές καταθέσεις μεγεθύνθηκε κατά περίπου 2% (42,5% των καταθέσεων το 2023).

Οι επιλέξιμες καταθέσεις, τις οποίες αφορούν τα παραπάνω δεδομένα, είναι 208,6 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σχεδόν στο σύνολο των καταθέσεων νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κράτους στα τέλη του 2024. Το μεγαλύτερο μέρος τους (περίπου 150 δισ. ευρώ) είναι καταθέσεις νοικοκυριών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο αριθμός των καταθετών ανέρχεται σε 31,8 εκατ., καθώς κάθε καταθέτης καταγράφεται μία φορά από κάθε τράπεζα. Δηλαδή, ένας άνθρωπος με λογαριασμό καταθέσεων σε δύο τράπεζες μετράει ως δύο καταθέτες, ενώ ένας που συνεργάζεται με τέσσερις τράπεζες καταγράφεται τέσσερις φορές.

Δεδομένου ότι ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 8,5 εκατ. και οι επιχειρήσεις είναι περίπου 1 εκατ., υπολογίζεται ότι σε κάθε πολίτη ή επιχείρηση αντιστοιχούν 3 λογαριασμοί. Αρα, το 45% του πλούτου που υπάρχει στις τράπεζες αντιστοιχεί ουσιαστικά σε περίπου 85.000 ΑΦΜ (ιδιωτών και επιχειρήσεων)!

Στην αντίπερα όχθη, 71% των καταθετών έχουν στους λογαριασμούς τους ποσά κάτω των 1.000 ευρώ, που σημαίνει ότι επί της ουσίας δεν αποταμιεύουν καθόλου. Σε αυτούς τους λογαριασμούς βρίσκεται μόλις το 1,3% των συνολικών καταθέσεων, δηλαδή περίπου 2,7 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι σε αυτές τις καταθέσεις περιλαμβάνονται πολλοί ανενεργοί λογαριασμοί ή λογαριασμοί με πολύ χαμηλά υπόλοιπα που ανήκουν σε καταθέτες που έχουν τις αποταμιεύσεις τους σε άλλη τράπεζα.

Σε σχέση με το 2023, τόσο ο αριθμός των καταθέσεων με υπόλοιπο κάτω των 1.000 ευρώ όσο και τα ποσά σε αυτούς έμειναν σχετικά σταθερά (αντιστοιχούσαν στο 70,9% των καταθετών και σε 1,3% των καταθέσεων).

Ακρίβεια: Πλήγμα στη μεσαία τάξη

Το μεγαλύτερο πλήγμα στις καταθέσεις της δέχθηκε το 2024 η ευρύτερη μεσαία τάξη, αν σε αυτήν περιλαμβάνονται όσοι έχουν λογαριασμούς με υπόλοιπο από 1.000 έως 50.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, το 13% των καταθετών διατηρεί λογαριασμούς με υπόλοιπο από 1.000 έως 5.000 ευρώ, έναντι 13,3% το 2024.

Λογαριασμούς με υπόλοιπο από 5.000 έως 50.000 ευρώ έχει το 13,7% των καταθετών, ελάχιστα αυξημένο ποσοστό σε σχέση με το 2023 (13,6%).

Οι καταθέσεις με υπόλοιπο 1.000-5.000 ευρώ αντιστοιχούν στο 4,8% των συνολικών επιλέξιμων καταθέσεων (έναντι 5,2% το 2023), δηλαδή σε περίπου 10 δισ. ευρώ. Οι δε καταθέσεις με υπόλοιπο 5.000-50.000 ευρώ αντιπροσωπεύουν το 34,1% των καταθέσεων (έναντι 35,3% το 2023), δηλαδή περίπου 71 δισ. ευρώ.

Στη μεσαία τάξη (στα ανώτερα κλιμάκιά της) ανήκουν άλλωστε και οι πολίτες που έχουν καταθετικούς λογαριασμούς με υπόλοιπο 50.000-100.000 ευρώ. Αυτοί αντιστοιχούν στο 1,5% των καταθετών, οριακά αυξημένο ποσοστό από το αντίστοιχο του 2023 (1,4%).

Στο σύνολο των καταθέσεων, αυτές με υπόλοιπο 50.000-100.000 ευρώ αντιστοιχούν στο 15,3%, που μεταφράζεται σε περίπου 32 δισ. ευρώ. Το 2023 αντιστοιχούσαν στο 15,6% των καταθέσεων.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πως οι καταθέσεις της μεσαίας τάξης κινήθηκαν προς τους πλουσιότερους καταθέτες. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στον επίμονο πληθωρισμό και την ακρίβεια στα καταναλωτικά αγαθά και τις υπηρεσίες, που «χτυπάει» περισσότερο τις χαμηλότερες οικονομικές τάξεις.

Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει ένα «πλαφόν» στα έξοδα ακόμα και του πιο πλούσιου και σπάταλου καταναλωτή. Οσοι, όμως, αποταμιεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους πλήττονται σαφώς λιγότερο από τέτοια φαινόμενα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος των καταθέσεων σημείωσε αύξηση σχεδόν 9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2023, που ανερχόταν σε 199,8 δισ. ευρώ.

Από το 2019, δε, η αύξηση ανέρχεται σε 46% (περίπου 143 δισ. ευρώ σύνολο το 2019). Το δε ύψος των εγγυημένων καταθέσεων (έως 100.000 ευρώ για κάθε λογαριασμό) διαμορφώθηκε το 2024 σε 142,9 δισ. ευρώ, έναντι 140 δισ. ευρώ το 2023.

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή: in.gr

Προηγ.

Λιβύη: Θετικός ο απόηχος της επίσκεψης Γεραπετρίτη – Στην ατζέντα και οι οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Επόμ.

Emmy Awards 2025: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Emmy 2025

Επόμ.
Emmy Awards 2025: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Emmy 2025

Emmy Awards 2025: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Emmy 2025

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τώρα στον αέρα

  • 94fm Eclectic Music
    00:00 - 08:00

Ροή ειδήσεων

Φωτιά στην Ορεστιάδα στην περιοχή Αμμόβουνο

Φωτιά στην Ορεστιάδα στην περιοχή Αμμόβουνο

05/08/2025
Έφοδος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ – Έρευνες για οκτώ με δέκα πρόσωπα

Έφοδος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ – Έρευνες για οκτώ με δέκα πρόσωπα

05/08/2025
Παραιτήθηκε από στέλεχος της ΝΔ η Καλλιόπη Σεμερτζίδου

Παραιτήθηκε από στέλεχος της ΝΔ η Καλλιόπη Σεμερτζίδου

05/08/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Επικοινωνία 94fm
Επικοινωνία 94fm
LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Διαύγεια
  • Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε
  • Διαφημιστείτε στον 94fm
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2024 94fm.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result