Ιδιαίτερα αυξημένες φοροαπαλλαγές που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάνουν και το 315% θα έχουν οι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, που θα χρηματοδοτήσουν στη χώρα μας καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση και τον τουρισμό, με απώτερο στόχο να συγκλίνει η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας με τα ευρωπαϊκά στάνταρς και να καταστεί ανταγωνιστική σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Σε κοινή συνέντευξη τύπου των υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού και Ανάπτυξης ανακοινώθηκαν τα εξής φορολογικά κίνητρα από πλευράς Κυβέρνησης.
- Φοροαπαλλαγές που θα φτάνουν το 50% θα έχουν όσοι επενδυτές χρηματοδοτήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), ενώ τριπλασιάζεται σε έως 300% η φοροαπαλλαγή που ισχύει σήμερα (200%) για δαπάνες έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης.
- Για πρώτη φορά θα παρέχεται έκπτωση φόρου έως και 250% σε όσες επιχειρήσεις συνεργαστούν με νεοφυείς επιχειρήσεις η με ερευνητικά κέντρα χρηματοδοτώντας την έρευνα και καινοτομία.
- Αυξάνονται έως και 315% τα φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων η εξαγορών ΜμΕ από μεγάλες επιχειρήσεις.
Βραχυχρόνιες μισθώσεις – Αυξάνονται οι φόροι για τις διανυκτερεύσεις
Εκτός των παραπάνω το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου πως αυξάνεται το «Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση» (1,5 ευρώ σήμερα για κάθε ημέρα διαμονής) που επιβάλλεται σήμερα για βραχυχρόνιες συμβάσεις ,ξενοδοχεία και καταλύματα, ενώ το μειωμένο τέλος θα ισχύει για έναν επιπλέον μήνα, και συγκεκριμένα τον Μάρτιο, δηλαδή από Νοέμβριο έως τον Μάρτιο. Για τους μήνες Απρίλιο έως και και Οκτώβριο το «Τέλος Ανθεκτικότητας» θα αυξηθεί από 1,5 ευρώ στα 8 ευρώ ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου που διατίθεται προς βραχυχρόνια ενοικίαση η για τα ξενοδοχεία ανάλογα με τον αριθμό αστεριών που διαθέτουν ,ενώ για τους μήνες Νοέμβριο έως και Μάρτιο, το μειωμένο «Τέλος Ανθεκτικότητας» από 0,50 ευρώ/ημέρα αυξάνεται στα 2 ευρώ.
Φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις και Golden Visa για επενδύσεις 250.000 ευρώ σε start-up επιχειρήσεις από 1 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στη διυπουργική συνέντευξη για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας.
Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγγειλε δράσεις για τη μείωση κατά 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους με την κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, κυρίως για της εξαγωγικές επιχειρήσεις. Επίσης, ανακοίνωσε την επέκταση κινήτρων για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές, όπως η χορήγηση προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων από 200% που είναι σήμερα σε 250% έως και 315% ανάλογα με το εάν πρόκειται για έργα συνεργασίας με startup ή ερευνητικά κέντρα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις έντασης γνώσης.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984