Αργόσυρτη θα είναι η διαδικασία απόδοσης των αναδρομικών στους 350.000 – 400.000 συνταξιούχους οι οποίοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Η απόδοση των χρημάτων θα γίνει σε βάθος χρόνου σύμφωνα με την κατά περίπτωση έκδοση των αποφάσεων, καθώς η κυβέρνηση αποκλείει – για την ώρα – την ρύθμιση του θέματος ώστε να κλείσει το θέμα για όσους έχουν δικαστικές αποφάσεις.
Έτσι αναμένεται πως ο ΕΦΚΑ θα περιμένει την οριστική δικαστική απόφαση, ενός εκάστου, συνταξιούχου προκειμένου να εκταμιεύει το ποσό των αναδρομικών.
Η Κεραμέως για τα αναδρομικά
Πάντως η υπουργός Εργασίας κ. Ν. Κεραμέως απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο μίας ρύθμισης που θα καλύπτει και τους συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη για το ζήτημα των αναδρομικών στις επικουρικές συντάξεις.
Αντιθέτως δήλωσε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου ξεμπλοκάρει τις αγωγές που υποβλήθηκαν έως και 21 Ιουλίου του 2020.
Αυτοί θα λάβουν τα αναδρομικά του ενδεκάμηνου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, για τις περικοπές στην επικουρική σύνταξη αλλά και τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα καλοκαιριού. Οι συγκεκριμένοι θα λάβουν εντόκως αναδρομικά ποσά έως 4.100 ευρώ ως επιστροφή των περικοπών.
Ουσιαστικά το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο – ένα χρόνο μετά την συνεδρίασή του – αποφάσισε ότι «…δεν χρειάζεται να πάρει απόφαση».
Έκρινε ότι οι δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και του Αρείου Πάγου δεν αντίκεινται μεταξύ τους και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να λάβει θέση υπέρ της μίας ή της άλλης.
Επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο δικαστήριο (ΑΕΔ) «στερείται σχετικής δικαιοδοσίας» να αποφανθεί κατά πόσο θα πρέπει να υπερισχύσει, η απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε (το 2023) την κατάργηση των Δώρων ως συνταγματική ή του ΣτΕ (το 2015) που έχει κρίνει πως ήταν αντισυνταγματική.
Ποιοι συνταξιούχοι αποκλείονται
Συνεπώς οι συνταξιούχοι – που δεν έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη – θα πρέπει να ξεχάσουν τα αναδρομικά, εκτός εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να λύσει με πολιτική απόφαση το ζήτημα αυτό.
Το θέμα οδηγήθηκε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μετά τις διαφορετικές – αντικρουόμενες αποφάσεις των δύο ανωτάτων δικαστηρίων (Άρειος Πάγος και Συμβούλιο της Επικρατείας) που αφορούσαν το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και όχι στο συνολικό διάστημα για το οποίο έχουν προσφύγει οι συνταξιούχοι.
Ο Άρειος Πάγος έκρινε ομόφωνα πως οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας για το 11μηνο από το 2015 έως το 2016, είναι συνταγματικές. Το σκεπτικό του δικαστηρίου στηρίζεται στην παροδοχή ότι οι περικοπές έγιναν για την εξυπηρέτηση θεμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος, που άπτονται του δημοσίου συμφέροντος, καθώς σχετίζονται με την οικονομική διάσωση της χώρας.
Αντιθέτως, το ΣτΕ έχει κρίνει ότι οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές για τα δώρα και το επίδομα αδείας που έγιναν με βάση τους νόμους για τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2012, και ειδικότερα για το 11μηνο ανάμεσα στο 2015 και το 2016.
πηγή: in.gr