Τις εξαγωγές ενός ευρέος φάσματος κρίσιμων ορυκτών αναστέλλει η Κίνα, την ώρα που ο «πόλεμος των δασμών» με τις ΗΠΑ μαίνεται, απειλώντας να «στερέψει» τις πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται σημαντικά εξαρτήματα των αυτοκινητοβιομηχανιών, εταιρειών ημιαγωγών, αλλά και της αμυντικής βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο.
Όπως διευκρινίζουν όπως οι New York Times, όμως, η Κίνα μόλις είχε αρχίσει να δημιουργεί το σύστημα έκδοσης των αδειών. Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια βιομηχανία ότι οι τρέχουσες προμήθειες ορυκτών και προϊόντων εκτός Κίνας θα μπορούσαν να εξαντληθούν.
Ποια προϊόντα εξαρτούν την επιβίωσή τους από τα ορυκτά
Αξίζει να σημειωθεί πως, εάν τα εργοστάσια των ΗΠΑ ξεμείνουν από μαγνήτες σπάνιων γαιών, αυτό θα σημαίνει πως θα πάψουν να έχουν τα εργαλεία για να συναρμολογούν αυτοκίνητα και μια σειρά άλλων προϊόντων με ηλεκτρικούς κινητήρες που απαιτούν ακριβώς αυτούς τους μαγνήτες. Οι βιομηχανίες φυσικά διαθέτουν αποθέματα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή, ωστόσο παραμένει άγνωστο το μέγεθος αυτών των αποθεμάτων.
Τα λεγόμενα βαρέα μέταλλα σπάνιων γαιών χρησιμοποιούνται σε μαγνήτες απαραίτητους για πολλά είδη ηλεκτροκινητήρων. Αυτοί οι κινητήρες είναι κρίσιμοι για ηλεκτρικά αυτοκινήτα, drones, ρομπότ, πυραύλους και διαστημικά σκάφη. Τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν επίσης ηλεκτρικούς κινητήρες με μαγνήτες σπάνιων γαιών για κρίσιμα μέρη τους, όπως το τιμόνι.
Πόσος χρόνος απαιτείται για την έκδοση αδειών εξαγωγής
Δήλωσε επίσης ότι η εταιρεία του αύξησε το απόθεμά της τον περασμένο χειμώνα εν αναμονή του εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, που είχε προαναγγελθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία.
πηγή: cnn.gr