Με ευρύτατη πλειοψηφία, παρά τις επιμέρους ενστάσεις, έκαναν δεκτή τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου στην Ολομέλεια της Βουλής, την τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών Θόδωρου Λιβάνιου για τον αποκλεισμό του ακροδεξιού μορφώματος των Σπαρτιατών, από την τακτική κρατική χρηματοδότηση.
Με την ίδια τροπολογία οι Σπαρτιάτες, υποχρεούνται να επιστρέψουν και τα 80.000 ευρώ που έλαβαν για τις ευρωεκλογές, στις οποίες δεν τους επετράπη η συμμετοχή, μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου.
«Ναι» στην τροπολογία είπαν, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, «όχι» η Νίκη και οι Σπαρτιάτες, ενώ «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ.
«Εάν δεν πίεζε το ΠΑΣΟΚ, αυτή η τροπολογία δεν θα είχε έρθει ποτέ», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Παύλος Γερουλάνος, επισημαίνοντας ότι αν η ρύθμιση αυτή είχε έρθει νωρίτερα, θα είχε κοστίσει ένα 1 εκατ. ευρώ λιγότερα στον ελληνικό λαό.
Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ανέφερε ότι αυτό δεν ισχύει, γιατί από τον Οκτώβριο που είχε κατατεθεί η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ έως σήμερα, δεν έχει δοθεί καμία χρηματοδότηση. Νωρίτερα, σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο υπουργός εξήγησε ότι με την τροπολογία, οι Σπαρτιάτες δεν θα πάρουν την τελευταία δόση για το 2024 που ήταν 450.000 ευρώ και επρόκειτο να δοθεί την επόμενη εβδομάδα.
Συνολικά πάντως, οι Σπαρτιάτες έχουν λάβει από τακτική κρατική επιχορήγηση 1,7 εκατ. ευρώ. Σχετικά με την υποχρέωση των Σπαρτιατών να επιστρέψουν με βάση την τροπολογία το ποσό των 80.000 ευρώ που είχαν λάβει για τις ευρωεκλογές, ο κ. Λιβάνιος, ανέφερε ότι σε περίπτωση που αρνηθούν να επιστρέψουν το ποσό, θα τους επιβληθεί τριπλάσιο πρόστιμο.
«Πάντα στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης, επισημαίνοντας ότι είναι σοβαρό να θωρακίσεις τη δημοκρατία από αυτούς που θεωρούν ότι εκμεταλλευόμενοι την ανοχή της και πολλές φορές τις αδυναμίες της, μπορεί να υποστηρίζουν ότι «κηροζίνη και προωθητική ύλη της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, είναι ένας δολοφόνος που κρατείται στις φυλακές Δομοκού».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι η τροπολογία αυτή ανήκει επικίνδυνους δρόμους και τούτο, διότι εξακολουθεί να υπάρχει αναφορά στο άρθρο 187 Α του Ποινικού Κώδικα στο λεγόμενο τροχονόμο.
Επίσης, παρατήρησε ότι αν η τροπολογία ίσχυε την περίοδο 2019-2024, θα κοβόταν η χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί η τότε ευρωβουλευτής του κ. Καϊλή, διώχθηκε και κρατήθηκε προσωρινά για συμμετοχή της σε εγκληματική οργάνωση.
Την στήριξη τους την τροπολογία, γνωστοποίησαν η Σία Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά και ο Κώστας Χήτας από την Ελληνική Λύση.
Αντίθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νίκης Γιώργος Ρούντας, είπε ότι «εμείς στην τροπολογία λέμε όχι, γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας, προστασίας της ελεύθερης έκφρασης και της βούλησης του λαού, όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές».
Να παρουσιαστεί ως θύμα, επιχείρησε ο επικεφαλής του ακροδεξιού μορφώματος Βασίλης Στίγκας, λέγοντας ότι δεν κατηγορείται για τίποτα και ότι δέχεται μια πολεμική ο ίδιος και το κόμμα του, τόσο από τη Βουλή όσο και από τα κανάλια. « Αν αποφασίσει η Δικαιοσύνη, ότι έχουμε κάνει κάτι, αφήστε μας να έρθουμε με αλυσίδες εδώ και μετά εκτελέστε μας στο Σύνταγμα», υποστήριξε.
«Δημοκρατία δεν εκτελεί στο Σύνταγμα, άλλα καθεστώτα εκτελούν», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984