Αναταραχή επικρατεί στον κλάδο του εμπορίου με τους εκπροσώπους των περίπου 300.000 εργαζομένων σε ολόκληρη χώρα να καταγγέλλουν συντονισμένη εργοδοτική προσπάθεια συμπίεσης μισθών και περαιτέρω αλλοίωσης των εργασιακών σχέσεων, από την αρχή του έτους.
Όπως κατήγγειλε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, οι εργοδοτικές πρωτοβουλίες εδράζονται σε δύο άξονες:
– Την προώθηση τροποποιητικών συμβάσεων και
– την εφαρμογή νέων εσωτερικών κανόνων λειτουργίας,
με συνέπεια -όπως επισημαίνουν- να δημιουργούνται «συνθήκες γαλέρας».
Το γεγονός ότι στον κλάδο δεν υπάρχει σύμβαση εργασίας εν ισχύ από το 2012, δυσχεραίνει την κατάσταση ακόμη περισσότερο…
Μάλιστα, με αφορμή την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για την επαναφορά των μισθολογικών τριετιών, η οποία προβλέπει τον συμψηφισμό τους με τυχόν επιπλέον παροχές που λάμβανε ο εργαζόμενος, οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι η εργοδοτική πλευρά εφαρμόζει μια μέθοδο που λειτουργεί ως…μισθολογικό αμορτισέρ για τις επιχειρήσεις, απορροφώντας κάθε σημερινή ή μελλοντική αύξηση μέσω του συμψηφισμού.
Το ζήτημα που τίθεται κατά τα συνδικάτα, είναι διττό: εργοδότες είτε δεν εφαρμόζουν κάποιες ρυθμίσεις ως προς τις αμοιβές είτε εφαρμόζουν καθ’ υπερβολή διατάξεις των δύο πρόσφατων εργασιακών νόμων ως προς την «ελαστικοποίηση» της εργασίας.
Μεγάλο μέρος των εργαζομένων, υπογραμμίζουν, αμείβεται με 780 ευρώ μικτά, καλά αμειβόμενος θεωρείται όποιος λαμβάνει 800-900 ευρώ με 15 ή ακόμη και 20 έτη προϋπηρεσίας, ενώ με την ημιαπασχόληση να κερδίζει έδαφος πολλοί μισθοί δεν υπερβαίνουν τα 400 ευρώ.
Λάδι στη φωτιά έριξε η δημόσια παρέμβαση της εργοδοσίας μεγάλης αλυσίδας παιχνιδιών, η οποία τάχθηκε υπέρ της 7ήμερης εβδομαδιαίας απασχόλησης και της μείωσης των αργιών.
Στο θέμα, παρενέβη και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο, ασκώντας σκληρή κριτική στην εργοδοτική πλευρά και προειδοποιώντας ότι «η απληστία και η βουλιμία» είναι κακοί σύμβουλοι.
Τα μισθολογικά και εργασιακά ζητήματα, βρίσκονται στην προμετωπίδα της κινητοποίησης των συνδικάτων που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου αλλά και της Γενικής Απεργίας που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ,ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ για τις 17 Απριλίου.
Εξάλλου, με το ίδιο διεκδικητικό πλαίσιο προχωρούν σε απεργία τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στα μεγάλα τηλεφωνικά κέντρα της χώρας.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984