Την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των συνταξιούχων προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Υγείας για την αύξηση της τιμής σε φαρμακευτικά σκευάσματα αλλά και της συμμετοχής των ασφαλισμένων.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων με ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η αύξηση της τιμής σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα, η οποία φθάνει ακόμα και στο 80% σε ορισμένες περιπτώσεις, εν μέσω σκληρής ακρίβειας θέτει εν αμφιβόλω την δυνατότητα επιβίωσης των συνταξιούχων.
Οι εκπρόσωποι των απομάχων της εργασίας, απαιτούν να υπάρξει επανακαθορισμός της λιανικής και της ασφαλιστικής τιμής των φαρμάκων, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση και, αν είναι εφικτό, ακόμα και να μηδενιστεί για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, “ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει τις βαρύτατες ευθύνες του αντί να κρύβεται πίσω από την τη μιντιακή ασυλία που έχει εγκαθιδρύσει στη χώρα”, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι “ο σημερινός υπουργός Υγείας από οποιοδήποτε υπουργείο και αν πέρασε, άφησε ανεξίτηλα χαραγμένη την πολιτική του ταυτότητα.”
Όπως επισημαίνει το ΕΝΔΙΣΥ, τα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι συνταξιούχοι είναι διαδοχικά:
-Αυξήσεις «ψίχουλα», τις οποίες πήραν πίσω με την διατήρηση της «προσωπικής διαφοράς» ή με την πρόσθετη επιβάρυνση της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ).
-Καμμία προστασία απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας, με την τελευταία διετία να καταγράφεται αύξηση 31,5% στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στα τρόφιμα.
-Τα νοσοκομεία υπολειτουργούν και πλέον υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε κρίσιμα χειρουργεία για την επιβίωση των ασθενών, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού (πχ αναισθησιολόγοι), ενώ
-τελευταίο χτύπημα, η αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, που είναι απαραίτητα για την υγεία χιλιάδων πολιτών, ειδικά συνταξιούχων.
“Ντροπή, μόνο ντροπή…”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος επισημαίνει ότι με το νέο τρικ της «ασφαλιστικής τιμής» των σκευασμάτων οι συνταξιούχοι υπόκεινται και σε ένα νέο «καπέλο».
Εκτός της συμμετοχής (25%) καλούνται να καλύψουν και τη τεχνητή διαφορά μεταξύ «ασφαλιστικής τιμής» και της «λιανικής τιμής» (στο φαρμακείο). Το οξύμωρο είναι ότι και τις δύο «τιμές» τις ορίζει το υπουργείο Υγείας. Έτσι, με άλλη τιμή «αποζημιώνει» ο ΕΟΠΥΥ, μεγαλύτερη τιμή προβλέπεται στο φαρμακείο… Κατ΄αυτόν τον τρόπο η συμμετοχή του ασφαλισμένου, ακόμη και με την επιλογή του πιο φθηνού γενόσημου σκευάσματος, ξεπερνά το 50% ή 60%.
Η ΑΓΣΣΕ καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να αποσύρει το τρικ της «ασφαλιστικής τιμής», «που στόχο έχει να «αφαιμάξει» οικονομικά τους ασφαλισμένους», να διατηρήσει ενιαία τιμή στα φάρμακα και παράλληλα να μειώσει την συμμετοχή των ασφαλισμένων σε αυτά.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984