Με την αποχώρηση της αξιωματικής αλλά και μέρους της ελάσσονος αντιπολίτευσης πλην της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νίκης και εν μέσω σφοδρών πολιτικών αντιπαραθέσεων, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας, πέφτει σήμερα μετά από σχεδόν τρεις μήνες η αυλαία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν πολιτικών ευθυνών στην τραγωδία των Τεμπών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και οι Σπαρτιάτες, επέλεξαν να αποχωρήσουν κατηγορώντας την κυβερνητική πλειοψηφία για συγκάλυψη, με τη ΝΔ από την πλευρά της, να εγκαλεί τα κόμματα που αποχώρησαν «για εργαλειοποίηση και πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας».
Πρώτη η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, γνωστοποίησε την απόφαση του κόμματός της να αποχωρήσει από την Επιτροπή, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πλειοψηφία «για απροκάλυπτη μεθόδευση συγκάλυψης». Επίσης, σε συνομιλία της με τους δημοσιογράφους διευκρίνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μετάσχει στη σύνταξη του πορίσματος, το οποίο θα κατατεθεί στο προεδρείο της Επιτροπής στις 11 Μαρτίου.
Ακολούθησε ο Διονύσης Καλαματιανός από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ο οποίος κατήγγειλε τη ΝΔ για προσπάθεια συγκάλυψης και συσκότισης. «Αποχωρούμε γιατί δεν θέλουμε να συμμετέχουμε σε ένα ακόμη πλήγμα στο κράτος Δικαίου και τη Δικαιοσύνη», ανέφερε ο κ. Καλαματιανός, λέγοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επιχειρεί να κλείσει το θέμα χωρίς η Εξεταστική να έχει στη διάθεσή της κρίσιμα στοιχεία και κρίσιμους μάρτυρες.
«Κάναμε ένα τελευταίο κάλεσμα στην πλειοψηφία να κληθούν κι άλλοι μάρτυρες και στην αντιπολίτευση να επανέλθει στην αίθουσα, αλλά δεν βρήκαμε ανταπόκριση, γι´ αυτό και δεν έχει πλέον κανένα νόημα η παραμονή μας», ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, το οποίο αρχικά είχε δηλώσει ότι θα παραμείνει στην Επιτροπή.
Η Πέτη Πέρκα εκ μέρους της Νέας Αριστεράς είπε ότι «δεν μπορούμε να γίνουμε συνένοχοι στη μεθόδευση γι´ αυτό και αποχωρούμε».
Ο Ιάσων Φωτήλας από ΝΔ, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για τοξικότητα, πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας και ανίερες συμμαχίες που βασίζονται στη συνωμοσιολογία, τη ρητορική μίσους και την επένδυση στον ανθρώπινο πόνο. «Ζήσαμε μέρες πάνω και κάτω πλατείας», είπε ο κ. Φωτήλας.
Όπως τόνισε, η ΝΔ επιθυμεί να μην υπάρξει καμιά σκιά στην υπόθεση, γι’ αυτό και δέχτηκε να καταθέσουν και οι 37 μάρτυρες που προτάθηκαν από την αντιπολίτευση με εξαίρεση τον διασωθέντα φοιτητή που προτάθηκε από την πλειοψηφία.
«Όταν θες την αλήθεια παραμένεις στην αίθουσα», σχολίασε ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Δημήτρης Μαρκόπουλος, εγκαλώντας κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση για οχλαγωγία, τηλεοπτικά σόου και προσπάθεια κανιβαλισμού για λίγα λεπτά δημοσιότητας.
Τα αίματα άναψαν νωρίτερα, όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος, κατηγόρησε τον κ. Κόκκαλη ότι λειτούργησε εξωθεσμικά και εν αγνοία της Επιτροπής, όταν διέρρευσε σε φιλικά του Μέσα Ενημέρωσης απάντηση της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας σε δικό του αίτημα για χορήγηση συγκεκριμένων εγγράφων. Στα υπαινικτικά σχόλια του κ. Μαρκόπουλου για ειδική σχέση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, ο κ. Κόκκαλης αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι «με χυδαίες δικαιολογίες η κυβερνητική, επιχειρεί να κλείσει τις εργασίες της Επιτροπής.
Με την έναρξη της συνεδρίασης, απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να διαβιβαστεί στον Εφέτη-Ανακριτή η κατάθεση στην Επιτροπή, του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, για το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της ψευδορκίας.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984