Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε διαταγή στον ισραηλινό στρατό να συνεχίσει να πολεμά με όλες του τις δυνάμεις, προς το παρόν. Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στην Γάζα θα συνεχισθεί μέχρι να επιτευχθούν οι πολεμικοί στόχοι του Ισραήλ.
Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν έχει απαντήσει στην πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο, αντίθετα έδωσε διαταγή στον ισραηλινό στρατό να συνεχίσει να πολεμά με όλες του τις δυνάμεις προς το παρόν.
Και ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς από την πλευρά του απέρριψε τις αμερικανογαλλικές προτάσεις για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο.
«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στον Βορρά. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι την νίκη και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους», ανακοίνωσε στην πλατφόρμα Χ.
Είχε προηγηθεί εκ μέρους του Ισραήλ ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς, ακροδεξιός σύμμαχος- κλειδί της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος απέρριψε το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στις εχθροπραξίες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ . Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ στην διεθνή έκκληση για εκεχειρία 21 ημερών που απηύθυναν μεταξύ άλλων η ΕΕ και οι ΗΠΑ.
“Η (στρατιωτική) επιχείρηση στον βορρά πρέπει να τελειώσει με έναν μόνο τρόπο: τη συντριβή της Χεζμπολάχ και την εξάλειψη της ικανότητάς της να βλάψει τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ”, έγραψε ο Σμότριτς στο Χ.
“Δεν πρέπει να δώσουμε στον εχθρό χρόνο να συνέλθει από τα βαριά πλήγματα που υπέστη και να αναδιοργανωθεί για να συνεχίσει τον πόλεμο 21 ημέρες αργότερα”, πρόσθεσε, τονίζοντας: “παράδοση της Χεζμπολάχ ή πόλεμος, μόνο έτσι θα επιστρέψουν η ασφάλεια και οι κάτοικοι στον βορρά και στη χώρα”.
‘Αμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημέρων στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ ζητούν με κοινή δήλωσή τους η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ολόκληρη η κοινή δήλωση έχει ως εξής:
«Η κατάσταση μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου 2023 είναι αφόρητη και παρουσιάζει έναν απαράδεκτο κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε του λαού του Ισραήλ ούτε του λαού του Λιβάνου.
Είναι καιρός να συνάψουμε μια διπλωματική διευθέτηση που θα επιτρέπει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια.
Ωστόσο, η διπλωματία δεν μπορεί να πετύχει εν μέσω κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης.
Ως εκ τούτου, καλούμε για μια άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, ώστε να δοθεί χώρος στη διπλωματία προς την ολοκλήρωση μιας διπλωματικής διευθέτησης σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την εφαρμογή της απόφασης 2735 του ΣΑΗΕ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Καλούμε όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου, να εγκρίνουν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός αμέσως σύμφωνα με την απόφαση 1701 του ΣΑΗΕ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να δώσουν μια πραγματική ευκαιρία σε μια διπλωματική διευθέτηση.
Στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε πλήρως όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ εντός αυτής της περιόδου, βασιζόμενη στις προσπάθειες των τελευταίων μηνών, που θα βάλει τέλος σε αυτήν την κρίση».
Οι πληροφορίες για το διεθνές σχέδιο – έκκληση κατάπαυσης του πυρός στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ κατέκλυσαν τα σημερινά πρωτοσέλιδα του ισραηλινού τύπου. Επικαλούνται κατά κύριο λόγο ρεπορτάζ του βρετανικού Sky News, το οποίο γράφει ότι ανώνυμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης λένε ότι «αναμένουν» ότι μια παύση εχθροπραξιών για διάρκεια τριών εβδομάδων θα εφαρμοστεί «τις επόμενες ώρες».
Επικαλούμενο ενημέρωση αργά τη νύχτα από ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, το ρεπορτάζ του Sky News ακολουθεί μια προηγούμενη αναφορά του AFP -επικαλούμενη παρόμοιες πηγές- στην οποία σημειωνόταν ότι οι πλευρές αναμένεται να αποφασίσουν «μέσα σε ώρες» εάν θα αποδεχθούν τη διεθνή πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός.
Σύμφωνα με το Sky News: «Η κατάπαυση του πυρός θα είναι για 21 ημέρες κατά μήκος της Μπλε Γραμμής. Κατά τη διάρκεια αυτών των 21 ημερών, τα μέρη θα διαπραγματευτούν για μια πιθανή επίλυση της σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τότε που η Χεζμπολάχ ξεκίνησε την επίθεση στις 8 Οκτωβρίου, ώστε να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία κατά μήκος της Μπλε Γραμμής που θα επιτρέπει στους κατοίκους Λιβάνου και Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους».
Με χωριστή ανακοίνωσή τους, που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσαν πως «συνεργάστηκαν τις τελευταίες ημέρες» για να διατυπωθεί αυτή η κοινή έκκληση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.
«Καλούμε για την ευρεία υιοθέτησή της και την άμεση υποστήριξη των κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου» στην εφαρμογή της πρότασης, πρόσθεσαν.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό αναφέρθηκε πρώτος νωρίτερα στην πρόταση αυτή, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αφιερωμένης στην κρίση στον Λίβανο.
Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους είδε «σημαντική πρόοδο» στην υιοθέτηση της έκκλησης αυτής, που κατ’ αυτόν μπορεί να «τονώσει» τις συνομιλίες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που θα συνοδευόταν από απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης — οι τελευταίες παραμένουν σε αδιέξοδο το τελευταίο διάστημα.
Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ μιλούσε περί προετοιμασίας για «πιθανή είσοδο» των στρατευμάτων του στον Λίβανο για να πλήξουν το σιιτικό κίνημα που πρόσκειται στο Ιράν, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την ανησυχία για περιφερειακή ανάφλεξη.
«Εξαπολύουμε επιθέσεις όλη μέρα (…) για να προετοιμάσουμε την πιθανή είσοδό σας (…) ώστε να συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Χεζμπολά», είπε σε στρατιώτες ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί.
Ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ διαβεβαίωσε ώρες αργότερα πως η χώρα του θα προτιμούσε την εξεύρεση λύσης διά της διπλωματικής οδού για την αποκατάσταση της ασφάλειας κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο, αλλά «αν η διπλωματία αποτύχει να επιτρέψει στους κατοίκους μας να επιστρέψουν στα σπίτια τους, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
«Αν μπορούσαμε να το επιτύχουμε μέσω της διπλωματίας, θα ήταν καλύτερο για το Ισραήλ, θα ήταν καλύτερο για τον Λίβανο», πρόσθεσε ο Ντάνι Ντάνον.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση του Ισραήλ προκειμένου να υπάρξει «άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα». Ο κ. Μικάτι κατήγγειλε πως το Ισραήλ παραβιάζει τη λιβανική εθνική κυριαρχία.
Εξάλλου, ερωτηθείς από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αν θεωρεί πως μπορεί να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός σύντομα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου είπε ότι «ελπίζει πως ναι».
Για επίγεια «κόλαση» μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που ήταν αφιερωμένη στην κρίση, επιμένοντας πως ο Λίβανος βρίσκεται στο «χείλος της αβύσσου» και δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνει νέα «Γάζα».
Το Ιράν, σύμμαχος της λιβανικής Χεζμπολά, τόνισε πως θα υποστηρίξει τη Βηρυτό «με όλα τα μέσα» σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης. Η Εγγύς Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος απόλυτης καταστροφής», προειδοποίησε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, κατά τον οποίο το Ισραήλ ξεπέρασε «όλες τις κόκκινες γραμμές».
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, που λένε ότι δρουν για να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του βορρά που τα εγκατέλειψαν εξαιτίας των πυρών της Χεζμπολά, συνέχισαν χθες το αεροπορικό σφυροκόπημα, με την έμφαση στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα του Λιβάνου, προπύργια του σιιτικού ένοπλου κινήματος.
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του λιβανικού υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 72 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι σχεδόν 400 τραυματίστηκαν.
Πάνω από 90.000 πολίτες του Λιβάνου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έφυγαν για τη Βηρυτό ή για τη Συρία.
Τη Δευτέρα, οι βομβαρδισμοί του σκότωσαν 558 ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, και τραυμάτισαν άλλους 1.800 και πλέον, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας. Συνολικά, στις ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολά και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.247 άνθρωποι από την 8η Οκτωβρίου στον Λίβανο, «στην πλειονότητά τους πολίτες».
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ