Αρχαιολόγοι στη Σικελία, ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός καλουπιού μάσκας που πιστεύεται ότι απεικονίζει τη μυθική Μέδουσα. Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Πάρκο Κοιλάδας των Ναών (VTAP), και θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την κατανόηση της αρχαίας τέχνης και του πολιτισμού της περιοχής.
Το καλούπι βρέθηκε κατά την ανασκαφή του Σπιτιού 18, ενός κτηρίου που χρονολογείται από την ύστερη ρεπουμπλικανική εποχή, γύρω στο τέλος του 1ου αιώνα π.Χ.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του VTAP, το σπίτι φαίνεται να είχε μετατραπεί σε εργαστήριο χειροτεχνίας, πιθανότατα αφιερωμένο στην παραγωγή μασκών, μία από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης της εποχής.
Το καλούπι αποκαλύπτει μια μάσκα με αυστηρό πρόσωπο και σγουρά μαλλιά, χαρακτηριστικά που συνάδουν με την περιγραφή της Μέδουσας στην ελληνική μυθολογία.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης (The Met), η Μέδουσα παρουσιάζεται με ένα «άγριο και γκροτέσκο» ή «θηλυκό και συγκροτημένο» πρόσωπο, με τα μαλλιά της να είναι φτιαγμένα από φίδια. Αυτή η απεικόνιση της Μέδουσας ήταν συχνά ένα αποτροπαϊκό σύμβολο, χρησιμοποιούμενο για την προστασία από το κακό, αντίστοιχο με το σύγχρονο «κακό μάτι».
The Story Of Medusa – Greek Mythology Explained
Η εικόνα της Μέδουσας συχνά συνδέεται με την έννοια μιας επικίνδυνης απειλής, που χρησιμοποιείται για να αποτρέψει άλλες επικίνδυνες καταστάσεις, καθώς και για την απομάκρυνση του κακού.
Η ανακάλυψη αυτή έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Finziade Project», το οποίο επικεντρώνεται στη μελέτη των παραγωγικών δραστηριοτήτων και της πολιτισμικής κουλτούρας της αρχαίας περιοχής της Σικελίας κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του VTAP, αυτή η ανακάλυψη ρίχνει νέο φως στις διαδικασίες παραγωγής και στις κοινωνικές και πολιτιστικές πτυχές της εποχής, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτιζε η χειροτεχνία στην καθημερινή ζωή της αρχαίας Σικελίας.