Ξεκινούν σήμερα στην Χάγη οι δημόσιες ακροάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου στο πλαίσιο της διαδικασίας προσφυγής που ξεκίνησε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ το οποίο κατηγορεί για γενοκτονία στη Γάζα.
Ειδικότερα, η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβίασε τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία του 1948 με τις επιθέσεις εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Σημερα και αυριο το ΔΔ θα ακροασθει τα επιχειρήματα που υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στην περιοχή.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι το όργανο του ΟΗΕ που επιλύει τις διαμάχες μεταξύ των κρατών. Οι αποφάσεις του δεν επιδέχονται έφεσης, όμως δεν διαθέτει και κανένα μέσο για να επιβάλει την εφαρμογή τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΔ, η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιδίδεται σε «πράξεις γενοκτονίας εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα».
Η Νότια Αφρική ζητά από το δικαστήριο του ΟΗΕ να ενεργήσει επειγόντως “για να προστατεύσει από περαιτέρω, σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού βάσει της σύμβασης για τη γενοκτονία, τα οποία συνεχίζουν να παραβιάζονται ατιμώρητα”.
Η διαδικασία στην Χάγη ξεκινά καθώς εξελισεται η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα , η οποία εξαπολύθηκε ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και απήχθηκνα 240 άτομα ως ομήροι
Η ισραηλινή εποίθεση στην Λωρίδα της Γάζας εχει από τις 7 Οκτωβρίου έως σημερα προκαλέσει το θάνατο περισσοτερων από 23.300 Παλαιστινίων με περίπου το 70% των οποίων εκτιμάται ότι είναι γυναίκες ή παιδιά. Ηυπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ ( UNRWA) υπολογίζει ότι 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά από τον πόλεμο στη Γάζα -σχεδόν το 85% του πληθυσμού- ενώ δεκάδες χιλιάδες κτίρια έχουν καταστραφεί.
Στην 84σέλιδη γραπτή αίτησή της προς το ΔΔΔ για την έναρξη της διαδικασίας, η Νότια Αφρική δηλώνει: “Οι πράξεις και οι παραλείψεις του Ισραήλ για τις οποίες παραπονείται η Νότια Αφρική έχουν χαρακτήρα γενοκτονίας, διότι αποσκοπούν στην καταστροφή σημαντικού μέρους της παλαιστινιακής εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας”.
Οι υποθέσεις γενοκτονίας, οι οποίες είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να αποδειχθούν, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να επιλυθούν, αλλά η Νότια Αφρική ζητά από το δικαστήριο να εφαρμόσει γρήγορα “προσωρινά μέτρα” και “να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει να σκοτώνει και να προκαλεί σοβαρές ψυχικές και σωματικές βλάβες στους Παλαιστίνιους στη Γάζα”. Το αίτημα αναφέρει επίσης ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει να επιβάλλει σκόπιμα συνθήκες που υπολογίζεται ότι θα επιφέρουν την καταστροφή των Παλαιστινίων ως ομάδα, να διαταχθεί να αποτρέψει και να τιμωρήσει την υποκίνηση σε γενοκτονία και να σταματήσει τους περιορισμούς στη βοήθεια καθώς και τις οδηγίες εκκένωσης.
Το Ισραήλ αντέδρασε οργισμένα όταν υποβλήθηκε η αίτηση, χαρακτηρίζοντάς την “αβάσιμη” και “συκοφαντία”. Υποστηρίζει ότι ενεργεί σε αυτοάμυνα, για να προστατεύσει τους Ισραηλινούς καταστρέφοντας τη Χαμάς. Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της χώρας, οι ΗΠΑ, έχουν απορριψει την υπόθεση ως “αβάσιμη”.
Εν όψει της υπόθεσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δημοσίευσε βίντεο οπου υποστηριζει ότι το Ισραήλ πολεμά τη Χαμάς και όχι τον παλαιστινιακό πληθυσμό και ότι ενεργεί σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. “Το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να καταλάβει μόνιμα τη Γάζα ή να εκτοπίσει τον άμαχο πληθυσμό της”, είπε.
Εκτός δικαστηρίου, και οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν επίσης να κερδίσουν τη μάχη της κοινής γνώμης. Το Ισραήλ διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων στη Χάγη, συμπεριλαμβανομένης μιας ειρηνικής πορείας το πρωί της Πέμπτης, καθώς η Νότια Αφρική ετοιμάζεται να εκθέσει την υπόθεσή της, εκθέσεις για τους Ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς και συνεντεύξεις με τους συγγενείς των ομήρων.
Η Νότια Αφρική δήλωσε την Τετάρτη ότι στην αντιπροσωπεία της θα συμπεριλάβει τον πρώην ηγέτη του βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος είναι μακροχρόνιος υποστηρικτής του παλαιστινιακού αγώνα, αλλά η θητεία του ως ηγέτης της αντιπολίτευσης αμαυρώθηκε από κατηγορίες για αντισημιτισμό.
Το κυβερνών κόμμα Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) της Νότιας Αφρικής έχει μακρά ιστορία σύγκρισης της μεταχείρισης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ με εκείνη των μαύρων Νοτιοαφρικανών υπό το απαρτχάιντ.
Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, ο οποίος έχει 57 κράτη μέλη, χαιρέτισε την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στην υπόθεση, ενώ μεμονωμένες χώρες έχουν επίσης εκφράσει την υποστήριξή τους. Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Βελγίου, Πέτρα Ντε Σούτερ, έγραψε στο Twitter ότι επιθυμεί η χώρα της “να αναλάβει δράση στο Διεθνές Δικαστήριο, ακολουθώντας το παράδειγμα της Νότιας Αφρικής”.
Οι νομικές ομάδες των δύο πλευρών θα έχουν τον ίδιο χρόνο για να εκθέσουν την υπόθεσή τους – περίπου τρεις ώρες – με τη Νότια Αφρική να ξεκινάει πρώτη την Πέμπτη και στη συνέχεια το Ισραήλ να απαντά την Παρασκευή. Η απόφαση θα επιφυλαχθεί για μεταγενέστερη ημερομηνία, αλλά θα μπορούσε να έρθει εντός εβδομάδων.
Η σύμβαση για τη γενοκτονία, η οποία καταρτίστηκε το 1948 μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τη δολοφονία 6 εκατομμυρίων Εβραίων στο Ολοκαύτωμα, περιγράφει το έγκλημα ως “πράξεις που διαπράττονται με πρόθεση να καταστρέψουν, εν όλω ή εν μέρει, μια εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα”. Οι πράξεις περιλαμβάνουν τη δολοφονία των μελών της ομάδας ή την πρόκληση σοβαρής σωματικής ή ψυχικής βλάβης σε αυτά,
Η Χάγη δεν μπορεί να επιβάλει τις αποφάσεις της και είναι πιθανό το Ισραήλ να αγνοήσει μια δυσμενή απόφαση, αλλά αυτό θα τροφοδοτούσε μόνο την περαιτέρω διεθνή καταδίκη της στρατιωτικής του εκστρατείας.
Πηγή: Αθήνα 984