Οι τιμές του ασημιού θα μπορούσαν να φτάσουν στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 9ετίας και να φτάσουν φέτος υψηλότερα και από τα 30 δολάρια/ ουγκιά – δηλαδή θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεπεραστεί ακόμη και η τιμή του χρυσού.
Αναλυτές τους οποίους επικαλείται το CNBC θεωρούν ότι τα ανεπαρκή αποθέματα αργύρου καθώς και η τάση του να έχει καλύτερες επιδόσεις από τον χρυσό σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού είναι βασικοί παράγοντες που υποστηρίζουν τις προοπτικές.
Η τελευταία φορά που η τιμή που το ασήμι άγγιξε τα επίπεδα των 30 δολαρίων/ ουγκιά ήταν τον Φεβρουάριο του 2013, σύμφωνα με τα δεδομένα της Refinitiv.
Οι τιμές του ασημιού είχαν φτάσει στο επίπεδο ρεκόρ των 49,45 δολαρίων το 1980 με φόντο πληθωρισμό της τάξης του 13,5%, από περίπου 4 δολάρια το 1976, όταν ο ρυθμός πληθωρισμού ήταν σημαντικά χαμηλότερος, στο 5,7%.
Η τελευταία τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει οριστεί στα 24,02 δολάρια/ ουγκιά, με ρυθμό πληθωρισμού στο 6,5%.
Οι ελλείψεις
«Το ασήμι είναι σε έλλειψη… και υπάρχει μια αξιοσημείωτο μείωση των διαθέσιμων φυσικών αποθεμάτων που διατηρούνται στους κόμβους της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, περισσότερο από ό,τι ισχύει για τον χρυσό», αναφέρουν στο CNBC αναλυτές της εταιρείας πολύτιμων μετάλλων MKS PAMP.
Οι ίδιοι προσθέτουν ότι το ασήμι αναμένεται να παρουσιάσει έλλειψη άνω των 100 εκατομμυρίων ουγκιών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης για ασήμι αφορά τις βιομηχανίες, η οποία μάλιστα αντιπροσωπεύει έως και το 50% της παγκόσμιας ζήτησης.
Συνολικά, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 15% εντός των επόμενων πέντε ετών, σύμφωνα με την MKS PAMP, κάτι που θα εξαρτηθεί από την αυξανόμενη βιομηχανική ζήτηση κυρίως στους κλάδους των αυτοκινήτων και των ηλεκτρονικών.
Σημειώνεται ότι ο άργυρος είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως στην αυτοκινητοβιομηχανία, στα ηλιακά πάνελ, φυσικά στην κατασκευή κοσμημάτων και στην κατασκευή ηλεκτρονικών.
Η παραγωγή
Σύμφωνα με την The Silver Institute, η παραγωγή ασημιού στα ορυχεία ανήλθε στις 843,2 εκατομμύρια ουγκιές το 2022, τη στιγμή που η κορυφαία παραγωγή είχε καταγραφεί το 2016 με 900 εκατομμύρια ουγκιές.
Η παραγωγή αργύρου, που παράγεται σε μεγάλο βαθμό ως υποπροϊόν των ορυχείων μολύβδου-ψευδάργυρου, χαλκού και χρυσού, γενικά δεν ανταποκρίνεται τόσο γρήγορα στη ζήτηση.
Όταν οι τιμές ανεβαίνουν, δεν σημαίνει ότι τα ορυχεία αργύρου μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή, επειδή απλά τα ορυχεία αργύρου παρέχουν μόνο περίπου το 25% της ποσότητας, αναφέρουν οι αναλυτές προσθέτοντας ότι συχνά η αγορά καλύπτει τις ανάγκες της υψηλότερης ζήτησης από τα ορυχεία μόλυβδου-ψευδαργύρου.
ΠΗΓΗ:in.gr