Την ώρα που η Κυβέρνηση καταστρώνει την επιχειρηματολογία της για την αναγκαιότητα συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας ενόψει της σφοδρής κριτικής που ετοιμάζεται να εξαπολύσει την ερχόμενη Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, η διαδικασία για την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα προχωράει με ταχείς ρυθμούς.
Σήμερα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με αντικείμενο την συζήτηση επί της συμφωνίας των μετόχων (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Thrivest και e-ΕΦΚΑ) της Attica Bank.
Σημειώνεται ότι το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της από 18.7.2024 Σύμβτασης Συγχώνευσης και Επένδυσης μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «THRIVEST HOLDING LTD», κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, και μετά την επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024.
Σύμφωνα με τη σχετική αιτιολογική έκθεση, το νομοσχέδιο αποβλέπει στη «συνέχιση της ομαλής λειτουργίας της Παγκρήτιας Τράπεζας, καθώς και της Τράπεζας Αττικής (Attica Bank), στην οποία το Δημόσιο έχει ήδη επενδύσει σημαντικά. Η τράπεζα που θα προκύψει μετά την εξυγίανση και τη συγχώνευση των δύο ανωτέρω τραπεζών θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, ο οποίος «θα διασφαλίζει την ύπαρξη ενός ανταγωνιστικότερου τραπεζικού περιβάλλοντος, επ’ ωφελεία των καταθετών, των καταναλωτών και των επιχειρήσεων».
Σημειώνεται ότι την Κυριακή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του έγραψε ότι «η λύση που επιτεύχθηκε ήταν η βέλτιστη, καθώς εξουδετερώνει τον κίνδυνο τυχόν κατάρρευσής τους, διασφαλίζει καταθέτες και επιχειρήσεις προστατεύοντας την αξία της συμμετοχής του δημόσιου στη μία εξ αυτών. Ακόμη, η συγκρότηση του νέου ισχυρού τραπεζικού πυλώνα, όπως επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό με θετική επίδραση στο κόστος και την ποιότητα των τραπεζικών υπηρεσιών και θα συμβάλει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Σε ανακοίνωσή του, αμέσως μετά την ανάρτηση του πρωθυπουργού, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «πέρασαν περίπου δέκα ημέρες από τότε που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης έφερε στην επιφάνεια το ζημιογόνο για το ελληνικό δημόσιο deal της Attica Bank κι επιτέλους ακούσαμε σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλάει γι’ αυτή, χωρίς όμως να απαντά στο εξής απλό ερώτημα: Γιατί το Δημόσιο, έχοντας καταβάλει 950 εκατομμύρια ευρώ από το 2021, περιορίζεται πλέον στο 35%, ενώ οι ιδιώτες, δίνοντας μόλις 263 εκατομμύρια ευρώ, αποκτούν πλέον το 58% της τράπεζας;»
Επί της ουσίας πάντως μετά και τη συζήτηση στο κοινοβούλιο και την ψήφιση της συμφωνίας, μπαίνει και η τελευταία σφραγίδα στο εγχείρημα δημιουργίας του πέμπτου τραπεζικού πόλου, με την στήριξη του ελληνικού δημοσίου.
Υπενθυμίζουμε ότι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα τοποθετήσει 475 εκατ. ευρώ, ο e-ΕΦΚΑ 48 εκατ. ευρώ, το ΤΜΕΔΕ 12 εκατ. ευρώ και οι ιδιώτες μέτοχοι, η Thrivest Holdings συμφερόντων των Αλέξανδρου Εξάρχου, Ιωάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου μαζί με άλλους επενδυτές, θα βάλουν 200 εκατ. ευρώ.
Το ποσοστό που θα ελέγχει μετά την ΑΜΚ το ΤΧΣ θα είναι 35%, ενώ οι ιδιώτες μέτοχοι Θα ελέγχουν μετά την αύξηση από 50% συν μία μετοχή έως 58,5%.
Το αίτημα για Ηρακλή και οι επόμενες κινήσεις
Την ώρα που το θερμόμετρο στη Βουλή αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» οι διοικήσεις τόσο της Attica Bank όσο και της Παγκρήτιας Τράπεζας αναμένεται να καταθέσουν εντός της εβδομάδας το αίτημα στον Ηρακλή ΙΙΙ για την ένταξη τιτλοποίησης κόκκινων δανείων με την αθροιστική ζημία για τα δύο πιστωτικά ιδρύματα να υπολογίζεται πάνω από τα 800 εκατ. ευρώ. Συνολικά η Αttica Bank θα εντάξει 2,4 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η Παγκρήτια 1,37 δισ. ευρώ.
Μέχρι τις 30 Ιουλίου αναμένεται να κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος το αίτημα συγχώνευσης Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας, μαζί με το συνδυαστικό, κοινό business plan των δύο τραπεζών. Μέσα σε 60 ημέρες από την ημερομηνία κατάθεσης του σχετικού φακέλου, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει την έγκρισή της τη συγχώνευση.
Τα επόμενα βήματα
Τέλη Σεπτεμβρίου, εκτιμάται ότι θα έχει δοθεί το «πράσινο φως» για τη νομική συγχώνευση, ενώ στις αρχές του τετάρτου τριμήνου, πιθανότατα Οκτώβριο, θα δρομολογηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica, κατά 735 εκατ. ευρώ την οποία θα καλύψουν οι βασικοί μέτοχοι, μετά τη Συμφωνία Μετόχων.
Απομένει το rebranding, η εταιρική ταυτότητα της νέας Τράπεζας, που το 2025 αναμένεται να έχει 11,5 δισ. ευρώ καταθέσεις, 8 δισ. ευρώ χορηγήσεις και προ προβλέψεων κέρδη άνω των 300 εκατ. ευρώ
Η συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ένα ισχυρό τραπεζικό ίδρυμα με «δύναμη πυρός» 10 δισ. ευρώ σε καταθέσεις, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και ισχυρή παρουσία καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.
πηγή: news247.gr