Την άμεση αντίδραση των τεχνολογικών κολοσσών έφερε η απαγόρευση χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από παιδιά κάτω των 16 ετών στην Αυστραλία, που ψηφίστηκε την Πέμπτη (29/11) από το κοινοβούλιο της χώρας.
Ειδικότερα, το TikTok ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση αυτή είναι πιθανό η απαγόρευση αυτή να ωθήσει τους νέους σε «σκοτεινές γωνιές» του διαδικτύου.
«Αναπάντητα ερωτήματα»
Η Snap, μητρική εταιρεία του Snapchat, εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα. Όμως εκπρόσωπος της εταιρείας διαβεβαίωσε ότι η πλατφόρμα θα συνεργαστεί ώστε «να βοηθήσει να υιοθετηθεί μια προσέγγιση που θα προωθεί εξίσου την εμπιστευτικότητα και την ασφάλεια και θα είναι εφαρμόσιμη».
Εξάλλου η Meta ζήτησε να γίνουν διαβουλεύσεις για τον τρόπο εφαρμογής του νόμου ώστε να καταλήξουν «σε ένα αποτέλεσμα τεχνικά εφικτό, το οποίο δεν θα επιβαρύνει τους γονείς και τους εφήβους».
«Δεν υπάρχει μαγική λύση»
Από την πλευρά της η Unicef στην Αυστραλία εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί «μαγική λύση» για τους κινδύνους του διαδικτύου και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να σπρώξει τα παιδιά προς «κρυφούς και χωρίς εποπτεία» χώρους.
«Αυτή η απαγόρευση κινδυνεύει να τους εμποδίζει να έχουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας για την ευημερία τους κομμάτια του διαδικτυακού κόσμου», σημείωσε.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο, που υιοθετήθηκε της Πέμπτης (28/11) προβλέπει ότι οι πλατφόρμες όπως το X, το TikTok, το Instagram, το Facebook και το Snapchat θα πρέπει να λάβουν «εύλογα μέτρα» για να εμποδίζουν τα παιδιά και τους εφήβους να ανοίγουν λογαριασμό.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τα πρόστιμα που θα τους επιβάλλονται ενδέχεται να φτάνουν ως τα 50 εκατ. αυστραλιανά δολάρια (30,7 εκατ. ευρώ).
Παρά τις επιφυλάξεις τους, οι τεχνολογικοί γίγαντες δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν με την αυστραλιανή κυβέρνηση προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος εφαρμογής του νομοσχεδίου, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ σε έναν χρόνο.
Στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καμία λεπτομέρεια σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της απαγόρευσης και κάποιοι ειδικοί έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους σχετικά με το αν είναι τεχνικά εφικτή η εφαρμογή του.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι η προστασία της ιδιωτικότητας και για τον λόγο αυτό έγιναν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο ώστε οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να μην χρειάζεται να παρουσιάζουν την ταυτότητά τους για να αποδεικνύουν την ηλικία τους.
Αρκετές χώρες και περιοχές έχουν αποφασίσει να επιβάλουν κατώτατο όριο ηλικίας για την πρόσβαση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
πηγή: cnn.gr